Μέχρι την Αυστραλία οι… φωτιές από τους Δασικούς Χάρτες στην Ελλάδα

Η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών στην Ελλάδα έχει ανάψει… φωτιές μέχρι την Αυστραλία, καθώς ουκ ολίγοι ομογενείς καλούνται, το συντομότερο δυνατόν, να διασφαλίσουν πως περιουσίες τους δεν έχουν χαρακτηριστεί λανθασμένα δασικές (ή χορτολιβαδικές), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκμετάλλευση και την αξία τους.

Από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους πως τα θέματα που έχουν ανακύψει θα αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό και ότι σε καμία περίπτωση όσων τα ακίνητα ενεπλάκησαν σε πρόδηλα σφάλματα (λάθη του κράτους δηλαδή) δεν κινδυνεύουν.

Οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές (ή χορτολιβαδικές), σύμφωνα με την ιστοσελίδα για τους Δασικούς Χάρτες στο Κτηματολόγιο, «εμπίπτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, το οποίο είναι απαραίτητο να γνωρίζετε γιατί επηρεάζει τις χρήσεις γης αλλά ακόμα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς».

Επί του παρόντος η αναστάτωση ανά την Ελληνική Επικράτεια είναι μεγάλη. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί, είναι πως η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) απηύθυνε έκκληση στην Πολιτεία να προστατεύσει τους εργαζομένους στις δασικές υπηρεσίες και το έργο τους, μετά τα περιστατικά επιθέσεων σε Κρήτη και Καλαμάτα.

«Το ερώτημα είναι αν έχουν τελικά τεχνικά λάθη οι Δασικοί Χάρτες ή απλά ζητάμε σαν κοινωνία Δασικούς Χάρτες ραμμένους και κομμένους στα μέτρα της κατά περίπτωση εκλογικής πελατείας στην Κρήτη ή σε άλλες περιοχές;» τονίζει η ΠΕΔΔΥ και υπογραμμίζει ότι:

«Δεκάδες διοικητικές πράξεις (νόμοι, τροπολογίες, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι), αντί να διευκολύνουν περιέπλεξαν περισσότερο το θέμα… και δημιούργησαν ένα ‘χάσμα εμπιστοσύνης’ ανάμεσα στους πολίτες και τη διοίκηση…».

Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να εξομαλύνει τις έντονες αντιδράσεις, όπως έγραψε ο «Νέος Κόσμος» έδωσε παράταση 6 μηνών έξι μηνών στη διαδικασία υποβολής αντιρρήσεων για το περιεχόμενο των Δασικών Χαρτών -περίπου μέχρι τα τέλη του έτους- και μείωσε κατά 50% στο σχετικό τέλος.

Ακόμη, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε νησιά για να ακούσει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Ο υπουργός, Κώστας Σκρέκας ήταν Κρήτη, ενώ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς και ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης επισκέφθηκαν τα Δωδεκάνησα.

Ο κ. Σκρέκας, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία σειρά πρωτοβουλιών -αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας πρώτα σχετικά με τους Δασικούς Χάρτες- προκειμένου να δοθούν άμεσα λύσεις:

-Στα πρόδηλα σφάλματα, τα οποία, επεσήμανε ο υπουργός, θα διορθωθούν με οριζόντιο τρόπο, εσωτερικές διαδικασίες, ώστε να μην… τρέχει ο πολίτης.

-Για τις εκτάσεις με φρυγανώδη βλάστηση και ασπάλαθους, οι οποίες αναμένεται να εξαιρεθούν από τον χαρακτηρισμό ως δασικές.

-Στην οριστικοποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου σε Δωδεκάνησα, Κρήτη, Ιόνια Νησιά, Μάνη, Κύθηρα – Αντικύθηρα, Λέσβο, Σάμο και Χίο.

Από την πλευρά του, πάντως ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, Νεκτάριος Σαντορινιός, έκανε λόγο για «επιτελικό» μπάχαλο της ΝΔ.

Ας πάψουν επιτέλους να υπερασπίζονται τα λάθη τους και ας παραδεχτούν την αλήθεια, τόνισε, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λύσει το πρόβλημα για το χαρακτηρισμό φρυγανικών εκτάσεων ως χορτολιβαδικές και όχι ως δάση ή δασικές εκτάσεις.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «προφανή προχειρότητα» με την οποία προχώρησαν οι αναρτήσεις και τόνισε, ανάμεσα σε άλλα «ποιο νομοθετικό πλαίσιο μπορεί να ευθύνεται για το γεγονός, ότι ειδικά στην περίπτωση του Καστελόριζου, δεν έχει αποτυπωθεί το περίγραμμα του οικισμού με αποτέλεσμα ολόκληρα τμήματα του νησιού αλλά και το αεροδρόμιο θεωρούνται δασικά;!».

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΧΑΘΕΙΤΕ ΣΤΟ… ΔΑΣΟΣ

Αν μία έκταση χαρακτηριστεί δασική ή αναδασωτέα και ο χάρτης κυρωθεί, ο ιδιοκτήτης χάνει αρκετά δικαιώματα επί αυτής, έως σε σημείο απαξίωσής της.

Για τους Ελληνοαυστραλούς που έχουν εμπλακεί στον… κυκεώνα, θα είναι μία ακόμη περιπέτεια να καταθέσουν τις αντιρρήσεις που έχουν προκύψει σχετικά με τους χαρακτηρισμούς εκτάσεων.

Μεγάλο μέρος της διαδικασίας μπορεί να γίνει διαδικτυακά, αλλά καλό θα είναι να είστε σε επικοινωνία με τον πληρεξούσιό σας στην Ελλάδα, τον τοπογράφο-μηχανικό, το δικηγόρο, ή με όποιον είχατε συνεργασία και για το Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου, το αντικείμενο του Δασικού Χάρτη είναι η οριστική καταγραφή και οριοθέτηση των δασών και των δασικών εκτάσεων, κατά τρόπο σαφή, έγκυρο και τεκμηριωμένο, στο πλαίσιο της δασικής νομοθεσίας και εξειδικευμένων τεχνικών προδιαγραφών, για το σύνολο της χώρας.

Ο Δασικός Χάρτης απεικονίζει τα όρια των εκτάσεων δασικού χαρακτήρα και μη.

Το περιεχόμενο του Δασικού Χάρτη αναφέρεται στον χαρακτήρα των εκτάσεων (δασικός/χορτολιβαδικός ή μη), ο οποίος καθορίζεται συνδυαστικά από την μορφή που είχε στο παρελθόν και από την μορφή που έχει σήμερα (περισσότερα στο www.ktimatologio.gr).

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές (ή χορτολιβαδικές) εμπίπτουν σε ιδιαίτερο καθεστώς προστασίας, το οποίο είναι απαραίτητο να γνωρίζετε γιατί επηρεάζει τις χρήσεις γης, αλλά ακόμα και το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα.

Καθώς ο προσδιορισμός του δασικού χαρακτήρα μιας περιοχής είναι μια σύνθετη επιστημονική διαδικασία, η οποία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τη σημερινή μορφή ή χρήση ενός ακίνητου, είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθούν τα δεδομένα της ανάρτησης του δασικού χάρτη και να υποβληθούν έγκαιρα τυχόν αντιρρήσεις, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Αμέλεια ή παράλειψη θα έχει ως συνέπεια να παγιωθεί ο χαρακτήρας μιας περιοχής μέσω της κύρωσης του δασικού χάρτη.

Συνεπώς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην εφησυχάζετε και να ενημερώνεστε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την ανάρτηση δασικού χάρτη στις περιοχές που κατέχετε ακίνητα.

ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ

Μπορεί κανείς να ενημερωθεί για την περιοχή που τον ενδιαφέρει, μεταξύ άλλων:

Από τον ιστότοπο του Κτηματολογίου επιλέγοντας Νομό και Περιοχή.

Από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών στην έδρα της οποίας αναρτάται, σε εμφανή θέση, η απόφαση ανάρτησης του δασικού χάρτη.

Από τους Δήμους και τα κοινοτικά καταστήματα στην έδρα των οποίων αναρτάται, σε εμφανή θέση, η απόφαση ανάρτησης του δασικού χάρτη.

Από την ιστοσελίδα της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ypen.gov.gr/).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Ελέγξτε αν το ακίνητο σας έχει συμπεριληφθεί σε περιοχή δασικού ή χορτολιβαδικού χαρακτήρα.

Επισημαίνεται ότι τα όρια των Δημοτικών Ενοτήτων στον δασικό χάρτη δεν ταυτίζονται απαραίτητα με τα διοικητικά όρια. Άρα, συστήνεται να ελέγχετε τον δασικό χάρτη ακόμα και των γειτονικών περιοχών, ιδιαίτερα, δε, αν η έκταση που σας ενδιαφέρει βρίσκεται κοντά σε όρια Δήμου ή Νομού.

-Αν ελέγξατε τον Δασικό Χάρτη και συμφωνείτε με τον χαρακτηρισμό μίας έκτασης δεν απαιτείται από πλευράς σας καμία περαιτέρω ενέργεια.

-Σε περίπτωση που αμφισβητείτε τον χαρακτήρα της έκτασης (ή τμήματος αυτής), όπως έχει αποδοθεί στον δασικό χάρτη, αναλόγως μπορείτε:

-Να υποβάλετε αποκλειστικώς ηλεκτρονικά τις αντιρρήσεις σας στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου καταβάλλοντας το σχετικό ειδικό τέλος.

-Στην περίπτωση που δεν απαιτείται καταβολή τέλους, υποβάλετε τις αντιρρήσεις σας στο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ).

-Να υποβάλλετε, ατελώς, ηλεκτρονικά αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου ή αυτοπροσώπως στην αρμόδια Διεύθυνση Δασών.

ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Σε κάθε περιοχή για την οποία αναρτάται δασικός χάρτης συγκροτούνται Σημεία Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ), τα οποία λειτουργούν όσο διαρκεί η Ανάρτηση.

Στα ΣΥΑΔΧ παρέχεται ενημέρωση για το περιεχόμενο του αναρτημένου δασικού χάρτη και δίνονται πληροφορίες για τον τρόπο υποβολής των αντιρρήσεων.

Επίσης στα ΣΥΑΔΧ:

-Υποβάλλονται ταχυδρομικά, με courier ή επιτόπια, όλα τα έγγραφα που συνοδεύουν την αντίρρηση σας (εντός των προθεσμιών που έχουν ορισθεί στη σχετική απόφαση).
-Παραλαμβάνονται οι αντιρρήσεις που υποβάλλονται ατελώς.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ

Κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, που έχει έννομο συμφέρον, μπορεί να υποβάλει αντιρρήσεις κατά του περιεχομένου του δασικού χάρτη.

Το έννομο συμφέρον θεμελιώνεται με την επίκληση εμπράγματου (πχ κυριότητα) ή ενοχικού δικαιώματος (πχ μίσθωση).

Οι αντιρρήσεις αφορούν στην αμφισβήτηση:

-Του χαρακτήρα ή της μορφής των εμφανιζόμενων εκτάσεων στο δασικό χάρτη

-Της ορθής απεικόνισης της γεωγραφικής θέσης των ορίων των δασών και δασικών/ χορτολιβαδικών εκτάσεων.

Για να δείτε αναλυτικές πληροφορίες για την περιοχή που σας ενδιαφέρει δείτε εδώ, επιλέγοντας Νομό και περιοχή, και στη συνέχεια επιλέξτε το πεδίο «Για να δείτε τη δασική πληροφορίας της περιοχής πατήστε εδώ».

Οι αντιρρήσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρονικά μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής στον ιστότοπο του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Η εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Υποβολής Αντιρρήσεων είναι εδώ.

ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ

Συνδεθείτε στην εφαρμογή καταχωρώντας τους προσωπικούς σας κωδικούς TAXISNET.

Κάθε αντίρρηση είναι προσωπική και δεν είναι δυνατή η υποβολή αντίρρησης κάνοντας χρήση κωδικών διαφορετικού προσώπου.

Συμπληρώστε τα προσωπικά στοιχεία και στοιχεία επικοινωνίας σας.

Υποδείξτε, μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής, τις γεωγραφικές συντεταγμένες των κορυφών του πολυγώνου/γεωτεμαχίου που περικλείει τη συγκεκριμένη έκταση (και όχι ολόκληρη την ιδιοκτησία σας), της οποίας αμφισβητείτε το χαρακτήρα, όπως εμφανίζεται στην ανάρτηση.

Συλλέξτε τα έγγραφα που τεκμηριώνουν την αντίρρηση σας. Αντίγραφα αυτών υποβάλλονται προς το τοπικό Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ).

Τα έγγραφα δεν επισυνάπτονται ηλεκτρονικά κατά την υποβολή της αντίρρησης.

Πληρώστε το ειδικό τέλος για την υποβολή αντιρρήσεων (εφόσον απαιτείται).

Η αντίρρηση σας αποθηκεύεται προσωρινά.

Μετά από χρονικό διάστημα μερικών ημερών, αφού ταυτοποιηθεί η πληρωμή σας, η αντίρρησή σας λαμβάνει αριθμό πρωτοκόλλου (οριστική υποβολή) και μπορείτε από την εφαρμογή να αποθηκεύσετε και να εκτυπώσετε το σχετικό Αποδεικτικό Υποβολής Αντιρρήσεων.

Για κάθε αυτοτελή έκταση της οποίας αμφισβητείτε τον χαρακτήρα που έχει αποδοθεί στον δασικό χάρτη, θα πρέπει να υποβληθεί ξεχωριστή αντίρρηση. Εάν, για παράδειγμα, έχετε δύο διαφορετικά αγροτεμάχια και αμφισβητείτε και στα δύο τον χαρακτηρισμό τους, θα υποβάλετε δύο αντιρρήσεις.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

Μπορείτε να υποβάλλετε τα απαραίτητα δικαιολογητικά και έγγραφα της αντίρρησης κατά του δασικού χάρτη με δύο τρόπους:

Α) Ταχυδρομικά ή με courier αποστέλλονται, το αργότερο εντός 10 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, με συστημένη επιστολή προς το αρμόδιο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ).

Στον φάκελο αποστολής αναγράφεται υποχρεωτικά το όνομα του ενδιαφερόμενου και ο αριθμός πρωτοκόλλου των αντιρρήσεων που υποβάλλατε ηλεκτρονικά. Ως ημερομηνία αποστολής θεωρείται η ημερομηνία που αναγράφεται στη σφραγίδα κατάθεσης στο ταχυδρομείο.

Β) Αυτοπροσώπως ή μέσω τρίτου στο αρμόδιο Σημείο Υποστήριξης Ανάρτησης Δασικών Χαρτών (ΣΥΑΔΧ), κατόπιν σχετικής επικοινωνίας.

Μετά το τέλος της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων, θα ενημερωθείτε από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών, μέσω των στοιχείων επικοινωνίας που δηλώσατε, για την ημερομηνία εξέτασης της αντίρρησής σας.

Στην περίπτωση που τρίτος καταθέτει την αντίρρηση, απαιτείται εξουσιοδότηση (με το γνήσιο της υπογραφής), ενώ στην περίπτωση που τρίτος συμπληρώνει, υπογράφει και καταθέτει την αντίρρηση, απαιτείται σχετικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.

ΕΙΔΙΚΟ ΤΕΛΟΣ

Για την υποβολή αντίρρησης ενδέχεται να οφείλετε να καταβάλλετε σχετικό τέλος, το ύψος του οποίου εξαρτάται από την έκταση της περιοχής για την οποία υποβάλλετε αντίρρηση.

Από την καταβολή του ειδικού τέλους άσκησης αντιρρήσεων εξαιρούνται οι αντιρρήσεις που αφορούν σε:

-Περιοχές που έχουν συμπεριληφθεί στον δασικό χάρτη ως δασικές, λόγω μη αποτύπωσης του περιγράμματος των εγκεκριμένων ορίων οικισμών και των εγκεκριμένων ορίων πολεοδομικών μελετών ή ρυμοτομικών σχεδίων (παρ. 2α του άρθρου 23 του Ν. 3889/2010, όπως ισχύει).

-Εκτάσεις που αντιστοιχούν στο όριο αρτιότητας, κατά το χρόνο έκδοσης της σχετικής οικοδομικής άδειας και εντάσσονται στην προηγούμενη περίπτωση (παρ. 3β του άρθρου 31 του Ν. 4280/2014, όπως ισχύει).

-Περιοχές που εμφανίζονται ως δασικές στη φωτοερμηνεία της παλαιότερης αεροφωτογράφησης, αλλά περιλαμβάνονται σε κληροτεμάχια εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού.

-Περιοχές που εμφανίζονται ως χορτολιβαδικές ή βραχώδεις ή πετρώδεις, είτε κατά την παλαιότερη είτε κατά την πρόσφατη αεροφωτογράφηση, αλλά περιλαμβάνονται σε περιοχές εποικιστικών εκτάσεων ή αναδασμού.

-Περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί τελεσίδικες Πράξεις Χαρακτηρισμού από την αρμόδια Δασική Υπηρεσία (Άρθρο 14 του Ν. 998/1979), οι οποίες εκ παραδρομής δεν απεικονίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

-Περιοχές με εκκρεμείς αιτήσεις για έκδοση Πράξης Χαρακτηρισμού και υποθέσεις που υπόκεινται στη διαδικασία αυτή.

Επίσης, δεν υποβάλλεται τέλος από φορείς της Κεντρικής Διοίκησης (πχ Υπουργεία) και από Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄και Β΄Βαθμού (Περιφερειακές Ενότητες, Δήμοι).

Οι αντιρρήσεις χωρίς τέλος υποβάλλονται μόνο στα ΣΥΑΔΧ.

Εφόσον δεν εμπίπτετε σε μια από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, κατά την υποβολή αντίρρησης καταβάλλετε τέλος, το ύψος του οποίου εξαρτάται από το εμβαδόν της έκτασης της οποίας αμφισβητείτε τον χαρακτηρισμό.

έως και 100 τ.μ., 10 ευρώ
έως και 1.000 τ.μ., 40 ευρώ
πάνω από 1 έως 5 στρέμματα, 90 ευρώ
πάνω από 5 έως 10 στρέμματα, 180 ευρώ
πάνω από 10 έως 20 στρέμματα, 350 ευρώ
πάνω από 20 έως 100 στρέμματα, 700 ευρώ
πάνω από 100 έως 300 στρέμματα, 1.400 ευρώ
πάνω από 300 στρέμματα, 3.300 ευρώ

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ προβλέπεται μείωση κατά 50%.

Το ειδικό τέλος υπολογίζεται αυτόματα από την εφαρμογή.

Επισημαίνεται ότι για να γίνει ο υπολογισμός του τέλους ορθά, χωρίς περιττή επιβάρυνση, θα πρέπει κατά την υποβολή της αντίρρησης να έχετε επιλέξει μόνο τα τμήματα της ιδιοκτησίας σας για τα οποία επιθυμείτε να επανεξετασθεί ο χαρακτηρισμός.

Μπορείτε να πληρώσετε με δύο τρόπους:

-Κατά τη διάρκεια της υποβολής της αντίρρησης ηλεκτρονικά, με τη χρήση κάρτας, στο τελευταίο στάδιο της διαδικασίας.

-Σε τραπεζικό κατάστημα ή μέσω web banking. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να καταχωρηθεί με προσοχή ο 20ψήφιος κωδικός πληρωμής για να ταυτοποιηθεί η πληρωμή σας.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΠΡΟΔΗΛΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ

Η Αίτηση Διόρθωσης Πρόδηλου Σφάλματος είναι μια διαδικασία με την οποία μπορείτε να αιτηθείτε την διόρθωση συγκεκριμένων κατηγοριών σφαλμάτων του δασικού χάρτη ατελώς.

Οι αιτήσεις αυτές:

-Διορθώνουν προφανή σφάλματα τεχνικής φύσης ή φωτοερμηνείας,
-Εξετάζονται σε υπηρεσιακό επίπεδο από τις τοπικές αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες και

-Εόσον υπάρχει συμφωνία για το πρόδηλο του σφάλματος, γίνεται η σχετική διόρθωση.

Οι αιτήσεις Διόρθωσης Πρόδηλου Σφάλματος δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται στις περιπτώσεις ουσιαστικής αμφισβήτησης του δασικού χαρακτήρα μιας περιοχής αλλά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που αναφέρονται στην Υ.Α. 153394/919/12.04.2017.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι μια Αίτηση Διόρθωσης Προδήλου Σφάλματος δεν εμπίπτει στις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δίνεται η δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο να την υποβάλει ως αντίρρηση, πληρώνοντας και το τέλος που αναλογεί σε αυτήν.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις κατηγορίες των πρόδηλων σφαλμάτων πατήστε εδώ.

Η Αίτηση Διόρθωση Προδήλου Σφάλματος υποβάλλεται με δύο τρόπους:

-Ηλεκτρονικά, μέσω της ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής στον ιστότοπο του Κτηματολογίου, για όσο διάστημα διαρκεί η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών.

-Αυτοπροσώπως στις τοπικές Διευθύνσεις Δασών.

Η διαδικασία της ηλεκτρονικής υποβολής καθώς και τα απαραίτητα δικαιολογητικά είναι τα ίδια με αυτά της υποβολής αντιρρήσεων.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΡΟΔΗΛΩΝ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ

1. Σφάλματα που οφείλονται στα χαρτογραφικά υπόβαθρα: αφορούν σε περιπτώσεις κατά τις οποίες ένας δασικός χάρτης είχε συνταχθεί σε παλαιότερο φωτογραμμετρικό υπόβαθρο και μεταφέρθηκε στα ενιαία χαρτογραφικά υπόβαθρα του Ελληνικού Κτηματολογίου, για λόγους επικαιροποίησης.

2. Σφάλματα που οφείλονται σε λάθος τοποθέτηση των θεματικών οριογραμμών: αφορούν σε περιπτώσεις που έχουν τοποθετηθεί και απεικονισθεί θεματικές οριογραμμές σε εμφανώς λάθος θέση σε σχέση με την εικόνα.

3. Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος απεικόνισης θεματικών εκτάσεων (αφορούν μορφή ή χαρακτήρα): είναι φωτοερμηνευτικού χαρακτήρα, για τις περιπτώσεις που προφανέστατα δεν συμπεριλήφθη σαφώς δασική έκταση εντός πολυγώνου άλλης μορφής έκτασης (πχ αγροτικής) και το αντίστροφο ή περιπτώσεις απεικόνισης πολυγώνου μη δασικής έκτασης ως δασικής και το αντίστροφο, λόγω λανθασμένης εκτίμησης του είδους βλάστησης από την φωτοερμηνεία παλαιότερων
ή/και πλέον πρόσφατων αεροφωτογραφιών.

4. Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη ή λάθος εγγραφών στοιχείων
(αντιστοίχισης): περιλαμβάνουν τις εκ παραδρομής περιπτώσεις παράλειψης
εγγραφών στοιχείων των πολυγώνων του χάρτη στη βάση δεδομένων (πχ διαφορά στο εμβαδόν του πολυγώνου από το πραγματικό, λάθος ένδειξη landtype, πολύγωνο χωρίς ένδειξη χαρακτηρισμού κλπ).

5. Σφάλματα που οφείλονται σε τροποποιημένα στοιχεία κατόπιν επεξεργασίας εικόνας λόγω διαβαθμισμένων περιοχών: περιλαμβάνουν τις περιπτώσεις λανθασμένης αποτύπωσης θεματικής επιφάνειας που οφείλεται σε επεξεργασία και αλλοίωση της εικόνας (φωτογραφίας) λόγω διαβαθμισμένων περιοχών.

6. Σφάλματα λόγω συμπερίληψης πεδινών χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων: είναι τεχνικού χαρακτήρα και αφορούν στις περιπτώσεις απόδοσης ως «χορτολιβαδικής», έκτασης που αφορά σε πεδινή και ομαλής κλίσης περιοχή, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

7. Σφάλματα λόγω συμπερίληψης χορτολιβαδικών, βραχωδών ή πετρωδών εκτάσεων αναγνωρισμένων ως ιδιωτικών: περιλαμβάνουν τις εκ παραδρομής περιπτώσεις απόδοσης ως «χορτολιβαδικής», έκτασης που αφορά σε αναγνωρισμένη, κατά τις κείμενες διατάξεις, έναντι του Δημοσίου ως ιδιωτικής, η οποία εξαιρείται της υπαγωγής στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.

8. Σφάλματα λόγω συμπερίληψης τεχνητών δασικών φυτειών ως δασικών εκτάσεων: αφορούν στις περιπτώσεις που συμπεριλήφθηκαν στους δασικούς χάρτες εκτάσεις ως δασικές ενώ αποτελούν τεχνητές δασικές φυτείες.

9. Σφάλματα που οφείλονται σε παράλειψη απεικόνισης πράξεων της Διοίκησης.