“Πάνω από τα σύνορα” στο15ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου

Τρεις ελληνικές ταινίες ξεχώρισαν στα βραβεία «Χρυσή Αφροδίτη» του 15ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Κύπρου.  Οι ελληνικές ταινίες που κέρδισαν βραβεία στο Φεστιβάλ της Κύπρου ήταν  το

*”Above the borders” του Σωκράτη Ρωμύλιου [(Σωκράτης Τσαπαλιάρης]  που απέσπασε το βραβείο BEST SHORT VETERAN’s CINEMATOGRAPHY και B’ SPECIAL JURY PRIZE AT A VETERAN’s SHORT FILM),

*η ταινία  “Violeta” του Φοίβου Ημέλλου (βραβείο BEST GREEK SHORT) και

*η ταινία “Sarmako” του Μάρκου Παπαδόπουλου (βραβείο NOSTIMON IMAR).

Η ταινία “Above the borders” συμμετείχε και στα  Φεστιβάλ του εξωτερικού Sweden Film Awards  και της Φλωρεντίας, στα οποία στο πρώτο έφτασε μέχρι τα ημιτελικά και στο δεύτερο στα τελικά.

Πάνω από τα σύνορα/Above the borders

Η ταινία Πάνω από τα σύνορα (Above the borders) είναι ελληνική δραματική ταινία σε σκηνοθεσία και σενάριο του Σωκράτη Ρωμυλίου.  Τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιήθηκαν στην Ικαρία το 2020. Η ταινία κέρδισε δύο υποψηφιότητες ως η καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο Florence Film Festival και στο Sweden Film Awards.

Σκηνοθεσία Σωκράτης Ρωμύλιος  (Σωκράτης Τσαπαλιάρης)

Παραγωγή Βασίλης Τσαπαλιάρης, Στέλλα Τσαπαλιάρη

Σενάριο               Σωκράτης Ρωμύλιος

Πρωταγωνιστές Πάνος Μπόρας, Χριστίνα Μαθιουλάκη, Μαρία Ελευθεριάδη, Έλενα Τσούνου, Ισμήνη Τσαπαλιάρη, Γιώργος Μαργέλος

Εταιρεία παραγωγής     Artistio

Προέλευση         Ελλάδα

Γλώσσα                Ελληνική

Η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα ελληνικό νησί του Αιγαίου, το οποίο δέχεται χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά. Η Έλλη είναι μια νεαρή κοπέλα που ερωτεύεται ένα πρόσφυγα από τη Συρία. Σύντομα όμως αρχίζει να αντιμετωπίζει τη ξενοφοβία, το ρατσισμό και την προκατάληψη, αφού αυτή η σχέση κρίνεται από πολλούς, ως ακατάλληλη. Η ίδια θα κληθεί σύντομα να επιλέξει ανάμεσα στις κοινωνικές επιταγές και στην ελευθερία.

Πρωταγωνιστούν οι Χριστίνα Μαθιουλάκη, Πάνος Μπόρας, Μαρία Ελευθεριάδη, Έλενα Τσούνου, Ισμήνη Τσαπαλιάρη, Στέλιος Παρασκευάς, Γιώργος Μαργέλος, Maggie Popesku.