Ανησυχία για τους πρόσφυγες στη Λέσβο

Αθήνα.- Εικοσι τρία νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα μας ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ, ενώ την ίδια ώρα ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως στη Λέσβο εντοπίστηκαν τρεις ασυμπτωματικοί πρόσφυγες στη Λέσβο οι οποίοι διασώθηκαν το Σαββάτο το βράδυ από το Λιμένικο.

Η αύξηση των ορφανών κρουσμάτων είναι ακόμη ένας πονοκέφαλος για τους ειδικούς, ενώ σύμφωνα με την έκθεση του Παρατηρητηρίου τα ορφανά κρούσματα αυξήθηκε κατά 25% τον μήνα, Ιούνιο.

Εκτός των παραπάνω, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην 1η Ιουλίου, μέρα κατά την οποία η Ελλάδα θα αρχίζει να υποδέχεται διεθνείς αφίξεις σε όλα της τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της.

Ωστόσο και σε αυτό υπάρχουν δεύτερες σκέψεις, καθώς πολλοί προβληματίζονται με το γεγονός ότι πολλές από τις χώρες, στις οποίες θα ανοίξουμε τα σύνορά μας, γνωρίζουν έξαρση του κοροναϊού, την ώρα που και εντός Ελλάδας η μάχη με τον ιό δεν έχει ακόμα καταλαγιάσει.

Την ίδια ώρα οι επιστήμονες έχουν ακόμη ένα ανοιχτό μέτωπο, το οποίο μέχρι στιγμής είναι και το πιο ανησυχητικό. Ο λόγος για τα εισαγόμενα κρούσματα, τα οποία έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους στην χώρα μας μιας και χιλιάδες τουρίστες από τα Βαλκάνια περνούν τις τελευταίες μέρες τα σύνορα ώστε να κάνουν διακοπές στη χώρα μας.

Ειδικότερα μέσα σε μία εβδομάδα, από 20 Ιουνίου έως και 27 Ιουνίου, επιβεβαιώθηκαν 132 νέα κρούσματα, με περίπου 1/3 από αυτά να είναι «εισαγόμενα» που εντοπίστηκαν είτε στον Προμαχώνα, στα σύνορα με τη Βουλγαρία, είτε στα αεροδρόμια, κατά τον έλεγχο των πτήσεων.

Ανησυχία και στη Λέσβο

Όπως ανακοίνωσε χτες ο ΕΟΔΥ, έξι νέα κρούσματα εντοπίζονται στην Καστοριά, τρία στη Λέσβο (σε ειδική δομή καραντίνας) και τρία στη Σύρο, δύο στην Παραμυθιά, ένα στην Αθήνα ενώ οκτώ από αυτά εντοπίστηκαν σε άτομα που ταξίδεψαν με αεροπλάνο στη χώρα μας.

Αναφορικά με τα τρία κρούσματα που εντοπίστηκαν στη Λέσβο, πρόκειται για τρεις ασυμπτωματικούς ασθενείς πρόσφυγες και μετανάστες, που μαζί με άλλους 33 συνολικά, 15 άνδρες, 10 γυναίκες και 11 παιδιά καταγωγής Ιράν και Αφγανιστάν, διασώθηκαν το Σαββάτο 13 Ιουνίου το βράδυ από το Λιμενικό Σώμα βόρεια των βορειοδυτικών ακτών της Λέσβου και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Πέτρας.

Κατά τον έλεγχο από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, είχε βρεθεί μεταξύ των 36 συνολικά διασωθέντων ένας θετικός στον ιό, ενώ αρνητικοί ήταν όλοι οι άλλοι. Αρνητικά ήταν και τα δείγματα από τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και όσους άλλους είχαν έρθει σε επαφή μαζί τους κατά τη διάσωση τους.

Οι 36, αμέσως μετά τέθηκαν σε καραντίνα στη δομή στα Μεγάλα Θέρμα που λειτουργεί για τους νεοεισερχόμενους. Κατά τον επανέλεγχο ο μεν θετικός κατά τον προηγούμενο έλεγχο βρέθηκε αρνητικός, ενώ τρεις αρνητικοί βρέθηκαν τώρα θετικοί, πλην όμως και οι τρεις ασυμπτωματικοί.

Στο σύνολο τους, οι 36 τέθηκαν ξανά σε 14ημερη καραντίνα, ενώ οι τρεις ασθενείς μετακινήθηκαν σε ξεχωριστό χώρο.

Κανένας θάνατος το τελευταίο 24ωρο

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3366 (ημερήσια μεταβολή +0.7%), εκ των οποίων 55.0% άνδρες. Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 191 θάνατοι. Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 11 (72.7% άνδρες).

Από το σύνολο των 3366 κρουσμάτων, 753 (22.4%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1873 (55.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 47 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).

Κοντεύουν τα 10 εκατομμύρια τα κρούσματα

Περισσότερα από 9,98 εκατομμύρια κρούσματα μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, ενώ οι θάνατοι έχουν φτάσει στους 498.841, σύμφωνα με τη νεότερη καταμέτρηση του Reuters.

Μετά τις ΗΠΑ, οι πλέον πληγείσες χώρες είναι η Βραζιλία με 54.971 νεκρούς (1.228.114 κρούσματα), το Ηνωμένο Βασίλειο με 43.414 νεκρούς (309.360 κρούσματα), η Ιταλία με 34.708 νεκρούς (239.961 κρούσματα), και η Γαλλία με 29.778 νεκρούς (199.343 κρούσματα).

Ανάμεσα στις πιο σκληρά πληγείσες χώρες, το Βέλγιο είναι αυτό που θρηνεί τις περισσότερες ανθρώπινες απώλειες σε σχέση με τον πληθυσμό του, με 84 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους, ακολουθούν το Ηνωμένο Βασίλειο (64), η Ισπανία (61), η Ιταλία (57) και η Σουηδία (52).

Η Κίνα (χωρίς τα εδάφη του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο) όπου η επιδημία ξέσπασε στα τέλη Δεκεμβρίου, καταγράφει επισήμως συνολικά 83.462 κρούσματα (13 νέα), από τα οποία 4.634 θάνατοι (κανένας επιπλέον). Παράλληλα, 78.439 ασθενείς θεραπεύτηκαν.

Η Ευρώπη είχε συνολικά την Παρασκευή στις 22.00 ώρα Ελλάδος, 195.397 θανάτους (2.612.452 κρούσματα), οι ΗΠΑ και ο Καναδάς 133.285 θανάτους (2.547.218 κρούσματα), η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική 106.023 θανάτους (2.301.516 κρούσματα), η Ασία 31.928 θανάτους (1.158.089 κρούσματα), η Μέση Ανατολή 14.912 θανάτους (705.565 κρούσματα), η Αφρική 9.093 θανάτους (350.609 κρούσματα) και η Ωκεανία 133 θανάτους (9.047 κρούσματα).

«Καμπανάκι» από τους ειδικούς: Ο κοροναϊός χτυπά και άλλα όργανα εκτός από τους πνεύμονες

Οι επιστήμονες μόλις αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το ευρύ φάσμα προβλημάτων υγείας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός, κάποια εκ των οποίων μπορεί να έχουν παρατεταμένες επιπτώσεις στους ασθενείς και τα συστήματα υγείας για χρόνια, σύμφωνα με γιατρούς και λοιμωξιολόγους.

Εκτός από τα αναπνευστικά προβλήματα, που έχουν ως αποτέλεσμα οι ασθενείς να δυσκολεύονται να πάρουν ανάσα, ο ιός που προκαλεί την COVID-19 επιτίθεται σε πολλά συστήματα οργάνων, προκαλώντας καταστροφική ζημιά σε κάποιες περιπτώσεις.

«Πιστεύαμε ότι ήταν μόνο ένας αναπνευστικός ιός. Αποδεικνύεται ότι επιτίθεται στο πάγκρεας. Επιτίθεται στην καρδιά. Επιτίθεται στο ήπαρ, τον εγκέφαλο, τους νεφρούς και άλλα όργανα. Δεν το εκτιμήσαμε αυτό στην αρχή», δήλωσε ο δρ. Έρικ Τόπολ, καρδιολόγος και διευθυντής του Scripps Research Translational Institute στη Λα Χόγια της Καλιφόρνια.

Επιπρόσθετα των αναπνευστικών δυσκολιών, οι ασθενείς της COVID-19 μπορεί να αντιμετωπίσουν διαταραχές θρόμβωσης αίματος που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά και ακραία φλεγμονή που επιτίθεται σε πολλαπλά συστήματα οργάνων. Ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει νευρολογικές περιπλοκές, από πονοκέφαλο, ζαλάδα και απώλεια της αίσθησης γεύσης και όσφρησης έως κρίσεις και σύγχυση.

Και η αποκατάσταση μπορεί να είναι βραδεία, μερική και δαπανηρή, με τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής.

Οι ευρείς και διαφορετικές εκδηλώσεις της COVID-19 είναι με έναν τρόπο μοναδικές, δήλωσε η δρ Σαντίγια Καν, καρδιολόγος στο Northwestern Medicine στο Σικάγο. Με τη γρίπη, οι άνθρωποι με υποκείμενα καρδιολογικά προβλήματα αντιμετωπίζουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών, δήλωσε η Καν. Αυτό που προκαλεί εντύπωση για τον ιό αυτόν είναι η έκταση των επιπλοκών που προκαλεί εκτός των πνευμόνων. Η Καν πιστεύει ότι θα υπάρξει τεράστια υγειονομική δαπάνη και επιβάρυνση για τους ανθρώπους που έχουν επιβιώσει από την COVID-19.

Μακρά η αποκατάσταση για πολλούς

Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας ή τοποθετήθηκαν σε αναπνευστήρα για εβδομάδες θα χρειαστεί να δαπανήσουν πολύ χρόνο στην αποκατάσταση για να κερδίσουν και πάλι την κινητικότητα και τη δύναμή τους.

«Μπορεί να χρειαστούν έως και επτά ημέρες για κάθε μία ημέρα νοσηλείας προκειμένου να ανακτήσει κανείς αυτού του είδους τη δύναμη», δήλωσε η Καν. «Όσο πιο μεγάλος είναι κανείς, τόσο δυσκολότερο είναι, και ίσως ποτέ να μην ανακτήσει το ίδιο επίπεδο λειτουργικότητας».

Ενώ μεγάλο μέρος της προσοχής δίδεται στη μειονότητα των ασθενών με σοβαρά συμπτώματα, οι γιατροί ολοένα και περισσότερο στρέφουν την προσοχή τους στις ανάγκες των ασθενών που δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να απαιτείται η νοσηλεία τους, αλλά και πάλι αντιμετωπίζουν προβλήματα για μήνες μετά την μόλυνσή τους από τον ιό.

Μόλις έχουν αρχίσει να διενεργούνται μελέτες για να κατανοήσουμε τα μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της ασθένειας, δήλωσε ο Τζέι Μπάτλερ, αναπληρωτής διευθυντής μολυσματικών ασθενειών στο αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDCP), σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους χθες.

«Ακούμε μαρτυρίες ανθρώπων που νιώθουν επίμονη κόπωση και δυσκολία στην αναπνοή», δήλωσε ο Μπάτλερ. «Είναι δύσκολο να πούμε πόσο θα διαρκέσει αυτό».

Ενώ τα συμπτώματα του κοροναϊού κανονικά υποχωρούν σε δύο ή τρεις εβδομάδες, εκτιμάται ότι 1 στους 10 έχει συμπτώματα για παρατεταμένο διάστημα, έγραψε την Τρίτη η δρ Έλεν Σάλσμπερι του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στην επιθεώρηση British Medical Journal.

Η Σάλσμπερι δήλωσε ότι πολλοί από τους ασθενείς της έχουν φυσιολογικές απεικονίσεις θώρακος και καμία ένδειξη φλεγμονής, αλλά και πάλι δεν έχουν επανέλθει τελείως.

«Εάν πριν έτρεχες 5 χλμ τρεις φορές την εβδομάδα και τώρα νιώθεις ότι σου κόβεται η αναπνοή ύστερα από μια μόνο σκάλα ή βήχεις ασταμάτητα και νιώθεις πολύ εξουθενωμένος για να επιστρέψεις στη δουλειά σου, τότε ο φόβος ότι ίσως ποτέ να μην ανακτήσεις την παλιά σου υγεία είναι πολύ πραγματικός», έγραψε η ίδια.

Ο δρ Ίγκορ Κοράλνικ, επικεφαλής νευρολογικών μολυσματικών ασθενειών στο Northwestern Medicine, μελέτησε την πρόσφατη επιστημονική βιβλιογραφία και βρήκε ότι περίπου οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν με COVID-19 είχαν νευρολογικές περιπλοκές, όπως ζαλάδες, μειωμένα αντανακλαστικά, δυσκολία συγκέντρωσης, διαταραχές στην όσφρηση και τη γεύση, κρίσεις, εγκεφαλικά επεισόδια, αδυναμία και μυϊκούς πόνους.

Ο Κοράλνικ, του οποίου τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Annals of Neurology, έχει συστήσει μια κλινική για ασθενείς της COVID-19 προκειμένου να μελετήσει εάν αυτά τα νευρολογικά προβλήματα είναι προσωρινά ή μόνιμα.

Η Καν βρίσκει παραλληλίες με τον HIV, τον ιό που προκαλεί το AIDS. Μεγάλο μέρος της προσοχής δόθηκε αρχικά στους θανάτους.

«Τα τελευταία χρόνια, έχουμε επικεντρωθεί πολύ στις καρδιοαγγειακές επιπτώσεις όσων έχουν επιβιώσει από τον HIV», δήλωσε η Καν.

πηγή: in.gr