Προσφυγικό: Μπαράζ επαφών Μητσοτάκη με Μέρκελ, Μακρόν, Σαρλ Μισέλ – Τα μέτρα φύλαξης

Διαδοχικές τηλεφωνικές συνομιλίες για το προσφυγικό με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Σαρλ Μισέλ και τον Εμανουέλ Μακρόν είχε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την Καγκελάριο της Γερμανίας, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον Πρόεδρο της Γαλλίας για τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Ελλάδα για τη φύλαξη των συνόρων της μετά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι δεν θα μπορούν πλέον να αποτρέπουν τους πρόσφυγες από το να έρχονται παρανόμως στη χώρα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης αναλυτικά τους συνομιλητές του για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο Προσφυγικό μετά τις συγκρούσεις στην Ιντλίμπ και αντήλλαξαν απόψεις για τις δυνατότητες αντίδρασης που υπάρχουν. «Καμία παράνομη είσοδος δεν θα γίνει ανεκτή» διεμήνυσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός.

Τα μέτρα φύλαξης που λαμβάνονται

Στην ελληνοτουρκική μεθόριο του Έβρου βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν περαιτέρω, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος. Η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου έχει διακοπεί από νωρίς. Ας σημειωθεί ότι με εντολή του υπουργού Ναυτιλίας οι λιμενικές αρχές των τριών νησιών του Βορείου Αιγαίου, ενισχύονται από την Παρασκευή τόσο με στελέχη, όσο και με μέσα ώστε να αυξηθούν και να ενισχυθούν οι επιχειρησιακές τους δυνατότητες.

“Η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της”

Mήνυμα ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της και είναι μια χώρα ασφαλής, έστειλε την Παρασκευή από τη Νέα Βύσσα Ορεστιάδος, όπου έχει συγκεντρωθεί σημαντικός αριθμός μεταναστών-προσφύγων, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος μετέβη στην περιοχή το μεσημέρι, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης δήλωσε: «Επισκεπτόμαστε σήμερα τον Βόρειο Έβρο και όχι μόνο, μαζί με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ τον κ. Φλώρο, για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους, ότι η Ελλάδα προστατεύει τα σύνορά της, η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής. Πρέπει να σας πω ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις, εδώ στην περιοχή του Έβρου, έχουν κάνει μια πολύ σπουδαία εθνική δουλειά, σε ό,τι αφορά τη θωράκιση των συνόρων και μαζί με την Ελληνική Αστυνομία, συνεργαζόμενες καθημερινά οι υπηρεσίες, παράγουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας, τις ευχαριστίες μας στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας της ΕΛΑΣ, που με τη δράση τους, τη δουλειά τους, καθημερινά καθιστούν τα σύνορά μας ασφαλή. Είναι πολύ δυσάρεστο αυτό που συμβαίνει από την άλλη πλευρά των συνόρων. Το γεγονός δηλαδή, ότι δυστυχισμένοι άνθρωποι συσσωρεύονται στα σύνορά μας, εκβιαστικά, να μπούνε μέσα χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα. Η απάντησή μας είναι ότι η χώρα δέχεται και καλοδέχεται όλους εκείνους που διαθέτουν νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, αλλά δεν μπορούμε να δεχθούμε πολίτες τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα. Τα σύνορα της χώρας είναι απρόσβλητα γι’ αυτό δεν έχουν κανένα λόγο δυστυχισμένοι άνθρωποι να συσσωρεύονται στα σύνορά μας, στους τελωνειακούς σταθμούς, περιμένοντας να εισέλθουν στο ελληνικό και ευρωπαϊκό έδαφος. Θα είμαστε παρόντες, θα ενισχύσουμε περαιτέρω τη φρούρηση των συνόρων μας. Δυνάμεις, από τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, του Ελληνικού Στρατού, δυνάμεις από την Ελληνική Αστυνομία, απ’ όλη την Επικράτεια, ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες εδώ υπηρεσίες, προκειμένου να γίνει αποτελεσματικότερη και ασφαλέστερη η φύλαξή τους».

Περιοδεία του Γ. Πλακιωτάκη σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

Τη Μυτιλήνη επισκέπτεται από το μεσημέρι ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλάκης Αντιναύαρχο Θεόδωρο Κλιάρη, ενώ αύριο Σάββατο και μεθαύριο θα επισκεφθεί τη Χίο και τη Σάμο για να βρεθεί κοντά στις γυναίκες και τους άνδρες του Λιμενικού Σώματος που επιχειρούν στο Ανατολικό Αιγαίο.

Ο κ. Πλακιωτάκης επισκέφθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Μυτιλήνης όπου ενημερώθηκε για την αποστολή του, ενώ συνομίλησε με τα στελέχη του, ενώ ακολούθως επισκέφθηκε και τον Λιμενικό Σταθμό Μήθυμνας.

Αναφερόμενος στις επισκέψεις αυτές ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε τα εξής: «Βρίσκομαι σήμερα, εδώ στη Μυτιλήνη, για να εκφράσω την απόφαση, αλλά και την αποφασιστικότητα μας να ενισχύσουμε στο μέγιστο βαθμό την προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας. Ήδη ενισχύσαμε και με μέσα και με προσωπικό τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Λιμενικού Σώματος κάτι που θα βοηθήσει στον μέγιστο βαθμό να εκπληρώσουν με πιο αποφασιστικό, αλλά και πιο αποτελεσματικό τρόπο την προστασία των θαλασσίων συνόρων της πατρίδας μας. Το μεταναστευτικό – προσφυγικό είναι ένα ζήτημα εθνικό και απαιτεί από όλους μας ομοψυχία πέρα και πάνω από κομματικές, πολιτικές ή προσωπικές ατζέντες».
Όπως έγινε γνωστό, στη Μυτιλήνη έφθασε και ο υφυπουργός εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο οποίος συμμετέχει στη σύσκεψη στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης.

Συνολικά 151 μετανάστες και πρόσφυγες, έχουν καταφθάσει σε δύο ελληνικά νησιά του Αν. Αιγαίου από σήμερα το πρωί έως νωρίς το απόγευμα. Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, τρείς αποβιβάσεις μεταναστών με λέμβους σημειώθηκαν στη Μυτιλήνη με 71 μετανάστες και πρόσφυγες και μία στο Πυθαγόρειο, στη Σάμο, με 54 μετανάστες και πρόσφυγες. Επίσης, μία επιχείρηση διάσωσης μεταναστών και προσφύγων έλαβε χώρα στη Μεγίστη, όπου περισυνελέγησαν 26 μετανάστες και πρόσφυγες.

skai.gr – ΑΜΠΕ