ΔΕΘ: Κλειδώνουν φοροαπαλλαγές και μειώσεις ασφαλιστικών εισφορών

Μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα εφαρμογής αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το ερχόμενο Σαββατοκύριακο από τη Θεσσαλονίκη.

Οι συσκέψεις, οι τηλεδιασκέψεις και τα τηλέφωνα έχουν πάρει «φωτιά» καθώς μέχρι τα μέσα της εβδομάδας θα πρέπει να κλειδώσει το πακέτο των μέτρων.

Στο τραπέζι  βρίσκονται σχέδια φορολογικών ελαφρύνσεων που πάγωσαν με το ξέσπασμα του κοροναϊού και τα πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας, ενώ εντός της εβδομάδας ανακοινώνεται ο τρίτος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι

Τα μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τις εξής παρεμβάσεις στο πεδίο της φορολογίας:

– Τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης για τα φυσικά πρόσωπα από τον Ιανουάριο του 2021. Η εισφορά επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει τη σταδιακή κατάργησή της έως το τέλος του 2023. Η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντάσσεται και στην προσπάθεια της κυβέρνησης για τη μείωση του φορολογικού βάρους της μεσαίας τάξης, η οποία δοκιμάστηκε πολύ σκληρά κατά τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων με υπερφορολόγηση.

– Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργαζομένους και εργοδότες.

-Ψαλίδι στον ΕΝΦΙΑ 8%-10% με ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών έτσι ώστε να μην εξανεμισθεί η μείωση του 2019.

-Μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος που καταβάλλουν περίπου 611.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει πως το τέλος θα μειωθεί από 650 ευρώ σε 325 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και σε 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις.

Το προηγούμενο διάστημα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ενώ εάν δεν είχε ενσκήψει η πανδημία, με βάση τις εξαγγελίες θα είχαμε ήδη από το καλοκαίρι μια πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην ΕΡΤ  σε σχέση με τις αναμενόμενες εξαγγελίες στο πλαίσιο της επερχόμενης ΔΕΘ είπε πως θα πρέπει να περιμένουμε ένα ρεαλιστικό πακέτο που θα αποτυπώνει την πραγματικότητα με ουσιαστική ενίσχυση της κοινωνίας το αμέσως προσεχές διάστημα για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Μιλάμε για επανάληψη, επέκταση, εμπλουτισμό και διεύρυνση των μέτρων, είπε και ανέφερε ενδεικτικά την επέκταση του προγράμματος αναστολής εργασίας για συγκεκριμένους κλάδους για ένα μήνα και το πρόγραμμα Συνεργασία μέχρι τέλος του έτους, νέο πρόγραμμα για εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και ειδική πρόβλεψη για καλλιτέχνες και ξεναγούς, ενώ προανήγγειλε ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας για την επιστρεπτέα προκαταβολή ΙΙΙ που θα δίνει και σε άλλες επιχειρήσεις στη δυνατότητα να αντλήσουν πόρους.

Για τη μείωση της φορολόγησης μίλησε για μέτρα που πάρθηκαν μέσα στην κρίση όπως η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και τον περιορισμό της προκαταβολής φόρου, που μείωσε τα έσοδα από τη φορολόγηση εν μέσω κρίσης κατά 2 δισ. ευρώ, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τη ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Για τη ΔΕΘ και τα μέτρα μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης.

Μιλώντας για την επερχόμενη «ΔΕΘ»  και για το αν θα υπάρξουν στα πλαίσια του «Thessaloniki Helexpo Forum» σχετικές εξαγγελίες για τους αγρότες από τον πρωθυπουργό, ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση χάραξε μία στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα και την στήριξη όλων των τομέων του, εν μέσω πανδημίας.

«Δεν έχουμε αφήσει κλάδο του πρωτογενούς τομέα που εμφάνισε διαταραχή λόγω κορωνοϊού, τον οποίο να μην έχουμε στηρίξει και ενισχύσει» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προαναγγέλλοντας την στήριξη των πατατοπαραγωγών, της ιχθυοκαλλιέργειας και της θερμοκηπιακής ντομάτας.

«Δεν στηρίζουμε στην λογική των επιδομάτων, αλλά την απώλεια του εισοδήματος με βάση συγκεκριμένων  υπολογισμών», συμπλήρωσε.

Ο ίδιος τόνισε πως υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τον πρωθυπουργό για τις επιδοτήσεις και τα προγράμματα αγροτικής πολιτικής, ενώ σε άλλο σημείο, δήλωσε πως σε πολλούς πληττόμενους το ύψος της ενίσχυσης θα φτάσει έως και 24 χιλ. ευρώ.