Αδιευκρίνιστη η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των Αποδήμων

Αθήνα.- Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευση (ΣΥΡΙΖΑ) στο νομοσχέδιο για τη ψήφο των Ελλήνων ψηφοφόρων εκτός Επικράτειας, το οποίο κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, στη Βουλή, προχθές, Δευτέρα, το βράδυ.

Η εικόνα ενδεχομένως να ξεκαθαρίσει στην σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπου στην κλειστή συγκέντρωση των βουλευτών θα πέσουν στο τραπέζι όλα τα θέματα, με επίκεντρο το ζήτημα της αντιπολιτευτικής τακτικής, αλλά και πιθανότητα να ακουστούν οι προβληματισμοί για τα εσωκομματικά.

Δεν αποκλείει τη ψήφιση του νομοσχεδίου

Η αξιωματική αντιπολίτευση δεν ψήφισε το συνταγματικό άρθρο για την ψήφο των Αποδήμων, το οποίο ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές από την Κουμουνδούρου, αναφέρουν πως η αξιωματική αντιπολίτευση θα μελετήσει προσεκτικά το σχέδιο νόμου και στη συνέχεια θα διατυπώσει τη θέση της.

Να σημειωθεί ότι η  Νέα Δημοκρατία έχει 158 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 86, το Κίνημα Αλλαγής 22, το ΚΚΕ 15, η Ελληνική Λύση 10 και το ΜέΡΑ25 9 έδρες.

Μέχρι στιγμής “σίγουρα ναι” έχει δηλωθεί ότι ψηφίζουν η Νέα Δημοκρατία (158), Το ΚΙΝ.ΑΛ. (22), η Ελληνική Λύση (10) και το ΜέΡΑ 25 (9). Συνολικά, δηλαδή 199 βουλευτές. Το ΚΚΕ έχει ψηφίσει την συνταγματική αλλαγή και να αναμένεται εκτός απροόπτου να ψηφίσει και το Νομοσχέδιο, αφού η κυβέρνηση έχει κάνει δεκτές και έχει ενσωματώσει στο νομοσχέδιο όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε το ΚΚΕ για να συμπράξει στη ψήφιση του Νομοσχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι ιδανικά συγκεντρώνονται 214 “ναι” έναντι των 200 που απαιτούνται για να περάσει το Νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει ζωηρές αντιδράσεις στους Απόδημους. Οι οποίοι επιζητούν την διευκόλυνση να ψηφίζουν από το εξωτερικό χωρίς, όμως, τις απογοητευτικές προϋποθέσεις που θέτει το Νομοσχέδιο, και οι οποίες αποκλείουν από τη “διευκόλυνση” την πλειοψηφία των Αποδήμων.

Οι εργασίες της συνεδρίασης θα ανοίξουν με ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στις 11.30 π.μ.