«Οι Ελληνικές κυβερνήσεις κτίζουν φράγματα και υψηλά τείχη γύρω από εμάς τους απόδημους Έλληνες»

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Αθήνα.- ‘Έλαβα μία επιστολή, από αξιοσέβαστο ομογενή αναγνώστη. Αναφέρεται στον νέο κανονισμό του Υπουργείου Εξωτερικών, με ειδικό ενδιαφέρον την τύχη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ).

Όνομα αποστολέα, υπάρχει. Είναι και βαρύγδουπο. Αλλά επιλέγω να μην το δημοσιοποιήσω. Επί του παρόντος.

Η επιστολή απευθύνεται εις εμέ, τον συγγραφέα του παρόντος άρθρου. Επομένως, η δημοσίευσή της ή μη, είναι ζήτημα απόφασης δικής μου. Εγώ, όμως, επιλέγω να την προωθήσω  ΩΣ ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδος Κυριάκο Μητσοτάκη, μία ημέρα μετά την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του Κανονισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και την εν δυνάμει μετατροπή της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού από διακριτή Γραμματεία εντός του ΥΠΕΞ σε «αδιάκριτο» Τμήμα μιας κάποιας Γενικής Διεύθυνσης.

Και την απευθύνω δημόσια προς τον Πρωθυπουργό, για να αντιληφθεί τι ακριβώς κατάλαβε η Ομογένεια ότι αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Και πως αντέδρασε. Σήμερα. Και πως θα αντιδράσει και στο μέλλον. Διότι τα περί δήθεν «αναβάθμισης» πολιτικά φληναφήματα, δεν έπεισαν ούτε καν τους εμπνευστές της συγχώνευσης!

Γράφει ο επιστολογράφος μας:

<<Αγαπητέ Χρήστο γεια σου,

Εσύ έκανες το μεροκάματο! Οι περισσότεροι από εμάς όμως ήμασταν διακοπές! Ίσως να έφταιγε και ο κορωναϊός! 

Έλλειπαν  όμως και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης σ’ όλο τον κόσμο που κράτησαν σιγή ιχθύος!

Φεύ!, αφού τελικά , μας ξεπούλησε και ο Κυριάκος! Τέλος  πάντων, η καλή και καθαρή μέρα φαίνεται από την αυγή! 

Μας διέγραψαν πρώτα με το νόμο τους για την ψήφο ομογενών, τουλάχιστο 75% από εμάς τους Έλληνες του Εξωτερικού, και τώρα μας κόβουν και την τελευταία επικοινωνία με την πατρίδα μας! Φαίνεται πως δεν αξίζουμε τον κόπο στα μεγαλόπνοα σχέδια τους γιατί δεν ήμαστε αρκετά κομματικά βαμμένοι! Την επόμενη φορά που θα ακούσω Έλληνα πολιτικό να μας χαϊδεύει τα αυτιά με τις συνηθισμένες κολακείες τους «είστε δυο φορές Έλληνες», θα «διαολοστείλω» την πολιτική τους γιατί τους το αξίζει!

Ας έρθουν ξανά σε καιρό ανάγκης να μας ζητούν πάλι βοήθεια με το «Ελληνικό Λόμπι»! Τότε θα τους δώσω το τηλέφωνο του Γερουσιαστή μου να του τηλεφωνήσουν αυτοί οι έξυπνοι!

Συγνώμη για τον «θυμό» μου, αλλά προέρχεται περισσότερο από την  απογοήτευση…….!

Βλέπω πως οι Ελληνικές κυβερνήσεις κτίζουν φράγματα και υψηλά τείχη γύρω από εμάς τους απόδημους Έλληνες! 

Καλημέρα σου,>>

Αυτό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται σήμερα, Κύριε Πρωθυπουργέ, στην Ελληνική Ομογένεια και όχι μόνον στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Αυτό θέλατε; Αυτό επιδιώκατε;

Είμαι βέβαιος θα θέλατε πολύ να γνωρίζετε το όνομα του επιστολογράφου. Ας το αποκαλύψω, λοιπόν, Εμμανουήλ Βεληβασάκης. Από τους πιο γνωστούς, από τους πλέον επιτυχημένους, από τους πλέον Έλληνες της Αμερικής και, μάλιστα, Κρητικός!

Κλαδικά συμφέροντα

Δείτε και περαιτέρω, απόσπασμα από άλλη επιστολή, πάλι προς εμέ: Τη φορά αυτή από άνθρωπο που έχει ζήσει εκ των έσω την όλη περιπέτεια της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού, από το ξεκίνημά της.  τον Βασίλη Τσαπαλιάρη.  Αναφέρεται στα προωθούμενα “μοντέλα”,  που στην πραγματικότητα περιθωριοποιούν τον Απόδημο Ελληνισμό.  Γράφει ο αποστολέας, μεταξύ άλλων:

«…Για το θέμα του νέου φορέα για τους απόδημους, δεν θα είχα αντίρρηση να έχουν ισχυρό λόγο οι διπλωματικοί υπάλληλοι στις σχέσεις με την Ομογένεια.  Αλλά όχι του τρόπου που το αντιλαμβάνονται οι συντεχνιακοί τους φορείς και έχουν μεθοδεύσει να λειτουργεί με την προτεινόμενη ρύθμιση στον Οργανισμό του ΥΠΕΞ. Δηλαδή, να λειτουργεί, ως μια υπηρεσία προσαρμοσμένη στα κλαδικά τους συμφέροντα, ως απλή διεύθυνση του ΥΠΕΞ, και μάλιστα σε κατάσταση ασφυξίας από κοινού με άλλες Γραμματείες. Να λειτουργεί παρεργατικά και  κατ` αποκλειστικότητα διοικούμενη από υπηρεσιακούς παράγοντες, παραγνωρίζοντας τις ανάγκες της Ομογένειας για προγραμματικές μεγάλης κλίμακας δράσεις».

Και παρακάτω:

«…Ως να είναι οι μόνοι ικανοί και «σκουπίδια» και ανίκανοι οι εξωυπηρεσιακοί παράγοντες της δημόσιας ζωής από την Ελλάδα και την Ομογένεια, που θα μπορούσαν να ηγηθούν και να λαμπρύνουν με τη παρουσία τους τη λειτουργία ενός φορέα για την Ομογένεια».

Και ακόμη,

«…Ένα τέτοιο σχήμα οργάνωσης, απαλλαγμένο από κλαδικά βαρίδια και ναρκισσισμούς των διπλωματών, θα ήταν ίσως ένα καλό σχήμα «ιστορικού συμβιβασμού». Σχήμα που θα ικανοποιούσε τα αιτήματα των αποδήμων να διατηρηθεί η ΓΓΑΕ, και κατά κάποιο τρόπο τις αξιώσεις των διπλωματικών να έχουν ισχυρό λόγο στη δραστηριότητα του ελληνικού κράτους για την Ομογένεια».

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Φυσικά ζήτημα “αναβάθμισης”, δεν ισχύει. Με κανένα μέτρο. Και με καμία ερμηνεία. “Ενσωμάτωση της Οικονομικής Διπλωματίας, του Απόδημου Ελληνισμού και της Δημόσιας Διπλωματίας στον πυρήνα δραστηριοτήτων του Υπουργείου”, όπως σας σύστησε ο Υπουργός Νίκος Δένδιας στο Υπουργικό Συμβούλιο την προωθούμενη μεθόδευση, μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί ως αναβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ).  Εκείνο δε το “στον πυρήνα“, προκαλεί όντως και γέλωτες.

Γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα ότι τίποτε δεν έχει ακόμη τελεσίδικα κριθεί. Όλα παραμένουν ανοικτά. Αρκεί να βρείτε τον καιρό, ανάμεσα στις τόσες σκοτούρες σας επί εξόχως σοβαρών θεμάτων που απασχολούν τη γενέτειρα και του διεθνώς επελαύνοντος  Κοροναϊού, να ασχοληθείτε προσωπικά και με το θέμα «Απόδημος Ελληνισμός».

Αν αυτό κάνετε, είναι βέβαιο πως και λύσεις καλές θα βρεθούν και το υπάρχον κλίμα δυσαρέσκειας και απογοήτευσης θα ανατραπεί.