Η σύνθετη πρόκληση για τη μεταφορά των εμβολίων

Η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων θα είναι γιγαντιαία και σύνθετη. Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα. Νωρίτερα η έγκριση από την Ευρώπη. Οι πιέσεις της Γερμανίας και η νέα ημερομηνία.

Ακόμη και πριν τα Χριστούγεννα, στις 23 ή 24 Δεκεμβρίου, είναι πιθανό να φτάσουν τα πρώτα εμβόλια κατά του κορωνοϊού στην χώρα, ενώ δύο ημέρες μετά θα ξεκινήσουν και οι πρώτοι εμβολιασμοί. Μάλιστα ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής αποκάλυψε το όνομα της μαζικής επιχείρησης εμβολιασμών το οποίο θα είναι «Ελευθερία».

Η επιχείρηση μεταφοράς των εμβολίων θα είναι γιγαντιαία και σύνθετη, ενώ θα φτάσουν στην Ελλάδα με ειδικές πτήσεις και στην συνέχεια θα διοχετευθούν στα εμβολιαστικά κέντρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά και με δεδομένο ότι η συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου της Pfizer από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα γίνει τελικά στις 21 Δεκεμβρίου όπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, είναι πολύ πιθανόν οι εμβολιασμοί να ξεκινήσουν στην Ευρώπη πριν μας αφήσει το 2020.

Ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα για τα εμβόλια θα έχει ως εξής:

-Στις 21 Δεκεμβρίου θα δοθεί έγκριση από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων.

-Έως τις 24 Δεκεμβρίου αναμένεται η τελευταία έγκριση από την Κομισιόν και μέχρι την παραμονή των Χριστουγέννων αναμένονται οι πρώτες παρτίδες εμβολίου στην χώρα μας.

-Έτσι, αμέσως μετά τις γιορτές θα ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, η πρώτη παρτίδα που θα έρθει στην Ελλάδα θα είναι 500.000 δόσεις εμβολίων.

-Τα ψυγεία για τη συντήρηση των εμβολιασμών έχουν φτάσει από την προηγούμενη Πέμπτη στην χώρα μας.

Ρόλο στη διαδικασία θα παίξουν και οι φαρμακοποιοί, συνδράμοντας τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, στο να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό.

Ποιοί θα λάβουν SMS για να κάνουν το εμβόλιο

Προχωράμε με σχέδιο και οργάνωση στον προγραμματισμό του εμβολιασμού των πολιτών», τόνισε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην ΕΡΤ και σημείωσε: «Πρόκειται για μια σύνθετη άσκηση γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με τον προγραμματισμό του εμβολιασμού αλλά και με την παραλαβή, την αποθήκευση και την τροφοδοσία των Κέντρων Εμβολιασμού, καθώς δεν έχει ξαναγίνει ομαδικός εμβολιασμός».

Ο Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρίσκεται στο τελικό στάδιο σχεδιασμού του προγραμματισμού του εμβολιασμού του πληθυσμού με προτεραιότητα την ενημέρωση των πολιτών:

«Η βασική κατεύθυνση είναι να προκαθορίσουμε τα ραντεβού και σύμφωνα με την προτεραιότητα που θα δώσει η Επιτροπή Εμβολιασμού και το Υπουργείο Υγείας να ενημερώνουμε τους πολίτες για τα προκαθορισμένα αυτά ραντεβού με ψηφιακά μέσα και μη ψηφιακά», ανέφερε.

Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση, μέσω της πλατφόρμας gov.gr και με τους κωδικούς του TaxisNet και τον ΑΜΚΑ τους. Όπως διευκρίνισε «στο gov.gr, δίνονται οι οδηγίες βήμα – βήμα ώστε ο κάθε πολίτης να μπορέσει να ενεργοποιήσουν την άυλη συνταγογράφηση».

«Ο πολίτης που έχει άυλη συνταγογράφηση θα δεχθεί ένα μήνυμα στο κινητό του με το προκαθορισμένο ραντεβού του με ημέρα, ώρα και Κέντρο Εμβολιασμού. Θα το αποδεχθεί εάν τον εξυπηρετεί και θέλει να εμβολιαστεί ή αν δεν τον εξυπηρετεί τότε μπορεί να μπει στο gov.gr στην πλατφόρμα για το εμβόλιο, δηλαδή emvolio.gov.gr και να ζητήσει νέο ραντεβού. Η πλατφόρμα θα λειτουργεί όπως των αεροπορικών εταιρειών, που μας προκαθορίζουν μία θέση αλλά έχουμε τη δυνατότητα να την αλλάξουμε. Θα βλέπει εκεί ο πολίτης δηλαδή ποιες επιλογές έχει, όσον αφορά στην ημερομηνία και τον τόπο. Αν δεν μπορεί ο πολίτης να το κάνει ψηφιακά, τότε εναλλακτικά θα μπορεί να μεταβαίνει σε κάποιο φαρμακείο, όπου ο φαρμακοποιός θα μπαίνει στη φόρμα gov.gr και θα κλείνει το ραντεβού που τον εξυπηρετεί», διευκρίνισε.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Ζαριφόπουλος, υπάρχουν σκέψεις για να εξυπηρετούν τους πολίτες και τα ΚΕΠ, αλλά και την ενεργοποίηση τηλεφωνικού κέντρου ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. «Στόχος μας είναι ο εμβολιασμός 2 εκατομμυρίων πολιτών κάθε μήνα», επισήμανε.

Η προτεραιοποίηση για τον εμβολιασμό θα καθοριστεί από την Επιτροπή Εμβολιασμού, σημείωσε, και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει έγκαιρα ενημέρωση όλων των πολιτών. Ο ανεφοδιασμός των 1.018 Κέντρων Εμβολιασμού είναι μια σύνθετη άσκηση, είπε ο κ. Ζαριφόπουλος και πρόσθεσε ότι υπάρχουν 6 αποθήκες ανά την επικράτεια σε αντίστοιχα κεντρικά στρατηγικά σημεία και θα ανεφοδιάζουν τα κέντρα αυτά.

«Τρέχουν» τις διαδικασίες οι Βρυξέλλες

Την ίδια ώρα, ύστερα από πιέσεις της γερμανικής κυβέρνησης η Ευρώπη επιταχύνει τις διαδικασίες έγκρισης του εμβολίου της Pfizer σε έκτακτη συνεδρίαση toyΕυρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου στις 21 Δεκεμβρίου και όχι 29 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου υπέκυψε στις πιέσεις του Βερολίνου και πράγματι θα πραγματοποιήσει έκτακτη συνεδρίαση στις 21 Δεκεμβρίου στην οποία εάν όλα πάνε καλά θα εγκρίνει και το εμβόλιο.

Αφού εγκριθεί το εμβόλιο σε αυτή τη συνεδρίαση, επόμενο βήμα είναι να βάλει τελική υπογραφή και η Κομισιόν και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα γίνει εντός τριών ημερών.

Όταν δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν τότε ξεκινά η μεταφορά των εμβολίων σε όλη την Ευρώπη ταυτόχρονα και οι πρώτες δόσεις θα είναι αναλογικές με τον πληθυσμό της κάθε χώρας.

Πολλοί στις Βρυξέλλες σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση της Μέρκελ πίεσε για το εμβόλιο διότι στο εσωτερικό δέχεται έντονη κριτική για το δεύτερο lockdown.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι πριν λίγο Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Βέλγιο και Ελβετία υπέγραψαν κοινή δήλωση για συντονισμό στην εκστρατεία του εμβολίου του κορωνοϊού.