Χάρτης αποκαλύπτει τι γίνεται με την ψήφο των αποδήμων σε όλο τον κόσμο

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Την Παρασκευή, 11 Οκτωβρίου, 2019,  οι πολιτικοί αρχηγοί θα περάσουν, ένας-ένας το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου όπου θα τους υποδεχθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, για να συζητήσουν  κατ΄ιδίαν, το θέμα της ψήφου στους Έλληνες από το εξωτερικό.

Ο καλός φίλος της Panhellenic Post π. βουλευτής Σουηδίας, Σωτήρης Δελής, μας έστειλε μία απεικόνιση που αποτυπώνει, μετά από σχετική έρευνα, τις χώρες του πλανήτη που επιτρέπουν και διευκολύνουν την συμμετοχή των πολιτών τους από  το εξωτερικό στις εθνικές εκλογές.  Και ποιες όχι.

Ο χάρτης είναι περισσότερο από αποκαλυπτικός.  Τα δε ποσοστά καταλυτικά. Το 70% των κρατών στα οποία επεκτάθηκε η έρευνα, παρέχουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις εκλογές σε πολίτες τους που βρίσκονται έξω από τα σύνορα την ημέρα των εκλογών. Και μόνο το 30% των χωρών δεν επιτρέπουν την συμμετοχή στις εκλογές από το εξωτερικό. Σ΄αυτό, το 30% συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, μόνη χώρα η οποία απεικονίζεται με το κόκκινο χρώμα, μόνη αυτή σε ολόκληρη την αχανή έκταση της Ευρώπης και της Ευρασίας, αλλά και της Βορείου και Νοτίου Αμερικής.

Σημείωση: Με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται οι χώρες οι οποίες ΔΕΝ διευκολύνουν την ψήφο από το εξωτερικό. Με Πράσινο χρώμα οι χώρες οι πολίτες των οποίων ψηφίζουν από το εξωτερικό. Και με γκρι χρώμα,  οι χώρες στις οποίες δεν επεκτάθηκε η έρευνα.