Kανένα ελαφρυντικό για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής

To δρόμο για τις φυλακές Κορυδαλλού ή Δομοκού, άνοιξε για την ηγετική ομάδα της Χρυσής Αυγής με την απόφαση να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για τα εγκλήματά τους.

Η απόφαση αυτή επί της ουσίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να καταδικαστεί η ηγεσία της οργάνωσης σε ποινές από 5 έως 15 έτη και να οδηγηθούν στις φυλακές.

Θεωρείται σίγουρο, μετά την ανακοίνωση για τα ελαφρυντικά, ότι για τους Νίκο Μιχαλολιάκο, Ηλία Κασιδιάρη, Χρήστο Παππά, Ιωάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο δεν υπάρχει άλλος δρόμος από εκείνον της φυλάκισης αφού δεν θα μπορεί να υπάρξει και ανασταλτικός χαρακτήρας στις ποινές. Φυσικά για τον Λαγό η διαδικασία θα είναι διαφορετική καθώς δεν μπορεί να πάει φυλακή λόγω της ασυλίας που του παρέχει η ιδιότητά του ως ευρωβουλευτής. Ενδεχομένως να πρόκειται για μια χρονοβόρα διαδικασία η άρση της ασυλίας του.

Οι ποινές και τα ελαφρυντικά

Οι δικαστές ομόφωνα αναγνώρισαν ελαφρυντικά σε 14 κατηγoρούμενους.

Ο Χρυσοβαλάντης Αλεξoπουλος και ο Στάθης Μπούκουρας έλαβαν ελαφρυντικό για καλή συμπεριφορά μετά την πράξη. Ο Νίκος Μίχος έλαβε το ελαφρυντικό της ειλικρινούς μεταμέλειας και ο Μιχάηλ Αρβανίτης αυτό του σύννομου βίου.

Σε οκτώ κατηγορουμενους αναγνωρίσθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Πρόκειται για τους  Αναστάσιο Αναδιώτη, Γιώργο Τσακανίκα, Δημήτρη Αγριογιαννη, Μάρκο Ευγενικό, Χρήστο Χατζηδάκη, Θωμά Μαρία, Αριστοτέλη  Χρυσαφίτη, Κώστα Παπαδόπουλος. Επιπλέον, στους  Γιώργο Δήμου και Γιώργο Σκάλκο το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς.
Κανένα ελαφρυντικό, επίσης, δεν αναγνωρίστηκε για τον Γιώργο Ρουπακιά, αλλά και για όσους εμπλέκονται στη δολοφονία Φύσσα, στην επίθεση στα μέλη του ΠΑΜΕ και στους Αιγύπτιους ψαράδες.

Συγκεκριμένα, αναγνώρισε τα ελαφρυντικά της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, της ειλικρινής μεταμέλειας και του σύννομου βίου.

Από τους 68 που κάθισαν στο εδώλιο, πλήρως απαλλάχθηκαν έντεκα. Ειναι οι εξής:

Αγιοβλασίτης Διονύσιος, Αποστολόπουλος Γεώργιος,  Γαλανάκης Χρήστος,  Γαροφαλάκης Σάββας, Καλπίτζης Γιώργος, Μαυρικάκης Μανώλης, Μπενέκη Νικολέτα, Πέρης Γιώργος, Πετράκης Γιώργος, Σκορδέλη Θέμις, Ψιλάκης Μανώλης
Οι ποινές
Η διαδικασία αναμένεται να συνεχιστεί με την αγόρευση της Εισαγγελέας επί των ποινών και αμέσως μετά ακολουθούν οι αγορεύσεις της υπεράσπισης.

Το πλαίσιο των ποινών για εγκληματική οργάνωση είναι 5- 15 έτη για την ηγετική ομάδα και 5-10 έτη για τα μέλη.

in.gr