ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- Ένα-ένα τα μέλη της «Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού» (Πα.Δ.Ε.Ε.) “ξυπνούν” από τη χειμερία νάρκη στην οποία έχει περιπέσει τόσο η συγκεκριμένη Οργάνωση όσο και άλλες ομογενειακές οργανώσεις στην Αμερική και αλλού.

Ήδη, μετά το σχετικό άρθρο της Panhellenic post, ο Ύπατος Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ κ. George G. Horiates, , με δηλώσεις του, αλλά και άλλες ομογενειακές οργανώσεις της Νέας Υόρκης -ο πρώτος και με συγκέντρωση διαμαρτυρίας που προετοιμάζουν για την Κυριακή, 8 Μαρτίου 2020 οι δεύτεροι-  εξέφρασαν την συμπαράστασή τους στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, αλλά και στο γενικότερο πρόβλημα που εντοπίζεται στα βόρεια σύνορα της Μακεδονίας μετά την προκλητική απόφαση του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν να αφήσει ανοικτά τα σύνορά του.

Για το μεγάλο πρόβλημα που συνιστούν για την Ελλάδα οι μεθοδεύσεις του Ταγίπ Έρντογαν, να προωθεί στα ελληνικά σύνορα κατά στρατιές ετερόκλητους «μετανάστες” οι οποίοι προσπαθούν να διέλθουν παράνομα στα σύνορα της Ελλάδας, μίλησαν χθες  δύο πολιτικά στελέχη της ομογένειας των ΗΠΑ, ο Δημοκρατικός Γερουσιαστής από το Ρόντ Αιλαντ, Λεωνίδας Ραπτάκης, αντιπρόεδρος της Πα.Δ.Ε.Ε.,  και η Ρεπουμπλικανή Νικόλ Μαλιωτάκη, μέλος, επίσης, της Πα.Δ.Ε.Ε.,  από τη Νέα Υόρκη. Και οι δύο, παρότι προέρχονται από διαφορετικά κόμματα (ο Λου Ραπτάκης είναι Δημοκρατικός και η Νικόλ Μαλιωτάκη Ρεπουμπλικανή) σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, καλούν την αμερικανική κυβέρνηση να λάβει μέτρα  και προσωπικά τον Πρόεδρο Τραμπ και «να αντιταχθεί σε αυτή τη δράση (του Ερντογάν) με  τον πλέον δυναμικό τρόπο».

Επίσης, ο Πρόεδρος του Hellenic Congress of America  (HECA) Νίκος Αποστολόπουλος, με δήλωσή του στην Panhellenic Post, αποκαλύπτει ότι βρίσκεται ήδη σε συνεννοήσεις με το ΔΣ της HECA, αλλά και με προέδρους άλλων ομογενειακών οργανώσεων, για ανάληψη συντονισμένης δράσης,  με κορωνίδα της διαμαρτυρίας τους για τα συμβαίνοντα στα σύνορα του Έβρου, το σύνθημα προς την Κυβέρνηση των ΗΠΑ και προσωπικά προς τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: «σταματήστε τον Ερντογάν».

 

Η Ανακοίνωση Ραπτάκη-Μαλιωτάκη

Η ανακοίνωση του Δημοκρατικού Γερουσιαστή του Ρόντ Αιλαντ, Λεωνίδα Ραπτάκη, αντιπρολέδρου Α’ της Πα.Δ.Ε.Ε.,  και της Ρεπουμπλικανής Νικόλ Μαλιωτάκη, έχει ως ακολούθως, σε ελεύθερη μετάφραση:

<<Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να εξασφαλίσει τα σύνορά του. Αυτό ισχύει τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Ελλάδα. Και τα δύο έθνη έχουν μακρά και υπερήφανη ιστορία να δείχνουν συμπόνια προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες. Ωστόσο, πρέπει επίσης να έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τη ροή της μετανάστευσης και να γνωρίζουν ποιος εισέρχεται στη χώρα τους για λόγους ασφάλειας, υγείας και οικονομικούς λόγους. “Αυτή τη στιγμή, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης μιας ανθρωπιστικής καταστροφής στη Συρία, το καθεστώς του Ερντογάν στην Τουρκία ενεργεί ως παράγοντας χάους – συμβάλλοντας στην απελευθέρωση μιας πλημμυρίδας Σύρων προσφύγων στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ πρέπει να αντιταχθεί σε αυτή τη δράση με  τον πλέον δυναμικό τρόπο.

Η τουρκική κυβέρνηση ουσιαστικά ακυρώνει τη συμφωνία της με την ΕΕ για τον περιορισμό και τον έλεγχο της παράνομης μετανάστευσης, παρόλο που το η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει δεχθεί οικονομική ενίσχυση ύψους άνω των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στήριξη αυτού του έργου. Η ΕΕ πρέπει να προστατέψει τα σύνορά της στην βόρειο Ελλάδα σταματώντας την ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών προς άλλες χώρες της ΕΕ μέσω του ελληνικού εδάφους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να δέχεται μια τεράστια ροή προσφύγων τους οποίους ούτε να φιλοξενήσει μπορεί ούτε να τους αντιμετωπίσει μόνη της.

Στα ελληνικά νησιά της Χίου, της Λέσβου και της Σάμου, υπάρχουν πλέον περισσότεροι πρόσφυγες από τους ιθαγενείς πληθυσμούς. Η Ελλάδα ανακάμπτει από μια καταστροφική οικονομική κρίση και αναγκάζεται να σηκώνει μόνη της το βάρος των απερίσκεπτων και ανεύθυνων ενεργειών της Τουρκίας. Η ΕΕ δεν κατόρθωσε να παράσχει στην Ελλάδα, κράτος-μέλος, την απαραίτητη οικονομική, ασφάλεια και πολιτική υποστήριξη για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση των προσφύγων και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τον εκφοβισμό του καθεστώτος του Ερντογάν.

Αυτή είναι μια σαφής προσπάθεια από την Τουρκία να ενσπείρει ζιζάνια και να διαιρέσει την ΕΕ αποδυναμώνοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Καλούμε τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Η.Π.Α. να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής κρίσης και να καταστήσουν σαφές στην Τουρκία ότι δεν μπορεί να συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα πυροδοτώντας αυτό το πρόβλημα και να ενσπείρει χάος σε όλη την Ευρώπη».

IN ENGLISH

New York Republican Assemblywoman Nicole Malliotakis and Rhode Island Democrat Senator Leonidas Raptakis have issued the following bi-partisan statement in support of Greece:

“Every nation has the right to secure its borders. That is true for both the U.S. and Greece. Both nations have long, proud histories of showing compassion toward immigrants and refugees. However, they must also have the ability to control the flow of immigration and know who is entering their country for security, health and economic reasons.

Right now, as a result of the escalation of a humanitarian disaster in Syria, the Erdogan regime in Turkey is acting a chaos agent—helping to unleash a flood of Syrian refugees upon Greece and the European Union.

The U.S. government needs to oppose this action in the strongest terms possible.

The Turkish government is essentially shredding its agreement with the EU to limit and control illegal immigration, even though the Erdogan regime has accepted well over €3 billion in aid to support this work. The EU has shut its borders north of Greece to stop the flow of migrants into other EU countries, resulting in Greece absorbing a huge flow of refugees that it cannot cope with alone.

On the Greek islands of Chios, Lesvos & Samos, there are now more refugees than native populations. Greece is recovering from a devastating financial crisis and is being forced to carry the burden of Turkey’s reckless and irresponsible actions by itself. The EU has failed to provide Greece, a member state, with the economic, security and political support necessary to deal with this refugee crisis and to effectively stand up to the Erdogan regime’s bullying. This is a clear effort by Turkey to sow division in the EU and to weaken the organization.

We urge the European Union members and the U.S. to work together to address this serious crisis and make clear to Turkey that it cannot continue to take steps to fuel this problem and sow chaos throughout Europe.”

Print Friendly, PDF & Email