Κορωνοϊός: Πάνω από 11.000 οι νεκροί, παραμένουν ψηλά οι διασωληνωμένοι

Σημάδια σταθεροποίησης παρουσιάζει η πανδημία του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, με τους σκληρούς δείκτες να υποχωρούν, αν και πολύ αργά. Τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας επέτρεψαν στην κυβέρνηση να προχωρήση σε επανεκκίνηση κι άλλων δραστηριότων, με τους ειδικούς ωστόσο να είναι επιφυλακτικοί και να αναμένουν το «αποτύπωμα» των ημερών του Πάσχα.

Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε1.428 νέα κρούσματα και 51 νέους θανάτους, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας να ανέρχεται πλέον σε 11.029. Την Κυριακή οι διασωληνωμένοι ήταν 728, ενώ σε ένα 24ωρο έγιναν 370 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία.

H θετικότητα την Κυριακή αυξήθηκε στο 6,2% από 4,17% το Σάββατο, σε σύνολο 22.869 τεστ, ενώ η Αττική για ακόμα ένα 24ωρο κατέκτησε την αρνητική πρωτιά με 712 νέες μολύνσεις. Επιπλέον, 150 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση και στην Αιτωλοακαρνανία με 82 νέες μολύνσεις.

Γιατί οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί

Κρίσιμα θεωρούνται τα επόμενα 24ωρα για την επίδραση των ημερών του Πάσχα και της κινητικότητας στους ρυθμούς του τρίτου επιδημικού κύματος.

«Καταγράφεται σαφής μείωση στον αριθμό των νοσηλειών εδώ και τρεις εβδομάδες. Έχουμε όμως δρόμο ακόμη μέχρι να πέσει το επιδημιολογικό φορτίο. Δεν τελειώσαμε με την πανδημία, είναι λάθος να σχηματίζεται αυτή η εικόνα.
Εάν όλα προχωρήσουν όπως σήμερα, θα μειώνεται όλο και περισσότερο η επιβάρυνση», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Παρασκευής στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.

Πρόσθεσε πως τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δεν είναι ενδεικτικά καθώς ήταν οι ημέρες του Πάσχα και τα τεστ λιγότερα. Επίσης, δεν έχει περάσει ικανό διάστημα από τις αργίες του Πάσχα ώστε να εκτιμηθεί εάν η χαλάρωση και οι μετακινήσεις έφεραν αύξηση της μεταδοτικότητας.

Ανησυχία για τις ημέρες του Πάσχα εξέφρασε και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Βάνα Παπαευαγγέλου, επισημαίνοντας ότι αναμένονται τοπικές επιδημίες και «υπάρχουν ήδη τέτοιες ενδείξεις», όπως είπε.

«Σε αυτή τη φάση δεν αρκούν οι εμβολιασμοί και ο καλός καιρός για να ελέγξουμε την επιδημία», τόνισε επισημαίνοντας για ακόμη μία φορά τη σημασία διατήρησης των μέτρων ατομικής προστασίας.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Πνευνομονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκος Τζανάκης προέβλεψε πως για όλο τον Μάιο τα κρούσματα θα είναι πάνω από 2.000 και πως ταυτόχρονα, θα υπάρξει πτώση στους διασωληνωμένους. «Έχουμε μπει σε τροχιά καθόδου. Ακόμη όμως δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις του Πάσχα. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου πάντως πήγε καλά. Δεν βλέπω να έχουμε πισωγύρισμα, αφου αυξάνονται και οι εμβολιασμοί» δήλωσε.

«Το τρίτο κύμα μας χτύπησε ανελέητα, έχουμε πολύ μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και στην οικογένεια με αποτέλεσμα να βλέπετε αυτή την τρομακτική πίεση στο σύστημα υγείας» δήλωσε στο Newpost ο Νίκος Καπραβέλος, διευθυντής της Β’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Θεσσαλονίκης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «αμείλικτο» τον χάρτη της πανδημίας, γιατί όπως είπε «δεν μπορούμε να ανιχνεύσουμε έγκαιρα να ιχνηλατήσουμε τις επαφές, να κρατήσουμε τα προστατευτικά μέτρα, να αποφύγουμε τους συνωστισμού, ενώ το επίπεδο εμβολιασμών είναι χαμηλό». Στην παρούσα φάση, που βρισκόμαστε σε μια δύσκολη καμπή με το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων, σε μια φάση που ο ιός δεν έχει ακόμα παρουσιάσει ύφεση, ο καθηγητής τονίζει ότι αν δεν σεβαστούμε τα υγειονομικά μέτρα, πολύ φοβάται ότι θα υπάρξει αύξηση της κορύφωσης του τρίτου κύματος – το οποίο για την ώρα δεν αποκλιμακώνεται, αλλά και θα πάρει παράταση της χρονικής διάρκειας προς το καλοκαίρι».

«Το άνοιγμα των δραστηριοτήτων πολύ φοβάμαι ότι θα μας βγει σε μπούμερανγκ και θα αναγκαστούμε αν χρειαστεί να φτάσουμε και σε περιοριστικά μέτρα. Κάτι που γίνεται και σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν μπορείς να κάνεις διαφορετικά» δήλωσε ο κ. Καπραβέλος και συμπλήρωσε: «Δεν έχουμε τίποτα με την ανθρώπινη δραστηριότητα, απλά η πανδημία έδειξε τα δόντια της και αυτό δεν πρόκειται να εκριζωθεί. Ο ιός είναι παγκόσμιο εγχείρημα, δεν είναι ελληνικό. Ο σεβασμός στα υγειονομικά μέτρα που επιβάλλεται από αυτή τη νέα μάστιγα πρέπει να μας γίνει βίωμα. Πρέπει να επιβληθεί και από την κοινωνία και από την πολιτεία».

Πηγή:newpost.gr