Φεστιβάλ Βενετίας: Ο Χρυσός Λέοντας στην Κλόε Ζάο για την ταινία «Nomadland»

Το 77ο Φεστιβάλ Βενετίας, το πρώτο μεγάλο κινηματογραφικό φεστιβάλ που τόλμησε εν μέσω πανδημίας -επιτυχώς, όπως αποδείχτηκε- να πραγματοποιήσει τη διοργάνωση με φυσική παρουσία και όχι online, έριξε αυλαία το βράδυ του Σαββάτου 12 Σεπτεμβρίου, απονέμοντας τα βραβεία σε μία τελετή λήξης, γεμάτη συγκίνηση για τον κινηματογράφο που δοκιμάζεται και για «την Βενετία που δεν εγκατέλειψε».

Τον Χρυσό Λέοντα απέσπασε η 38χρονη Αμερικανίδα κινεζικής καταγωγής, Κλόε Ζάο (αγαπημένο παιδί των φεστιβάλ) για το road-movie «Nomadland», πρώτη γυναίκα σκηνοθέτις που λαμβάνει το εν λόγω βραβείο μετά από μία δεκαετία και την νίκη της Σοφίας Κόπολα το 2010 με την ταινία «Somewhere».

Τον Αργυρό Λέοντα κέρδισε ο Μεξικανός Μισέλ Φράνκο για το «New Order» (τη μοναδική ισπανόφωνη ταινία στο επίσημο διαγωνιστικό).

Το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας δόθηκε στον Κιγιόσι Κουροσάουα για το «Wife of a Spy».

Το Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Coppa Volpi έλαβε ο  Ιταλός Πιερφραντσέσκο Φαβίνο για τον ρόλο του στο «Padrenostro» και το Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Coppa Volpi η Βρετανίδα Βανέσα Κίρμπι (γνωστή και από τις «Επικίνδυνες Αποστολές») για το «Pieces of a Woman».

Επίσης, το Φεστιβάλ απένειμε το Ειδικό βραβείο Επιτροπής στον βετεράνο Ρώσο σκηνοθέτη Αντρέι Κοντσαλόφσκι -ο οποίος επέστρεψε στην Μόστρα μετά από έξι δεκαετίες– για την ταινία του «Dear Comrades», που βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα.

Vittorio Zunino Celotto via Getty Images
Η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής Κέιτ Μπλάνσετ άνοιξε την τελετή απαντώντας στην ερώτηση τι είναι το σινεμά:«Το σινεμά είναι ο χώρος ανάμεσα στην πραγματικότητα και στη φαντασία μας».

Stephane Cardinale – Corbis via Getty Images
Πιερφραντσέσκο Φαβίνο

Stephane Cardinale – Corbis via Getty Images
Μισέλ Φράνκο

Stephane Cardinale – Corbis via Getty Images
Βανέσα Κίρμπι

Το «Nomadland», τρίτη μόλις ταινία της Ζάο, βασίζεται στο βιβλίο της Τζέσικα Μπρούντερ «Nomadland: Surviving America in the 21st Century» και έχει πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Φράνσις ΜακΝτόρμαντ -βραβευμένη δύο φορές με Όσκαρ.

Αφηγείται την ιστορία μιας γυναίκας, η οποία μετά την οικονομικό μαρασμό μιας πόλης της Νεβάδα, φορτώνει το φορτηγάκι της και ξεκινάει ένα ταξίδι στις δυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια του οποίου γνωρίζει σύγχρονους νομάδες, εξερευνώντας τη ζωή πέρα από το πλαίσιο της συμβατικής κοινωνίας. Η ταινία είχε λάβει τις καλύτερες κριτικές από οποιαδήποτε άλλη στο φεστιβάλ αμέσως μετά την πρεμιέρα της.

Η Ζάο και η ΜακΝτόρμαντ δεν μπόρεσαν να μεταβούν από τις ΗΠΑ στη Βενετία και έστειλαν το ευχαριστήριο μήνυμα τους από το Λος Άντζελες.

Τα βραβεία είναι τα εξής:

Επίσημο Διαγωνιστικό

Χρυσός Λέοντας: «Nomadland» της Κλόε Ζάο (ΗΠΑ)

Αργυρός Λέοντας – Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής:  «New Order» του Μισέλ Φράνκο (Μεξικό)

Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας:  Κιγιόσι Κουροσάουα για το «Wife of a Spy»

Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας Coppa Volpi:  Πιερφραντσέσκο Φαβίνο για το «Padrenostro»

Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας Coppa Volpi: Βανέσα Κίρμπι για το «Pieces of a Woman»

Βραβείο Σεναρίου: «The Disciple» του Καϊτάνια Ταμάν

Ειδικό βραβείο Επιτροπής: «Dear Comrades» του Αντρέι Κοντσαλόφσκι

Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάννι για νέο ηθοποιό: Ρουχολάχ Ζαμανί για το «Sun Children», ένα παιδί από τους δρόμους της Τεχεράνης πρωταγωνιστής στην ταινία του Ματζίντ Ματζιντί.

Ορίζοντες

Καλύτερη Ταινία: «The Wasteland» του Αχμάντ Μπαχράμι

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Λαβ Ντιάζ για το «Genus Pan»

Ειδικό βραβείο της επιτροπής: «Listen» της Ανα Ρόσα ντε Σούσα

Καλύτερη Γυναικεία Ερμηνεία: Κάσα Μπάτμα για το «Zanca Contact»

Καλύτερη Ανδρική Ερμηνεία: Γιαχιά Μαχαϊνί για το «The Man Who Sold His Skin»

Καλύτερο Σενάριο: Πιέτρο Καστελίτο για το «I Predatori»

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: «Entre tu y Milagros» της Μαριάνα Σαφρόν

Βραβείο Λουίτζι Ντε Λαουρέντις Καλύτερης Πρώτης Ταινίας: «Listen» της Ανα Ρόσα ντε Σούσα

Με πληροφορίες από Variety/huffingtonpost.gr