Ένα νέο βραβείο «Ελληνικής Προσφοράς», θεσπίζει από φέτος ο Σύλλογος Αθηναίων ΝΝΟ

Νέα Νότια Ουαλία.- Ιδιαίτερης σημασίας θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο γεύμα που διοργανώνει την ερχόμενη Κυριακή 1η Δεκεμβρίου, ο Σύλλογος Αθηναίων Νέας Νότιας Ουαλίας, αφού για πρώτη φορά θα δοθεί ένα νέο βραβείο «Ελληνικής Προσφοράς».

Καίτη Βαλή.

«Ο Σύλλογος Αθηναίων ΝΝΟ καθιερώνει από φέτος Ειδικό Βραβείο το οποίο ονομάζουμε Hellenic Achievement Award. Ο Σύλλογός μας θα το απονέμει κάθε χρόνο σε οργανισμούς ή σε άτομα τα οποία συμβάλουν στην ενίσχυση του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας. Τα άτομα αυτά και οι οργανισμοί θα προέρχονται είτε από την ελληνική διασπορά είτε από την ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία», ανέφερε σε συνέντευξη της στο Ελληνικό Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας SBS, η πρόεδρος του συλλόγου, κα Καίτη Βαλή.

Παράλληλα η κυρία Βαλή αποκάλυψε τους στόχους αυτού του βραβείου:

«Το βραβείο αυτό αποσκοπεί στην αναγνώριση των προσώπων και των Οργανώσεων  που έχουν συμβάλει στην διατήρηση και συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού και της γλώσσας και θα αναδεικνύει το έργο τους σε σχέση κυρίως με τις νέες γενιές. Είναι σημαντικό να τιμούμε και να αναγνωρίζουμε αυτά τα άτομα γιατί με αυτόν τον τρόπο ενώνουμε  τις μελλοντικές γενιές  Ελληνοαυστραλών εκφράζοντας έτσι τον θαυμασμό μας για εκείνους που συνέβαλαν στο σκοπό αυτό. Έχει αναγνωριστεί ότι η Ελλάδα έχει θέσει τα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού. Η χρυσή εποχή της κλασσικής Αθήνας συνέβαλε καθοριστικά στις Τέχνες,  στην Εκπαίδευση, στη Γλώσσα και στις Επιστήμες. Τα επιτεύγματα αυτά οφείλουμε να τα θυμόμαστε,  και να τα στηρίζουμε προς την ίδια κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.

Το βραβείο αυτό, που θα δοθεί για πρώτη φορά στην εκδήλωση του συλλόγου την ερχόμενη Κυριακή, θα έχει ετήσιο χαρακτήρα, όπως ανέφερε η κα Βαλή.

«Το βραβείο θα είναι ετήσιο. Κάθε αρχή του χρόνου  θα γίνεται προσπάθεια να καθορίζονται οι υποψηφιότητες οι οποίες θα επιλέγονται με γνώμονα μια σειρά από σταθερά κριτήρια. Οι κατάλληλοι υποψήφιοι δεν θα προέρχονται μόνο από την ελληνική διασπορά αλλά και από την ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία. Συνάμα θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια ήθους και προσφοράς. Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου οι παλαιότεροι και εννοώ τους μετανάστες της δεκαετίας του ‘50 και του ‘60 βρίσκονται σε μία ηλικία γήρανσης. Αν θέλουμε η νεότερη γενεά να διατηρήσει την ταυτότητά της και να συνεχίσει την επιτυχημένη παρουσία της σε αυτή τη γωνία του πλανήτη που βρισκόμαστε πρέπει να διασώσει και να διαφυλάξει την ελληνική γλώσσα, τη κουλτούρα και τον πολιτισμό. Έτσι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη μακρά πορεία μας.

Ο Σύλλογος Αθηναίων ΝΝΟ εκτιμά ότι το βραβείο αυτό θα είναι το έναυσμα και ένας συνδετικός κρίκος των μελλοντικών γενεών που θα μας διαδεχτούν».

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο Αθηναίων της ΝΝΟ

Με αφορμή το νέο αυτό βραβείο που θεσπίζει ο Σύλλογος Αθηναίων της Νέας Νότιας Ουαλίας, η κα Καίτη Βαλή, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ιστορία του συλλόγου, του οποίου και είναι επικεφαλής.

«Ο Σύλλογος Αθηναίων ΝΝΟ είναι ένας από τους πιο παλαιούς Συλλόγους της ομογένειας του Σύδνεϋ. Ιδρύθηκε το 1953 και πέρυσι γιορτάσαμε τα 65 χρόνια της δημιουργικής παρουσίας  και πνευματικής του συμβολής στην ελληνική παροικία της πόλης. Ο λόγος που ιδρύθηκε ήταν η διατήρηση του πνεύματος της Αθήνας δηλαδή όλων εκείνων την ηθών και εθίμων που έχοντας τις ρίζες τους στα βάθη της μακραίωνης και ένδοξης ιστορίας κινδύνευαν να χαθούν στους  Αντίποδες. Εμείς όλα αυτά τα χρόνια  έχουμε ανεβάσει το Σύλλογο ψηλά στην κλίμακα αξιολόγησης και προσπαθούμε με όλες μας τις δυνάμεις να την διατηρήσουμε εμπνευσμένοι από τα Αθηναϊκά ιδανικά. Νιώθω πραγματικά περήφανη που μέσα από αυτό τον Σύλλογο εδώ και 25 χρόνια υπηρετώ την αγαπημένη μου πόλη την Αθήνα που γεννήθηκα και μεγάλωσα», ειπε.

πηγή: Facebook/sbs.com.au/Ενας Κοσμος Ελλαδα