Ο εμπνευστής της Ημέρας της Ελληνικής Γλώσσας στην PHP

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Γιορτάζουμε σήμερα την Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας. Μιά ιδέα που πρωτοεμφάνισε στην Αθήνα, στην Διαρκή Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, ο πρώην Πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, καθηγητής Γιάννης Κορίνθιος. Ήταν τότε το 2014. Πρόεδρος της Επιτροπής ο Βουλευτής Β΄Θεσσαλονίκης  της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Αναστασιάδης. Η διακομματική Επιτροπή έκανε αμέσως δεκτή την ιδέα του Κορίνθιου. Και, όπως λέει ο ίδιος ο καθηγητής στην Panhellenic post: “Ήταν μια σπίθα που έλαμψε και αναζωπύρωσε το ενδιαφέρον των κλασσικών λυκείων  και της Ομογένειας για τη γλώσσα μας“.

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας”, σύμφωνα με την υπ. αριθμ. 17889 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017). Η ιδέα πέρασα από σαράντα κύματα μέχρι να νομοθετηθεί επί γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού Μιχάλη Κόκκινου και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, παρά την χρήση του όρου “Παγκόσμια” η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας ούτε Παγκόσμια είναι, ούτε “και πολιτισμού”, όπως προέβλεπε η Ιδέα του Γιάννη Κορίνθιου. “Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού”.  Το Υπουργείο Παιδείας, διαχρονικά, επιμένει: «Με την θέσπιση αυτής της παγκόσμιας ημέρας επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση τόσο του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της ως μέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας, στη νεότερη εκδοχή της, ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως» αναφέρεται στην εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Ήταν μια ιδέα που σιγά σιγά μεταμορφώθηκε σε μια θαρραλέα προσπάθεια. Πολλές φορές αρκεί μια σπίθα, μια ιδέα“, γράφει σε μήνυμά του στην Panhellenic Post ο Γιάννης Κορίνθιος. Και προσθέτει: ” Ήταν ένα βότσαλο που ρίχτηκε στο νερό, στα λιμνάζοντα ύδατα της αδιαφορίας και της αβελτηρίας. Και πέτυχε ένα σωρό αναπηδήσεις,  δημιούργησε κύματα ενδιαφέροντος,  ένα σωρό ομόκεντρους κύκλους,  αντίκτυπο στην κοινωνία, σε ολόκληρο τον κόσμο“.

Που ωστόσο, θα προσθέσουμε εμείς, αναμένει ακόμη την ολοκλήρωσή του. Να ετοιμασθεί ο φάκελος που θα υποβληθεί στην ΟΥΝΕΣΚΟ, την μόνη αρμόδια να να καθιερώνει “Παγκόσμιες” Ημέρες. Δεν είναι απλό. Χρειάζεται Διεθνής εκστρατεία για να πείσουμε ξένους ηγέτες και ανθρώπους των γραμμάτων να στηρίξουν την ιδέα.

Αλλά, όπως λέει ο Γιάννης Κορίνθιος, και για την απλή Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, “ποιός το περίμενε; Κι όμως αυτή η ιδέα, η σπίθα, το βότσαλο έκανε θαύματα“.

Ναι. Έγιναν θαύματα.  Έτσι και τώρα. Πρέπει να ξεκινήσει ο αγώνας για την ολοκλήρωση της Ιδέας. Η Panhellenic Post, που από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε την ιδέα του Γιάννη Κορίνθιου και με τις ασθενείς της δυνάμεις την πρόβαλε και την στήριξε δημοσιογραφικά, με αλελλεπάλληλα δημοσιεύματα, και αρθρογραφία τα δύσκολα χρόνια του “πήγαινε-έλα” της ελληνικής γραφειοκρατίας, θα μπει και πάλι μπροστά υπενθυμίζοντας διαρκώς στους κρατούντες ότι πρέπει η Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας να λάβει και Παγκόσμιο χαρακτήρα μέσω της ΟΥΝΕΣΚΟ και να ενσωματώσει και τον ελληνικό Πολιτισμό.

Άλλωστε, όπως μας γράφει ο Γιάννης Κορίνθιος, “ο επιμένων νικά. Ναι, ήταν μάχη, ήταν μια μεγάλη κινητοποίηση που ξεκίνησε από τη Νάπολη και τα σχολεία της και απλώθηκε σε όλη την Ιταλία, κι από την Ιταλία στην Ελλάδα και σε όλες τις ηπείρους. Και τώρα που αντιλαμβάνομαι ότι  αυτή η ιδέα στέριωσε, ανδρώθηκε, έγινε πραγματικότητα και ότι η Παγκόσμια Ημέρα τιμάται πια σε όλο τον κόσμο, αισθάνομαι περήφανος και συγκινημένος. Έβαλα το πετραδάκι μου σε αυτό το θαύμα. Ήταν το 2014“.