SMS σούπερ μάρκετ, εμπορικά καταστήματα, ψώνια κωδικός 2 και δύο ώρες

Σε κάθε μετακίνηση πρέπει οι πολίτες να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο καθώς και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης (εκτυπωμένο ή χειρόγραφο) ή το SMS επιβεβαίωσης, για να το επιδείξουν σε περίπτωση ελέγχου.
Προθεσμία δύο ωρών για τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ

Οσον αφορά το χρονικό όριο της μετακίνησης, έχει ξεκαθαριστεί από την κυβέρνηση πως αυτό δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο ώρες. Το χρονικό περιθώριο εξαιρέθηκε από επισκέψεις σε κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, αποτρίχωσης, θεραπείας με υπεριώδεις και υπέρυθρες ακτίνες, μανικιούρ, πεντικιούρ και περιποίηση νυχιών κ.λπ., ωστόσο ισχύει κανονικά για την μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και ψώνια αγαθών πρώτης ανάγκης. Οι πολίτες θα έχουν αυτό το χρονικό περιθώριο από την στιγμή που θα πάρουν την επιβεβαίωση μετακίνησης από το 13033, ενώ στην περίπτωση βεβαίωσης κίνησης, σημείο έναρξης ορίζεται η ώρα που αναγράφεται σε αυτήν.
Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Στα φυσικά πρόσωπα που μετακινούνται με ψεύδη δήλωση οι Αρχές θα επιβάλλουν διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ και στους εργοδότες πρόστιμο 500 ευρώ. Παράλληλα, όσοι κυκλοφορούν δίχως μάσκα η οποία είναι υποχρεωτική τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους θα καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο ύψους 300 ευρώ.

Πηγή: iefimerida.gr