Η Ελληνοαμερικανίδα “υπολοχαγός της Καλιφόρνιας” που έσμιξε τους Μπάιντεν και Χάρις

Η Eλένη Κουναλάκη(ς) έχει κερδίσει το προσωνύμιο “υπολοχαγός της Καλιφόρνιας”. Τo 2018 εκλέχθηκε αντικυβερνήτης της τόσο ηλιόλουστης, όσο και μεγαλύτερης σε πληθυσμό Πολιτείας των ΗΠΑ. Η πρώτη γυναίκα που εκλέχτηκε σε αυτή τη θέση. Υπήρξε ένθερμη υποστηρίκτρια του Τζο Μπάιντεν. Τότε που πολλοί στο Δημοκρατικό Κόμμα αντιμετώπιζαν τον 77χρονο πολιτικό σαν άλλη Ιφιγένεια. Θεωρούσαν ότι θα θυσιαστεί στη δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ, μέχρις ότου βρεθεί το 2024 το αληθινό άλογο κούρσας των Δημοκρατικών.

Η Κουναλάκη, όμως, ανέκαθεν πίστευε σε αυτόν, αναφερόμενη και στη γνώση του για τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι, όμως, και προσωπική φίλη με την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Όταν ένας από τους σημαντικότερους δωρητές του Δημοκρατικού Κόμματος διαμαρτυρήθηκε για την έντονη συμπεριφορά της Χάρις απέναντι στον Μπάιντεν, όταν οι δυο τους είχαν βρεθεί αντίπαλοι για το χρίσμα των Δημοκρατικών, ήταν η Κουναλάκη που είχε σπεύσει να την υπερασπιστεί δημοσίως ενώπιον της αφρόκρεμας του κόμματος.

Αυτό το περιστατικό ήταν μονάχα η δημόσια έκφραση της στήριξης που έχει προσφέρει η Κουναλάκη στην Χάρις. Πολύ μετά την ανακοίνωση ότι θα είναι υποψήφια αντιπρόεδρος, το CBS αποκάλυψε ότι ήταν η Κουναλάκη που είχε οργανώσει την πρώτη και καθοριστική τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Μπάιντεν της Χάρις και στελεχών του κόμματος.

Η Ελληνοαμερικανίδα και η ομάδα της είχαν τότε προτείνει ως καταλληλότερη για αντιπρόεδρο του Μπάιντεν, την Χάρις. Η πρωτοβουλία εκείνη ήταν καθοριστική για να μετατραπούν οι δύο αντίπαλοι για το χρίσμα σε δίδυμο. Η σχέση των δύο γυναικών αποτυπώνεται και σε μία φωτογραφία που δημοσίευσε η αντικυβερνήτης. «Η Καμάλα Χάρις είναι το πιο ευγενικό, έξυπνο, εργατικό και αξιότιμο άτομο που γνωρίζω», ήταν το σχόλιο της Κουναλάκη που συνόδευε το θερμό στιγμιότυπο.

Αντικυβερνήτης και Κλίντον

Η προς οριστικοποίηση εκλογική νίκη του διδύμου εκτοξεύει τις μετοχές της Eλένης Κουναλάκη στο Δημοκρατικό Κόμμα και καθιστά το πολιτικό της μέλλον λαμπρό. Εξάλλου, έχει ήδη αναδειχθεί σε ένα από τα πλέον λαμπερά στελέχη του. Ο πατέρας της Άγγελος Τσακόπουλος έφτασε από την Αρκαδία στις ΗΠΑ σε ηλικία μόλις 14 ετών και έμεινε με τους θείους του, οι οποίοι ζούσαν ήδη στην Καλιφόρνια.

Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Όπως τόσοι και τόσοι πριν από αυτόν, διεκδικούσε ένα καλύτερο μέλλον. Έκανε κάθε λογής δουλειές για το μεροκάματο. Πέρασε δύσκολα χρόνια, δουλεύοντας σε αγροκτήματα. Μεγαλώνοντας μετατράπηκε σε κτηματομεσίτη, ιδρύοντας τη δική του πετυχημένη εταιρεία “AKT Investments”. Σήμερα, συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους Έλληνες της Αμερικής.

Η κόρη του Ελένη εργάστηκε εκεί. Γνώρισε τον επίσης ελληνικής καταγωγής σύζυγό της Μάρκο Κουναλάκη και απέκτησαν δύο παιδιά. Η Ελένη Κουναλάκη διατηρεί στενές σχέσεις και με τους Κλίντον. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας Ομπάμα, μάλιστα, υπηρέτησε ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουγγαρία. Εξέδωσε, μάλιστα, και ένα αυτοβιογραφικό βιβλίο ως η πρώτη ελληνοαμερικανίδα πρέσβης στην ιστορία των ΗΠΑ.

Πηγ’η:slpress.gr