Παράταση για τα αδήλωτα τετραγωνικά;

Με τη διαδικασία της υποβολής δηλώσεων για τα «ξεχασμένα» τετραγωνικά στους δήμους να τρέχει και να λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου, «ψήνεται» ήδη η παράταση της προθεσμίας προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η νέα ευκαιρία που αναμένεται να δοθεί στους πολίτες να δηλώσουν την πραγματική επιφάνεια των ακινήτων τους στους δήμους χωρίς πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις θα εξαρτηθεί από την πορεία υποβολής των δηλώσεων τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Εσωτερικών μαζί με την ΚΕΔΕ προβλέπουν παράταση της προθεσμίας από έναν μήνα έως και τέσσερις μήνες, έως τον Οκτώβριο, ενώ η ΠΟΜΙΔΑ έχει ζητήσει ήδη η προθεσμία να παραταθεί έως το τέλος του έτους.

Η παράταση της ημερομηνίας για την αποκάλυψη των κρυφών τετραγωνικών διευκολύνει ιδιαίτερα τους ιδιοκτήτες που κατέχουν ακίνητα σε περιοχές (π.χ. νησιά) που βρίσκονται μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους και θα πρέπει να επισκεφθούν τον οικείο δήμο για να διορθώσουν την επιφάνεια των ακινήτων τους. Παράλληλα δίνεται μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο για να ενημερωθούν οι κάτοικοι εξωτερικού οι οποίοι διαθέτουν ακίνητα στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι πολλοί που κατοικούν στο εξωτερικό δεν γνωρίζουν ότι θα πρέπει να ελέγξουν και να διορθώσουν τα τετραγωνικά μέτρα των κτισμάτων ή οικοπέδων που έχουν στη χώρα μας και σύμφωνα με τον Στράτο Παραδιά, πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ, θα πρέπει η ΑΑΔΕ να στείλει άμεσα ενημερωτικά emails προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Ηδη στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί πάνω από 450.000 δηλώσεις οι οποίες αντιστοιχούν σε περισσότερα από 10,5 εκατομμύρια κρυμμένα τετραγωνικά, όσο δηλαδή μια μικρή πόλη.

Μετά τις διορθώσεις – βελτιώσεις που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΚΕΔΕ οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν τους βοηθητικούς χώρους των ακινήτων τους, όπως αποθήκες και πάρκινγκ σε πολυκατοικίες που ηλεκτροδοτούνται από κοινόχρηστο ρολόι, γλιτώνοντας έτσι τις επισκέψεις και την ταλαιπωρία στους δήμους. Συγκεκριμένα, δίνεται πλέον η δυνατότητα δήλωσης ηλεκτροδοτούμενων τ.μ. από κοινόχρηστο ρολόι. Στην ηλεκτρονική δήλωση προστέθηκαν 2 νέα πεδία όπου στο πρώτο δηλώνεται ο αριθμός παροχής κοινόχρηστου ρολογιού και στο δεύτερο τα τ.μ. ηλεκτροδοτούμενων βοηθητικών χώρων κοινόχρηστου ρολογιού.

Επίσης προστέθηκε κωδικός όπου μπορεί να συμπληρωθεί το Οικοδομικό Τετράγωνο και πεδίο που αφορά τον χαρακτηρισμό ενός ακινήτου εντός ή εκτός οικισμού.

Εξαιρέσεις

Ωστόσο, μετά και τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα πολλοί ιδιοκτήτες δεν θα αποφύγουν την επίσκεψη στον δήμο τους. Στον δήμο θα πρέπει να απευθυνθούν οι πολίτες για:

  • Τη δήλωση της αλλαγής χρήσης του ακινήτου, όπως προβλέπει ο νόμος, από επαγγελματική σε κατοικία και αντίστροφα. Να σημειωθεί ότι η διόρθωση αυτή επιτρέπεται στην πλατφόρμα του Δήμου Αθηναίων και άλλων δήμων.
  • Τη μείωση του εμβαδού του ακινήτου, αναφέροντας πώς τεκμηριώνεται αυτή.
  • Τη διόρθωση σε ακίνητα για άλλο είδος δικαιώματος. Η πλατφόρμα καλύπτει τα ακίνητα του Ε9 που εμφανίζονται στη λίστα προς εισαγωγή στη Δήλωση και έχουν τιμές στο πεδίο «Είδος δικαιώματος (15) ή (19)»:1 – Πλήρης Κυριότητα ή 3 – Επικαρπία/Οίκηση.

Η πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://tetragonika.govapp.gr/. Για να εισέλθει κάποιος σ’ αυτήν και να διεκπεραιωθεί η διαδικασία δήλωσης των «ξεχασμένων» τετραγωνικών, απαιτούνται τα ακόλουθα τέσσερα βήματα:

 

Βήμα 1:

Σύνδεση στο σύστημα μέσω των στοιχείων πρόσβασης (μέσω user name και κωδικού πρόσβασης) στο TAXISnet.

 

Βήμα 2:

Δημιουργία μιας δήλωσης για κάθε ακίνητο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος επιθυμεί να προχωρήσει στη διόρθωση των στοιχείων των τετραγωνικών μέτρων, επιλέγοντας αρχικά τον δήμο στον οποίο ανήκει.

 

Βήμα 3:

Επιλογή του ακινήτου που επιθυμεί να διορθώσει από τη λίστα όλων των ιδιοκτησιών του και τροποποίηση του αριθμού των τετραγωνικών μέτρων, σύμφωνα με τα πραγματικά, τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9.

 

Βήμα 4: Υποβολή της δήλωσης.

 

ΠΟΜΙΔΑ για τα ενεργειακά πιστοποιητικά

 

Την ηλεκτρονική υποβολή μισθωτηρίων τα οποία έχουν συναφθεί πριν από το 2014 και είναι σε ισχύ στο MyTAXISent χωρίς να απαιτείται ενεργειακό πιστοποιητικό ζητάει η ΠΟΜΙΔΑ. Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων επικαλείται ισχύουσα εγκύκλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σύμφωνα με την οποία υποχρέωση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης στην εφαρμογή μισθώσεων υφίσταται από τη 16η Νοεμβρίου 2015 και μετά, στις δηλώσεις των νέων και μόνον μισθώσεων ακινήτων, και ότι η ανωτέρω υποχρέωση δεν υφίσταται σε περίπτωση ανανέωσης ή παράτασης της σύμβασης μίσθωσης καθώς για το ίδιο ακίνητο εξακολουθεί να είναι ο ίδιος μισθωτής.