Τα 95 χρόνια έκλεισε η εφημερίδα “Απογευματινή” της Κωνσταντινούπολης

Αθήνα.- Δημοσίευμα του ενημερωτικού ιστότοπου Bianet  πληροφορεί ότι η ομογενειακή εφημερίδα “η Απογευματινή” συμπλήρωσε 95 χρόνια ανελειπούς έκδοτικής δραστηριότητας από την κυκλοφορία του πρώτου φύλλου, που τυπώθηκε και εκδόθηκε την 14η Ιουλίου του 1925, καθιστώντας την «Απογευματινή» τη δεύτερη αρχαιότερη ημερήσια εφημερίδα της Τουρκίας μετά την επίσης ιστορική Cumhurriyet. Καθώς επίσης είναι και η δευτέρη αρχαιότερη ημερήσια ομογενειακή εφημερίδα μετά τον “Εθνικό Κήρυκα” της Νέας Υόρκης,  που εκδόθηκε το 1915 και ήδη συμπλήρωσε τα 105 χρόνια εκδοτικής ζωής.

Η εφημερίδα (Απογευματινή¨ή “Apoyevmatini”, ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Βασιλειάδη, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Οδυσσέα Κρυσταλλίδη, ιδιοκτήτη τυπογραφικού εξοπλισμού και έμπειρου στη διανομή εφημερίδων στην Πόλη. Πρώτος αρχισυντάκτης ήταν ο Καβαλιέρος Μαρκουίζος.

Στο αφιέρωμα για τα 95 χρόνια της Απογευματινής υπάρχει ιστορική αναδρομή από την ίδρυση της εφημερίδας έως και τη μέχρι σήμερα πορεία της. Ο εκδότης Μηνάς Βασιλειάδης, μεταξύ άλλων αναφέρεται στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ομογένεια, ως ένα άμεσο αντίκτυπο στην κυκλοφορία της εφημερίδας.

Επισημαίνει επίσης τις οικονομικές δυσκολίες και την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού που πηγάζει από την έλλειψη πόρων. Σημειώνει ότι μετά από 15 χρόνια δίπλα στον μέντορα πατέρα του Μιχάλη Βασιλειάδη (πρώην εκδότη και ιδιοκτήτη της εφημερίδας), ανέλαβε τη διεκπεραίωση αυτού του δύσκολου έργου και θα συνεχίσει χωρίς όμως να σχεδιάζει κάτι για το μέλλον το οποίο χαρακτηρίζει αβέβαιο.

Στο δημοσίευμα ο Μιχάλης Βασιλειάδης μεταξύ άλλων αναφέρεται και σε μία συζήτηση που είχε κάποτε με τον δολοφονημένο Αρμένιο δημοσιογράφο Hrant Dink για την έκδοση της Απογευματινής στα ελληνικά, ο οποίος τον παρότρυνε να εκδώσει έστω μία σελίδα στα τούρκικα. Υπογραμμίζει ότι “δεν θα ήταν ήσυχη η συνείδηση του αν για 3 γρόσια κέρδος παραπάνω, έχανε το δικαίωμα προάσπισης και διαφύλαξης της μητρικής μας γλώσσας”.

Αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα, με πολύτιμο συνεργάτη στα τεχνικά τον γιο του Μηνά, ο Μιχάλης Βασιλειάδης έχει καταφέρει, σήμερα, η Απογευματινή να είναι μία αξιόπιστη, τετρασέλιδη καθημερινή εφημερίδα, με έγχρωμες εκτυπώσεις, με ειδήσεις που αφορούν στον ελληνισμό της Πόλης, στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην Ελλάδα και στον κόσμο.

Το αρχείο της εφημερίδας “Απογευματινή”  αποτελεί μέρος του προγράμματος “Ανθέμιον”. Διαφυλάσσει ψηφιοποιημένα αρχεία της ιστορικής εφημερίδας  από το πρώτο έτος έκδοσης της το 1925 έως το 1940. (σ.σ. Το Ανθέμιον είναι μια βάση δεδομένων που φιλοξενεί το ψηφιοποιημένο αρχειακό υλικό των ρωμαίικων κοινοτήτων της Πόλης. )