Το Παρίσι ανακαλεί τον Γάλλο πρέσβη στην Άγκυρα

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη».

«Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν είναι απαράδεκτες. Η προκλητικότητα και η αγένεια δεν αποτελούν μέθοδο. Αξιώνουμε από τον Ερντογάν να αλλάξει την πορεία της πολιτικής του, διότι είναι επικίνδυνη από κάθε άποψη. Δεν εισερχόμαστε σε ανώφελες πολεμικές και δεν αποδεχόμαστε τις προσβολές», σχολίασε στο Ελιζέ στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανακοινώνοντας ότι το Παρίσι ανακαλεί για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της Γαλλίας στην Άγκυρα.

Η γαλλική προεδρία σημείωσε «την απουσία συλλυπητήριων μηνυμάτων και μηνυμάτων συμπαράστασης εκ μέρους του προέδρου της Τουρκίας μετά τη δολοφονία του Σαμιέλ Πατί», του καθηγητή που αποκεφαλίστηκε πριν από μία εβδομάδα σε μια ισλαμιστική επίθεση, κοντά στο σχολείο του, στα προάστια του Παρισιού.

Το Ελιζέ επισημαίνει, επίσης, τις «πολύ προσβλητικές δηλώσεις (του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) τις τελευταίες ημέρες, ιδίως το κάλεσμα για μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα».

Τι είπε ο Ερντογάν για την ψυχική υγεία Μακρόν

Επίθεση σε βάρος του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος , Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε σχέση με τις πολιτικές του απέναντι στους μουσουλμάνους, λέγοντας ότι χρειαζόταν «διανοητικούς ελέγχους».

«Τι μπορεί να πει κανείς για έναν αρχηγό κράτους που αντιμετωπίζει εκατομμύρια μέλη από διαφορετικές θρησκευτικές ομάδες με αυτόν τον τρόπο: πρώτα απ ‘όλα, πρέπει να γίνουν ψυχιατρικοί έλεγχοι», είπε ο τούρκος Πρόεδρος το Σάββατο κατά την ομιλία του στο 7ο Τακτικό Επαρχιακό Συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP στην Καισάρεια.

Ο Μακρόν είχε πει νωρίτερα ότι το Ισλάμ ως θρησκεία είναι «σε κρίση» είναι σε κρίση παγκοσμίως και δεσμεύτηκε πως η κυβέρνησή του θα φέρει νομοσχέδιο τον Δεκέμβριο το οποίο θα πατάει πάνω σε ένα νόμο του 1905 για το σαφή διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους στη Γαλλία.