Οι κατακόμβες του Αγίου Γεωργίου στην Αίγυπτο

Κάϊρο.- Άνοιξαν και πάλι μετά από πολλά χρόνια οι ελληνορωμαϊκές κατακόμβες του Αγίου Γεωργίου παλαιού Καΐρου, από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο. Το φως της ιστορίας των πρώτων χριστιανικών αιώνων στο παλαιό Κάιρο έλαμψε και πάλι, με τον Πατριάρχη Θεόδωρο να ευλογεί τον ανακαινισμένο χώρο και να εγκαινιάζει πολλά μέτρα κάτω από τη γη, το νέο παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Φανούριο.

Μέσα σε ένα χώρο που αναδεικνύει μνήμες από το πολύ μακρινό παρελθόν, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας αποφάσισε πριν από λίγους μήνες, και υπό την επίβλεψη του νέου ηγουμένου π. Δαμασκηνού Αλαζράι, να ξαναζωντανέψει το χώρο, και να δημιουργήσει ένα νέο τόπο συνάντησης της θρησκείας, του πολιτισμού και της ιστορίας του τόπου αυτού που συνδέει το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας με τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

«Ένα όνειρο έγινε σήμερα πραγματικότητα», τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, επισημαίνοντας ότι «μετά την ανακαίνιση της Ροτόντας του Αγίου Γεωργίου από το μεγάλο ευεργέτη Αθανάσιο Μαρτίνο, ήρθε η ώρα φέτος όπου οι ελληνορωμαϊκές κατακόμβες του ναού προσφέρουν και πάλι το πνεύμα τους, γυρίζοντάς μας πίσω στα δύσκολα, πέτρινα χρόνια των πρώτων χριστιανών, και όπου στο Γολγοθά του μοναστηριού αυτού οι μοναχοί προσεύχονταν πάντοτε για τη σωτηρία του κόσμου, όπως και σήμερα προσεύχονται για να ξεπεράσουμε την παγκόσμια πανδημία».

 

Σχόλια Facebook

Σχολιάστε