Συνεχίζεται ο διάλογος για το “φακέλωμα” των Αποδήμων

PHP: Λάβαμε και δημοσιεύουμε το ακόλουθο άρθρο γνώμης, από τον πρώην βουλευτή της σουηδικής Βουλής και επίτιμο μέλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελλήνων (Πα.Δ.Ε.Ε.) κ. Σωτήρη Δελή, αναφερόμενο στην νέα (για την Ελλάδα τουλάχιστον) ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν ακίνητη περιουσία ή εισοδήματα και στην Ελλάδα και, επομένως, έχουν υποχρέωση υποβολής φορολογικής δήλωσης και στην γενέτειρα, οφείλουν πλέον πέραν της χώρας φορολογικής κατοικίας να συμπληρώνουν την πλήρη διεύθυνση κατοικίας τους στην αλλοδαπή με λατινικούς χαρακτήρες.

Επιπλέον, οφείλουν να γνωστοποιούν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) που έχουν αποκτήσει στη χώρα μόνιμης κατοικίας τους ή οποιοδήποτε άλλο αριθμό χρησιμοποιείται για τη συμμόρφωσή τους με την αλλοδαπή φορολογική αρχή (π.χ. αριθμός ταυτότητας, αριθμός κοινωνικής ασφάλισης κτλ.).

Για τα θέματα αυτά, ο κ. Δελής, που είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ, γράφει τα ακόλουθα:

<<Κύριε Μαλασπίνα,

Μετά την δημοσίευση των σκέψεων μου και την πρώτη αντίδραση μου στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει ”απογραφή” των ομογενών μέσω των φορολογικών υπηρεσιών της χώρας μας, πολλοί επικοινώνησαν μαζί μου για να συζητήσουν ποιοι πράγματι οι λόγοι που ωθούν την κυβέρνηση σε αυτού του είδους ”οικονομικού φακελώματος” ομογενών,  που πολλοί από αυτούς δεν έχουν περιουσία στην Ελλάδα.

Θυμάμαι λοιπόν, όταν σαν μέλος του ΔΣ της ΠαΔΕΕ, τις συναντήσεις μας με τον τότε πρόεδρο της επιτροπής ομογένειας της Βουλής,  βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ Α Τριανταφυλιδη.

Ο κύριος αυτός, λοιπόν, έφερνε πάντα στις συζητήσεις μας σαν επιχείρημα, προφανώς με στόχο να αποφύγει η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να δώσει ψήφο στους Ομογενείς από τον τόπο διαμονής τους, την απογραφή των ομογενών!

Σεβόμενος τον χώρο και τον ρόλο του τότε προέδρου της Επιτροπής της ΒτΕ, προσπάθησα να του μηνύσω ότι το σχέδιο του ανήκει στον τομέα ”ανεκπλήρωτων ονειρων”.  Από ό,τι έμαθα αργότερα δεν ήμουν ο μόνος που είχα τις αντιρρήσεις μου.

Όταν η πολιτεία δεν έκανε καταγραφή των Ελλήνων όταν έφευγαν από την Ελλάδα με σκοπό να παραμείνουν εκτός επικράτειας,  τότε χάθηκε το παιχνίδι.

Η Ελλάδα όμως, όπως έχει πολλές φορές αποδειχτεί, δεν ενδιαφέρεται για αυτά τα πράγματα.

Όπως τόνισα θεωρώ σωστό ο Ομογενής που κάνει επενδύσεις στην χώρα ή έχει οικονομικές δραστηριότητες ή  επιστρέφει μόνιμα,  σαφώς και θα πληρώσει τους φόρους που του/της αντιστοιχούν.

Όταν όμως η επίσημη πολιτεία απαιτεί προσωπικά δεδομένα χωρίς ο ομογενής να έχει τα προαναφερόμενα τότε  φοβάμαι πως ”κάποιο λάκκο έχει η φάβα”, όπως ο σοφός μας λαός θα έλεγε.

Έτσι λοιπόν οι νέοι κυβερνήτες πίστεψαν, προφανώς,  πως με δρομολόγηση τέτοιων κουτοπονηριών θα επιτύχουν σε αυτό που απέτυχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο Ομογενειακό έχει ομολογουμένως μεταβληθεί σε συριζαϊκη πλατφόρμα.  Ό,τι δεν πρόλαβαν να καταστρέψουν οι συριζαίοι όσον αφορά τις σχέσεις Μητρόπολης και Ομογένειας το καταστρέφουν οι σημερινοί!

Ο κ Τριανταφυλιδης μαζί με τον κ Τσίπρα και τον αρχηγό του ΚΚΕ πλέουν σε πελάγη ευτυχίας, φαντάζομαι. Τους καταλαβαίνω απόλυτα.

Πρώτα, λοιπόν,  μάς αρνούνται την ψήφο, μετά ”ξεχαρβαλώνουν” και ”ξεδοντιάζουν” στην κυριολεξία την ΓΓΑΕ. Τώρα προσπαθούν μέσω της κερκόπορτας της πολιτικής κουτοπονηριάς να μας ”φακελώσουν” οικονομικά ώστε να γίνει επίσης το όνειρο του Τριανταφυλλίδη πραγματικότητα.

Ε όχι δα! Τόσο ανίδεους και αγράμματους μας περνά τούτο το γκουβέρνο;

Εκτιμώ ότι κάποτε το θέατρο σκιών της κυβέρνησης για την Ομογένεια θα πρέπει να αντικατασταθεί με σεβασμό, περιεκτικότητα και πολιτική μπέσα.

Άλλωστε το μεγάλο κεφάλαιο της ομογένειας έχει προσφέρει και προσφέρει συνέχεια στην Μητρόπολη.

Θεωρώ λοιπόν ότι η σημερινή φαρσοκωμωδία της κυβέρνησης έναντι της Ομογένειας όχι μόνο δεν την τιμά αλλά την αναδεικνύει ”αντάξιο” διάδοχο των συριζαίων.

Σωτήρης Δελής

Επίτιμο μέλος ΠαΔΕΕ

Πρώην μέλος της σουηδικής Βουλής

πρώην τραπεζικό στέλεχος Swedbank

Οικονομολογος, ΜΒΑ>>