ΣΥΡΙΖΑ: Η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της

Με αφορμή την επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η ΕΕ «διδασκόμενη από τα μαθήματα της ιστορίας, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να τερματιστεί η τουρκική επιθετικότητα.

«Συμπληρώνονται φέτος 46 χρόνια από την παράνομη και βάναυση τουρκική εισβολή στην Κύπρο, που άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την επέτειο της εισβολής. Τονίζει ότι «η φετινή μαύρη επέτειος έρχεται σε μια συγκυρία όπου η τουρκική κυβέρνηση κλιμακώνει την επιθετικότητά της στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής και Κεντρικής Μεσογείου» και πως «ειδικά για την Κύπρο, η στρατηγική αυτή εκφράζεται με τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι η διεθνής κοινότητα και ειδικότερα η ΕΕ «διδασκόμενη από τα μαθήματα της ιστορίας, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για να τερματιστεί η τουρκική επιθετικότητα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για διάλογο». Και καταλήγει: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Στηρίζουμε την προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του πλαισίου Γκουτέρες, για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο μιας διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας».