Τι περιλαμβάνει το σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών από ΥΠΟΙΚ και Τράπεζες

Αθήνα.- Νέα δεδομένα δημιουργεί για τα δάνεια η πανδημία, με αποτέλεσμα τράπεζες και οικονομικό επιτελείο να κάνουν από την αρχή νέα σχέδια για το επόμενο διάστημα. Δεδομένο θεωρείται ότι προς τα πίσω πάει το νέο πτωχευτικό δίκαιο, ενώ θα δοθεί παράταση στην εφαρμογή του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Ταυτόχρονα για την επόμενη ημέρα η κυβέρνηση ετοιμάζει σε συνεργασία με τις τράπεζες σχέδιο στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες από την εξάπλωση του κορονοϊου. Οι διοικήσεις των τραπεζών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν καταλήξει σε μια δέσμη μέτρων προκειμένου να υπάρξει γρήγορη αντίδραση στις επιπτώσεις.

Η «βεντάλια» των μέτρων θα κινείται εντός του πλαισίου που έχει χαράξει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και των αποφάσεων που έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Παράταση προστασίας

Όλα δείχνουν ότι πάει προς τα πίσω η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού δικαίου που ως συνέπεια θα είχε την κατάργηση της προστασίας για την πρώτη κατοικία. Το σχέδιο προβλέπει παράταση του υφιστάμενου πλαισίου προστασίας έως το τέλος έτους. Το αίτημα θα τεθεί επισήμως στους Θεσμούς και αναμένεται να συνδεθεί τόσο με την κρίση του κοροναϊού, όσο και με την προετοιμασία του νέου πτωχευτικού δικαίου. Ταυτόχρονα θα συζητηθεί με τις τράπεζες για ένα διάστημα να μειωθεί και ο αριθμός των πλειστηριασμών.

Ήδη έχει αποφασιστεί η τρίμηνη αναστολή των δανειακών υποχρεώσεων όσων έχουν πληγεί οικονομικά εξαιτίας της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι τράπεζες ήδη έχουν ξεκινήσει να αποδέχονται τα αιτήματα των δανειοληπτών για αναστολή καταβολή δόσεων, Παράλληλα,  εξετάζεται το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά και για ένα εύλογο διάστημα μετά, να μην ισχύει το χρονικό περιθώριο των 90 ημερών, μετά το οποίο ένα δάνειο θεωρείται μη εξυπηρετούμενο. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη θα στοχεύει αποκλειστικά επιχειρήσεις και πιθανόν νοικοκυριά, όπου αποδεδειγμένα έχουν πληγεί άμεσα από τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Μέτρα στήριξης

Στο επίκεντρο των μέτρων για την στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών θα βρεθούν οι δανειολήπτες που το προηγούμενο διάστημα ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους ή βρισκόντουσαν σε διαδικασία ρύθμισης. Το σχέδιο περιλαμβάνει:

-Πακέτο ρυθμίσεων των οφειλόμενων δανείων με ευνοϊκότερους όρους σε σχέση με τις ενεργές ρυθμίσεις που υπάρχουν αυτή την εποχή.

-Περίοδο αναστολής των δόσεων των εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία αφορούν είτε επιχειρήσεις, είτε νοικοκυριά. Το σχέδιο προβλέπει αναστολή πληρωμή για τρεις μήνες. Σε πρώτη φάση το μέτρο θα εφαρμοστεί για επιχειρηματικά και στεγαστικά δάνεια.

Σχέδιο για την επόμενη μέρα

Το μεγάλο στοίχημα βέβαια για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και κατ επέκταση για τις διοικήσεις των τραπεζών είναι η στήριξη της οικονομίας την επόμενη ημέρα. Με δεδομένο ότι ένα μεγάλο κομμάτι της οικονομικής ζωής βρίσκεται ουσιαστικά σε αναστολή, κυβέρνηση και τράπεζες πρέπει να στηρίξουν με ρευστότητα επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Σε αυτό το σκέλος σχεδιάζεται ένα πλαίσιο μέτρων για την στήριξη των επιχειρήσεων την επόμενη ημέρα το οποίο θα προβλέπει:

-Χορήγηση δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου

-Έκδοση νέων δανείων με επιδότηση επιτοκίου από το Δημόσιο.

-Ανακατεύθυνση των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ προκειμένου να διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των επιχειρήσεων.

Υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδας και οι διοικήσεις των τραπεζών παρακολουθούν στενά την πορεία των στοιχείων προκειμένου να παρεμβαίνουν όπου αυτό θεωρηθεί αναγκαίο. Ταυτόχρονα, παρεμβάσεις θα υπάρχουν ακόμα και στα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή, προκειμένου να γίνουν πιο αποτελεσματικά ανάλογα με τις ανάγκες.

πηγή:huffingtonpost.gr