Ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία

Ηχηρό μήνυμα του πρωθυπουργού από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών προς την Τουρκία, με αφορμή τις αυξανόμενες τουρκικές προκλήσεις.

Συζήτηση με τον καθηγητή Ιστορίας του Πανεπιστημίου Stanford, Niall Ferguson, στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών είχε το απόγευμα της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε νέο ηχηρό μήνυμα έναντι της τουρκικής προκλητικότητας.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της στήριξης της οικονομίας στην μετά κορωνοϊού εποχή, ενώ τόνισε ότι στηρίζει την προσπάθεια της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ. «Κοιτάξαμε την άβυσσο το 2015», είπε χαρακτηριστικά, «αλλά τώρα το αφήγημα είναι διαφορετικό και η Ελλάδα βγήκε δυνατότερη μετά από αυτή την κρίση» . Επίσης αναφέρθηκε αναλυτικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της πολιτείας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς.

Όσον αφορά στην τουρκική προκλητικότητα ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι θα υπάρξει απάντηση στην Τουρκία, αν παραβιάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά και από την ΕΕ. «Αν η Τουρκία παραβιάσει ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, δεν θα πάρει απάντηση μόνο από την Ελλάδα θα πάρει και από την ΕΕ, θα υπάρξει απάντηση. Υπάρχει και διεθνής διαιτησία στην Χάγη, αλλά μόνο με σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δεν είναι η εποχή για την πολιτική των κανονιοφόρων» τόνισε.

O Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Τουρκία προκαλεί συνεχώς και ότι το μνημόνιο με τη Λιβύη είναι παράνομο, ενώ ξεκαθάρισε ότι το θέμα δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά θέμα σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να κρατά ίσες αποστάσεις, όταν η Τουρκία προκαλεί.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε συζήτηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον οποίο συζήτησε και για την τουρκική προκλητικότητα, ενώ το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο και της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.