Συναντήθηκαν στο Φανάρι Πομπέο – Βαρθολομαίος

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Μάικ Πομπέο επισκέφτηκε την Τρίτη, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Φανάρι, με τον οποίον είχε κατ’ ιδίαν συνομιλία επί μία και πλέον ώρα για θέματα που άπτονται των θρησκευτικών ελευθεριών και της ζωής και αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τονίζεται ότι ο κ. Πομπέο μετέβη στην Κωνσταντινούπολη αποκλειστικά για τη συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ενώ δεν συναντήθηκε με κανέναν κυβερνητικό ή άλλον αξιωματούχο της Τουρκίας, πράγμα το οποίο έχει προκαλέσει δυσφορία στην κυβέρνηση.

Πληροφορίες του «Ε.Κ.» αναφέρουν ότι η συνάντηση έγινε μέσα σε εγκάρδιο κλίμα, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το θέμα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης η οποία εξακολουθεί να παραμένει κλειστή επί μισό σχεδόν αιώνα. Επίσης, ο ίδιος ο κ. Πομπέο έκανε αναφορά στη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί και ελέχθη ότι ήταν πολιτική απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης. Η θέση των ΗΠΑ επί του θέματος είναι πιο δυσχερής σήμερα καθότι έχουν αποχωρήσει από την UNESCO.

Ο π. Πομπέο είπε ότι συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και ότι διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με την Ελληνοαμερικανική Κοινότητα.

Είχε πληροφόρηση για τις δράσεις και τα συνέδρια του Τάγματος των Αρχόντων για τις Θρησκευτικές ελευθερίεςΕν τω μεταξύ, στο ανακοινωθέν του Πατριαρχείου αναφέρεται ότι «στο επίκεντρο της συζητήσεώς τους, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, τέθηκαν θέματα που απασχολούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Ομογένεια της Πόλης και τους Ορθοδόξους πιστούς στη χώρα. Επίσης, συζήτησαν για την Ορθοδοξία στον Kόσμο, αλλά και για την πορεία του διαχριστιανικού διαλόγου. Σε ό,τι αφορά στις ΗΠΑ, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στο πολυδιάστατο έργο της Ελληνορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής, αλλά και της Ομογενείας, η οποία αποτελεί ένα λαμπρό και δυναμικό τμήμα της αμερικανικής κοινωνίας. Ακόμα, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν θέματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, όπως οι πρωτοβουλίες του Οικουμενικού Θρόνου για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας Κοινής Γνώμης για την ανάγκη διαφύλαξης της Δημιουργίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς και για το Διαθρησκειακό διάλογο που έχει ως στόχο την προώθηση της ειρηνικής συνύπαρξης και της καταλλαγής μεταξύ διαφορετικών λαών και πολιτισμών. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε ανταλλαγή απόψεων επί του ζητήματος του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ελευθερίας στον κόσμο, για την εδραίωση της οποίας ενδιαφέρονται, όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ. Ο Παναγιώτατος επισήμανε την ανάγκη προστασίας των Χριστιανών, αλλά και όλων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Μ. Ανατολής, που τα τελευταία χρόνια δοκιμάζονται σκληρά από πολεμικές συγκρούσεις και ένας μεγάλος αριθμός τους βίωσε τον ξεριζωμό και την προσφυγιά».

Στα προπύλαια του Πατριαρχείου τον κ. Πομπέο, ο οποίος συνοδευόταν από την σύζυγό του Σούζαν (Susan Pompeo) και τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αγκυρα David Satterfield (Ντέιβιντ Σάτερφιλντ), καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, πλαισιούμενος από τους Μ. Πρωτοσύγκελλο Ανδρέα και Αρχιμ. Ιωακείμ, Αρχιγραμματέα της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Ακολούθως, ο κ. Πομπέο, η σύζυγός του, ο κ. Σάτερφιλντ και οι συνοδοί τους, προσκύνησαν στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, όπου ο Πατριαρχικός διάκονος κ. Ιάκωβος Krochak τους ενημέρωσε για την ιστορία του, καθώς και για τα ιερά λείψανα και τα κειμήλια που φυλάσσονται σε αυτόν.

Στον νάρθηκα άναψαν κερί και η κυρία Πομπέο έκανε το σημείο του σταυρού Ορθόδοξα, ενώ ασπαζόταν τις εικόνες και τη στήλη της φραγγελώσεως, καθότι η κυρία Πομπέο είναι Χριστιανή Ορθόδοξη.

Στη συνέχεια, ο Μ. Πρωτοσύγκελλος Ανδρέας, τον συνόδευσε στο Ευγενίδειο Μέγαρο, όπου στην Αίθουσα Ακροάσεων τον ανέμενε και τον υποδέχθηκε, κατά την τάξη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Επίσης, ο Πατριάρχης αποχαιρέτησε το ζεύγος Πομπέο στα προπύλαια του Πατριαρχείου, κατά την αναχώρησή του από το Φανάρι και ευχαρίστησε για την τιμητική επίσκεψή τους στο Κέντρο της Ορθοδοξίας.

Αμέσως μετά, ο Μητροπολίτης Γαλλίας Εμμανουήλ, σε δήλωσή του προς τους εκπροσώπους των Μέσων Ενημερώσεως, χαρακτήρισε ιστορική την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ στο Φανάρι, υπενθυμίζοντας ότι και άλλοι Αμερικανοί Υπουργοί Εξωτερικών είχαν πραγματοποιήσει ανάλογες επισκέψεις στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οπως είπε, συζητήθηκαν θέματα θρησκευτικής ελευθερίας και θεμελιωδών δικαιωμάτων, η προστασία της παρουσίας των Χριστιανών στη Μ. Ανατολή, καθώς και ζητήματα των Ορθοδόξων σε όλο τον Κόσμο.

«Ως Οικουμενικό Πατριαρχείο έχουμε την ευθύνη για την ενότητα και το καλό της Ορθοδοξίας και έναν σημαντικό ρόλο για την επικράτηση της ειρήνης στον κόσμο. Και οι θρησκευτικές Κοινότητες μπορούν να διαδραματίσουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο για την διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στον πλανήτη, και όλοι το γνωρίζουμε αυτό», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν ετέθη από τον κ. Πομπέο το ζήτημα της Αγίας Σοφίας ο Μητροπολίτης Γαλλίας είπε ότι το θέμα συζητήθηκε αλλά δεν είναι στην ευθύνη του να κάνει κάποιο σχόλιο. Υπενθύμισε, ωστόσο, ότι ο Παναγιώτατος επανειλημμένως έχει αναφερθεί στο ζήτημα και έχει εκφράσει τις απόψεις και τη λύπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου για αυτή την πολιτική απόφαση.

ekirikas.com/. (AP Photo/Patrick Semansky, Pool)