Προκλητικό διάγγελμα από Ερντογάν

Με φόντο μία φωτογραφία από το εσωτερικό της Αγίας Σοφίας που χαρακτήρισε μεταξύ άλλων «λάβαρο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, ο Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε διάγγελμα στον τουρκικό λαό για την απόφαση του να αλλάξει το καθεστώς της από μουσείο σε τζαμί. «Την Παρασκευή 24 Ιουλίου σκοπεύουμε να ανοίξουμε την Αγία Σοφία για προσευχή», ανακοίνωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος και τόνισε πως «η Αγία Σοφία θα αρχίσει να λειτουργεί ξανά ως τζαμί έπειτα από 86 χρόνια» εκφράζοντας την ελπίδα, τουλάχιστον έτσι είπε, πως «αυτή η απόφαση να είναι επωφελής για το έθνος μας και για όλη την ανθρωπότητα».

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων ξεκίνησαν τις προετοιμασίες», είπε ακόμη ο «σουλτάνος»,. ο οποίος στη συνέχεια επισήμανε: «Καταργούμε την πληρωμένη αίτηση εισόδου στο Τζαμί της Αγίας Σοφίας. Οι πόρτες θα είναι ανοιχτές σε όλους. Η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους».

Ο Τούρκος Πρόεδρος, όμως, δεν έμεινε μόνο σ’ αυτά. Έσπευσε με τρόπο να προκαλέσει τη διεθνή κοινότητα και όσους αντιτίθενται στην προκλητική του απόφαση. «Καλώ όλους να σεβαστούν την απόφαση για την Αγία Σοφία που ελήφθη από τα δικαστικά και εκτελεστικά όργανα της χώρας μας. Το θέμα για το πώς και με ποιο σκοπό θα χρησιμοποιηθεί η Αγία Σοφία είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα. Έτσι απ’ αυτή την άποψη, θεωρούμε ότι οποιαδήποτε στάση ή έκφραση πέρα από την απόφαση των δικαστικών και εκτελεστικών οργάνων της χώρας συνιστά παραβίαση της εθνικής μας ανεξαρτησίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Η απόφαση έχει τη στήριξη όλων των κομμάτων Η Αγία Σοφία είναι το λάβαρο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης» επεσήμανε ακόμη.

«Το δικαίωμα του τουρκικού έθνους στην Αγία Σοφία δεν είναι μικρότερο από αυτό των πρώτων κατασκευαστών αυτού του έργου πριν από περίπου 1.500 χρόνια. Αντιθέτως, το δικαίωμα του έθνους μας στην Αγία Σοφία, που θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά έργα της ανθρώπινης κληρονομιάς, είναι μεγαλύτερο λόγω των συνεισφορών μας και της ισχυρής ιδιοκτησίας του» τόνισε λέγοντας επίσης ότι το τουρκικό έθνος πάντα φρόντιζε την Αγία Σοφία και «δεν προσπάθησε καν να αλλάξει το πρωτότυπο όνομά της που σημαίνει ”Σοφία του Θεού”».

Κάλεσε τον κόσμο να μη σπεύσει να επισκεφθεί την Αγία Σοφία πριν από το επίσημο άνοιγμά της ως μουσουλμανικό τέμενος, ήτοι πριν από τις 24 Ιουλίου, ενώ χαρακτήρισε την Αγία Σοφία «το μαργαριτάρι της Κωνσταντινούπολης» και πρόσθεσε πως «κατέχει μια ειδική θέση στην καρδιά του τουρκικού έθνους».

«Η Αγία Σοφία είναι το σύμβολο του έθνους και του κράτους μας, είναι το λάβαρο της κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης», συνέχισε ο ίδιος, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία, υποστηρίζοντας ότι «όλοι οι σουλτάνοι συνέβαλαν στη διατήρηση του μνημείου».

«Θα διατηρήσουμε την κοινή πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας», συνέχισε ο Ερντογάν και είπε ότι «το τζαμί θα αγκαλιάσει τους πάντες».

«Το νέο άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί είναι η θέληση πολλών Τούρκων», ανέφερε ακόμη ο «σουλτάνος».