Τσίπρας: Να δοθεί ακέραιο το δώρο Χριστουγέννων

Αθήνα.- Τρείς προτάσεις για την ενίσχυση της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την διάρκεια της συζήτησης που είχε με τους εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων της χώρας, έτσι ώστε «να αποφευχθούν τα αθρόα λουκέτα το επόμενο διάστημα».

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι είναι σημαντικό:

  • να δοθεί ακέραιο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζόμενους από την πλευρά του κράτους
  • να αλλάξει η κυβέρνηση τη στάση της στην επιστρεπτέα ενίσχυση και να τη μετατρέψει σε μη επιστρεπτέα
  • να ανοίξει η συζήτηση σε σχέση με το ιδιωτικό χρέος.

Ιδιαίτερα για το θέμα της έκρηξης του ιδιωτικού χρέους μέσα στην κρίση της πανδημίας, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμφωνεί με την άποψη που περιγράφεται στο σχέδιο Πισσαρίδη ότι ένα μεγάλο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι «ζόμπι» και πρέπει να καούν.

«Θεωρούμε ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έχει προοπτική, πρέπει να στηριχθεί, και με δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας, της εισαγωγής νέας τεχνολογίας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «τούτη την ώρα έχει δημιουργηθεί ένας νέος κύκλος ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε μέσα στην κρίση της πανδημίας». Ως εκ τούτου εξέφρασε την άποψη ότι «είναι σημαντικό να ανοίξει η συζήτηση για ένα νέο new deal για την ανάγκη απομείωσης αυτού του χρέους, αλλιώς δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου συνδέουν την παράταση του lockdown με την τακτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της πανδημίας. «Η άρνηση ενίσχυσης του ΕΣΥ που καταρρέει και η άρνηση για μαζικά τεστ, συνταγογράφηση και αποζημίωσή τους, έχουν ως αποτέλεσμα ένα μήνα μετά οι ειδικοί να μην έχουν την πραγματική εικόνα για τη διασπορά του ιού στην κοινότητα, ενώ η πανδημία βρίσκεται εκτός ελέγχου.

Με αυτό το χάος που, η αναγκαστική παράταση του lockdown οδηγεί πλέον κυριολεκτικά στον αφανισμό εργαζομένων και επιχειρήσεων».

Σχολιάζοντας οι ίδιοι άνθρωποι τη λύση του click away έλεγαν ότι «αποτελεί εμπαιγμό των επιχειρήσεων, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους δεν έχει ούτε τις υποδομές, ούτε μπορεί να ανταπεξέλθει. Επί της ουσίας η κυβέρνηση για ακόμη μία φορά κλείνει το μάτι μόνο στις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ μικρές και μεσαίες αφήνονται στο έλεός τους, χάνοντας το 30% του ετήσιου τζίρου τους που γίνεται τα Χριστούγεννα».

Πρόσθεταν μάλιστα ότι: «Η συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των συνοικιακών καταστημάτων, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπη με το φάσμα του οριστικού λουκέτου και αθρόων απολύσεων. Απαιτούνται ακόμα πιο ριζοσπαστικές λύσεις. Ειδάλλως, ο εκτρωματικός πτωχευτικός που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα αποτελέσει οριστική ταφόπλακα τόσο για τη συντριπτική πλειοψηφία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων όσο και φυσικά και για τους εργαζόμενους. Είναι αυτονόητο πως δεν πρέπει να εφαρμοστεί από την αρχή της νέας χρονιάς. Ειδάλλως θα μιλάμε για την πιο βίαιη φτωχοποίηση και οικονομικά και κοινωνικά συντρίμμια».