ΑΕΚ – Άρης 2-1: Ξένοι διαιτητές, ελληνική ξεφτίλα

Ένα παιχνίδι που το ξεκίνημά του προμήνυε ότι θα ακολουθούσε ματσάρα, έγινε τελικά ροντέο με τους διαιτητές να γίνονται οι πρωταγωνιστές. Αφού κλειδώθηκαν στα αποδυτήρια για περίπου μισή ώρα με τα όσα έγιναν στο ημίχρονο και σφράγισαν την πόρτα τους, τελικά επανήλθαν και συνέχισαν κανονικά το ματς που ειδικά στο δεύτερο μέρος ήταν ο ορισμός του ροντέο.

Ένταση, διακοπές, αποβολές αλλά και ένας τραυματισμός ανθρώπου του Άρη, σημάδεψαν το παιχνίδι στο οποίο τελικά η ΑΕΚ νίκησε με 2-1 και πήρε μικρό προβάδισμα πρόκρισης. Το θέμα είναι, θα γράψουν οι διαιτητές τί τελικά συνέβη στα αποδυτήρια (και όχι μόνο); Γιατί ακόμη δεν έχουμε καταλάβει και πολλά…

Οι δύο ομάδες έβγαλαν μεγάλο πάθος στο γήπεδο, με την ΑΕΚ να παίρνει τη νίκη και μαζί το οριακό προβάδισμα για τον μεγάλο τελικό. Τα γκολ του Δικεφάλου πέτυχαν οι Μάνταλος και Βέρντε, ενώ για τον Άρη είχε ισοφαρίσει με εκτέλεση πέναλτι ο Γκάμα.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με φάση και μάλιστα μεγάλη. Στο 2’ μετά από σέντρα του Μπακάκη και μια προσπάθεια του Βέλεθ να απομακρύνει, η μπάλα θα στρωθεί στον Αραούχο, που με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής θα σημαδέψει το δοκάρι της εστίας του Άρη.

Η ΑΕΚ είχε μπει φουριόζα στο ματς και στο 8’ βρήκε το γκολ. Μετά από έναν καταπληκτικό συνδυασμό και τακουνάκι του Λιβάγια, ο Μάνταλος θα μπει από πλάγια αριστερά στην περιοχή και με ένα «γεμάτο» σουτ θα στείλει την μπάλα στην απέναντι γωνία, για το 1-0 της Ένωσης!

Ο Άρης θα βρει όμως απάντηση άμεσα. Στο 11’ ο Λάρσον θα πέσει μέσα στην περιοχή της ΑΕΚ μετά από επαφή με τον Σβάρνα, ο διαιτητής θα υποδείξει το πέναλτι και ο Γκάμα θα ισοφαρίσει στο 12’, από την άσπρη βούλα! Το γκολ αυτό έδωσε άλλη τροπή στον αγώνα.

Η ΑΕΚ προσπάθησε να αντιδράσει. Στο 14’ απείλησε με γυριστό του Μάνταλου, ενώ δύο λεπτά σε φάση διαρκείας, τόσο ο αρχηγός της Ένωσης όσο και ο Βέρντε δεν κατάφεραν να στείλουν την μπάλα στα δίχτυα του Κουέστα.

Η Ένωση θα συνεχίσει την πίεση. Στο 25’ ο Βέρντε θα σεντράρει από δεξιά, ο Αραούχο θα βγει την πλάτη της άμυνας του Άρη, θα πιάσει μια σκαστή κεφαλιά, όμως η μπάλα θα περάσει πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Ο Άρης ανέβηκε λίγο ψηλότερα και κράτησε περισσότερο την μπάλα.

Η επόμενη μεγάλη στιγμή του παιχνιδιού θα είναι πάλι για τους γηπεδούχους. Μετά από ωραίο γύρισμα του Αραούχο, ο Κρίστισιτς θα βρεθεί φάτσα με το γκολ, όμως το πλασέ που θα κάνει με το δεξί θα περάσει ελάχιστα αόυτ.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με καθυστέρηση 25 λεπτώ, διότι δεν έβγαιναν οι διαιτητές στον αγωνιστικό χώρο! Οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπήρξε ένταση στην ανάπαυλα στα αποδυτήρια. Οι άνθρωποι της ΑΕΚ «έβραζαν» με τον Πορτογάλο διαιτητή, Αρτούρ Σοάρες, στον οποίο και διαμαρτυρήθηκαν έντονα. Στον ίδιο χώρο βρέθηκε και ο ισχυρός άνδρας του Άρη, Θόδωρος Καρυπίδης, με την ένταση να μεγαλώνει.

Η ένταση συνεχίστηκε και στον αγωνιστικό χώρο. Στο 50’ ο Ματίγια αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα, για «καρατιά», στον Λιβάγια. Η αποβολή του παίκτη του Άρη ήρθε μετά από χρήση VAR. Έτσι ο Άρης συνέχισε με παίκτη λιγότερο. Στο 57’ η ΑΕΚ θα πάρει ξανά το προβάδισμα! Μετά από εκτέλεση κόρνερ του Βέρντε, ο Βράνιες θα σηκωθεί ψηλότερα από όλους και θα νικήσει τον Κουέστα για το 2-1 του Δικεφάλου.

Ένα γκολ που έφερε νέα ένταση στο γήπεδο και νέα διακοπή στο παιχνίδι που είχε πάρει για τα καλά «φωτιά», σε όλα τα επίπεδα. Ο γυμναστής του Άρη, Λάζαρος Βαρδάκης, βρέθηκε στο έδαφος, χωρίς να έχει γίνει σαφές τι ακριβώς συνέβη στη φάση της έντασης. Το όλο σκηνικό εκτυλίχτηκε τη στιγμή των πανηγυρισμών της ΑΕΚ.

Το παιχνίδι συνεχίστηκε με την ΑΕΚ να έχει τον απόλυτο έλεγχο. Στο 75’ ο Αραούχο βρέθηκε για τρίτη φορά σε θέση για γκολ, όμως και πάλι σπατάλησε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή του αγώνα, με την ΑΕΚ να παίρνει τη νίκη με 2-1 και πλέον, το ένα εισιτήριο του τελικού να κρίνεται στη ρεβάνς της Θεσσαλονίκης, που αναμένεται με τεράστιο ενδιαφέρον.

Το κλειδί: Η αποβολή του Ματίγια, που έδωσε ξεκάθαρο προβάδισμα στην ΑΕΚ.

Το 10άρι: Ο Λιβάγια. Είχε την ασίστ στο 1-0 και κέρδισε την αποβολή.

Γιατί κόουτς: Η επιλογή του Μάσιμο Καρέρα να αποσύρει τον Βέρντε δεν τον δικαίωσε, καθώς η ΑΕΚ αποδυναμώθηκε από τα άκρα.

Στον πάγκο: Ο Αραούχο. Βρέθηκε σε τρεις περιπτώσεις φάτσα με το γκολ, όμως απέτυχε να σκοράρει.

Γκολ: Μάνταλος 8’, Γκάμα 11’, Βράνιες 57’

Κίτρινες: Βράνιες (18’), Κρίστισιτς (76’), Ιντέγε (18’), Σάσα (33’), Μπα (76’), Κουέστα (88’

Kόκκινες: Ματίγια 50’

ΑΕΚ (Μ. Καρέρα, 4-2-3-1): Τσιντώτας, Μπακάκης, Βράνιες, Σβάρνας, Λόπες, Κρίστισιτς, Σιμάνσκι, Βέρντε, Μάνταλος, Λιβάγια, Αραούχο (88’ Χριστόπουλος)

Αρης (Μ. Ενινγκ, 4-2-3-1): Κουέστα, Ρόουζ, Δεληζήσης, Βέλεθ, Κόρχουτ, Σάσα, Ματίγια, Φετφατζίδης (53’ Μπα), Γκάμα (90’+ Ντιγκινί), Λάρσον (68’ Σόουζα), Ιντέγε