Πάνω από το 1/3 των Ελλήνων της Γερμανίας δεν θα μπορεί να ψηφίσει από το εξωτερικό!

Εκτός ψήφου πάνω από το 1/3 των Ελλήνων της Γερμανίας, γράφει η έγκυρη εφημερίδα “Τα  Νέα” αναφερόμενη στις ρυθμίσεις του υπό ψήφιση Νομοσχεδίου για την διευκόλυνση των Ελλήνων Ψηφοφόρων να ψηφίζουν από το εξωτερικό.

Αυτή τη φορά με συγκεκρινένους αριθμούς:
Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις που προωθούνται για την ψήφο των αποδήμων,μ δικαίωμα εγγραφής στους εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού έχουν οι εκλογείς, οι οποίοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια:
α. Τα τελευταία τριάντα πέντε (35) χρόνια να έχουν ζήσει δύο (2) έτη στην Ελλάδα,
β. έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτετο προηγούμενο φορολογικό έτος.
Τα κριτήρια αυτά αφήνουν εκτός εκλογικής διαδικασίας παραπάνω από το ένα τρίτο των Ελλήνων της Γερμανίας, κυρίως την πρώτη και τη δεύτερη γενιά, η οποία έχει και τους στενότερους δεσμούς με την Ελλάδα και τον τόπο καταγωγής τους.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων BAMF για τα έτη 2016-17 που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές του 2019, στην Γερμανία ζούσαν στο τέλος του 2017 συνολικά 438.000 Έλληνες. Εξ αυτών οι 278.000 (63,5%) μετανάστευσαν οι ίδιοι και οι 160.000 (36,5%) γεννήθηκαν στη Γερμανία, (τα παιδιά δεύτερης γενιάς είναι οι σημερινοί 50άρηδες).

Καθοριστικό στοιχείο, βάσει των προωθούμενων ρυθμίσεων είναι η διάρκεια παραμονής στη Γερμανία – απουσίας από την Ελλάδα. Από την έκθεση του BAMF προκύπτει ότι το 31,4% ζουν στη Γερμανία κάτω από δέκα χρόνια, το 7,4% από 10 μέχρι 20 χρόνια, το 26,6% από 20 έως 40 χρόνια, και το 34,7% ζει στη Γερμανία επί 40 και πλέον χρόνια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ομάδα, στην οποία θα πρέπει να προστεθεί και το τμήμα του 26,6% που κινείται μεταξύ 35 και 40 ετών. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι αισθητά πάνω από το ένα τρίτο των Ελλήνων στη Γερμανία δεν μπορούν να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού για να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους.

Αυτοί όμως παραμένουν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της πόλης καταγωγής τους και μπορούν να ψηφίσουν μεταβαίνοντας στην Ελλάδα την ημέρα των εκλογών.
Ένας τραγέλαφος. Και όχι ο μόνος.
ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ