«Βλέπει» Μεσόγειο μέσω Ιταλίας ο Ερντογάν! Η οργισμένη αντίδραση της Κύπρου

Στο φουλ δουλεύει η τουρκική προπαγανδιστική μηχανή, με τον Ταγίπ Ερντογάν και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης της γείτονος χώρας να επιχειρούν να βάλουν στο κάδρο την Ιταλία, προωθώντας το σενάριο συνεργασίας Άγκυρας – Ρώμης σε γεώτρηση ανοιχτά της Λιβύης.

Από τη μία ο Ερντογάν στέλνει το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ – στο σημείο δηλαδή που η ιταλική ΕΝΙ έχει καθορίσει ως στόχο γεώτρησης – και από την άλλη φέρεται να δηλώνει πως γίνονται επαφές μεταξύ Ρώμης και Άγκυρας για συνεργασία, με την Ιταλία, ωστόσο, να αποφεύγει να μπει στο παιχνίδι του Ερντογάν.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος βάζει στο διπλωματικό παζλ και το κομμάτι του EastMed, με το «Anadolu» να υποστηρίζει το Σάββατο πως ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, είπε ότι ο υποθαλάσσιος αγωγός EastMed «δεν είναι πιθανό να κατασκευαστεί».

Ωστόσο, άμεση ήταν η αντίδραση της Ιταλίας στο ζήτημα του αγωγού. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου, η ιταλική κυβέρνηση διαμαρτυρήθηκε έντονα στο «Anadolu» και προέβη σε διάβημα, με αποτέλεσμα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων να αναγκαστεί «κατεβάσει» την αναληθή ανάρτηση.

«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση. Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα», φέρεται να ανέφερε χθες ο Τούρκος πρόεδρος μέσα από το αεροπλάνο. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλη εκδοχή των όσων αποδίδονται στον «Σουλτάνο», φέρεται να είπε ότι «θα μπορούσαμε να έχουμε επαφές με την ιταλική κυβέρνηση».

Ο ισχυρός άνδρας της γειτονικής μας χώρας φέρεται να επανέλαβε ότι αν βρει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ανατολικά της Κύπρου, θα το μοιραστεί με την Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι που δεν κάνουν οι Ε/Κ.

«Ό,τι βγει γύρω από την Κύπρο, θα ανήκει και στο βορρά και στο νότο. Όλοι έχουν δικαίωμα να τα μοιραστούν ισότιμα. Αλλά μέχρι σήμερα η νότια Κύπρος δεν το έχει εφαρμόσει. Δεν είπαν ποτέ να κάτσουμε μαζί με το βορρά να τα συζητήσουμε και να τα βρούμε», φέρεται να είπε.

Η Ιταλία, από την άλλη, μέχρι στιγμής κρατά διφορούμενη στάση στα όσα συμβαίνουν στη Μεσόγειο το τελευταίο διάστημα, ενώ υπενθυμίζεται πως δεν έχει υπογράψει ακόμη τη συμφωνία για τον EastMed.

Η αντίδραση της Κύπρου

Για θρασύτητα κατηγόρησε την Τουρκία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος μετά τις δηλώσεις Ερντογάν ότι θα μοιραστούν ισομερώς τα κέρδη από τις παράνομες τουρκικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Μου είναι αδιανόητο να αντιληφθώ πώς μετά από τέτοια κλοπή είναι φιλεύσπλαχνος για να δώσει τα μισά στον ιδιοκτήτη», είπε χαρακτηριστικά στον ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Κούσιος.

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ακόμα την Τουρκία «πειρατή της Ανατολικής Μεσογείου», σημειώνοντας ότι «παρά τις αντιδράσεις τόσο της ΕΕ όσο και πολλών χωρών – της Ρωσίας, της Αιγύπτου, του Ισραήλ κ.ά. – συνεχίζει δυστυχώς την πολιτική των κανονιοφόρων».

«Πιστεύω ότι σε κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει άλλη επιλογή της διεθνούς κοινότητας από το να αντιδράσει», πρόσθεσε ο κ. Κούσιος.

Στο ερώτημα για το αν θεωρεί πιθανές τις έρευνες των Τούρκων σε Κρήτη και Καστελόριζο ο κ. Κούσιος επισήμανε ότι «δεν θέλουμε να υπάρχει κλιμάκωση της έντασης αλλά αυτό δεν εξαρτάται από την Αθήνα και τη Λευκώσία. Ευελπιστούμε ότι η Τουρκία θα σεβαστεί το δίκαιο της θάλασσας. Απευχόμαστε να δούμε αρνητικές εξελίξεις στο θέμα γιατί θα είναι κάτι που θα κλιμακώσει την ένταση που ήδη υπάρχει στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις της Κύπρου για την παρουσία του «Γιαβούζ» ανοιχτά της Λεμεσού, στο οικόπεδο 8 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Κούσιος είπε ότι «η Λευκωσία έχει αντιδράσει στις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας και έχει προβεί σε διπλωματικά διαβήματα. Χθες στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ ο Κύπριος υπ. Εξωτερικών έθεσε έντονα το θέμα και πληροφόρησε τους ομολόγους του και τους αρμοδίους αξιωματούχους της ΕΕ ότι δεν είχε εξουσιοδότηση να παράσχει οποιαδήποτε θετική ψήφο για οποιοδήποτε θέμα που αφορά την Τουρκία. Σε πλήρη συνεργασία με την Αθήνα προχωρούμε σε όλες τις διπλωματικές ενέργειες όχι μόνο για τις έκνομες ενέργιες στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και για το μνημόνιο συναντίληψης Τουρκίας-Λιβύης».

Έτοιμο κοίτασμα κλέβει το «Γιαβούζ» στην κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία, με κλοπή ή υποκλοπή των μελετών της ΕΝΙ, έστειλε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ», για γεώτρηση στο τεμάχιο 8, στο ακριβές σημείο όπου από το τέλος του 2017, η ΕΝΙ καθόρισε ως τον στόχο γεώτρησης με την ονομασία «Ερατοσθένης Νότιο», αφού μελέτησε λεπτομερώς και με δειγματοληψία με υποβρύχια τηλεκατευθυνόμενα ρομπότ, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρου.

Η Τουρκία απλά μετονόμασε τον ίδιο στόχο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία-1». Η ΕΝΙ, είχε αδειοδοτηθεί στο τέλος του 2017 για γεώτρηση στο ίδιο ακριβώς σημείο (η διαφορά είναι μερικά μέτρα σε μια έκταση 45 τετραγωνικών χιλιομέτρων), στον ίδιο στόχο.
Μάλιστα, πρόκειται για το «σημείο 3» από εννέα συνολικά σημεία στην επιφάνεια του βυθού που είχε μελετήσει η ΕΝΙ, η οποία επέλεξε το εν λόγω σημείο επειδή ήταν το πιο ασφαλές για ναυάγιο και συγκεντρώσεις αμφορέων στην γύρω περιοχή. Κάτι για το οποίο προφανώς καμία έγνοια δεν έχει η Τουρκία.

Επίσης, τα τεχνικά δεδομένα της παράνομης γεώτρησης του «Γιαβούζ», όπως θαλάσσιο βάθος και βάθος στόχου κάτω από τον βυθό, είναι ακριβώς αυτά που περιλαμβάνονται στον λεπτομερή σχεδιασμό της ENI και για τα οποία αδειοδοτήθηκε.

Τεκμηριωμένες πληροφορίες του «Φιλελεύθερου», αναφέρουν ότι σε κάποιο στάδιο στις αρχές φθινοπώρου του 2017, υπηρεσίες ασφαλείας της Κύπρου και της Ιταλίας, διερευνούσαν ιδιαίτερα διακριτικά το ενδεχόμενο διαρροής τεχνικών στοιχείων των σχεδιασμών της ΕΝΙ για γεωτρήσεις στα κοιτάσματα «Καλυψώ», «Σουπιά» και το «Ερατοσθένης Νότιο» που έστειλε τώρα το «Γιαβούζ» η Τουρκία.

Η στάση της ΕΕ

Οι Υπουργοί Εξωτερικών συμφωνήσαν χθες στις Βρυξέλλες να ζητήσουν από την ομάδα εργασίας του Συμβουλίου, relex, να επισπεύσει και να καταγράψει τα ονόματα των ατόμων και των οντοτήτων που θα περιληφθούν στη λίστα των σχετικών αποφασισμένων κυρώσεων για τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Υπό το πρίσμα των νέων τουρκικών παράνομων γεωτρήσεων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Συμβούλιο καλεί την αρμόδια ομάδα εργασίας να επιταχύνει και να ολοκληρώσει τις εργασίες της όσον αφορά τους καταλόγους των φυσικών προσώπων και οντοτήτων που εμπλέκονται στις προαναφερθείσες παράνομες δραστηριότητες», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Ερωτηθείς σχετικά ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η ομάδα εργασίας πρέπει να επισπεύσει την εργασία της και να καταλήξει σε απόφαση.

πηγή: newpost.gr