Στην Διακομματική η πρόταση για “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού”

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Στην  Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» της Βουλής, θα συνεδριάσει σήμερα στις 4 το απόγευμα (1/6/2021) η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς με θέματα ημερήσιας διάταξης:
α. Προετοιμασία φακέλου για την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας.
β. Καθιέρωση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού.
Στη συνεδρίαση θα συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη ο Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Βλάσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, ο Πρόεδρος του Hellenic Congress of America, κ. Νίκος Αποστολόπουλος και  ο Πρόεδρος του Ηφαίστου Βιέννης, κ. Georgios – Miltiadis Gstrein. 
Την πρόταση για την καθιέρωση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού θα καταθέσει στην Επιτροπή ο Πρόεδρος του Hellenic Congress of America Νίκος Αποστολόπουλος ο οποίος ήδη έχει αποστείλει εκ μέρους του Προεδρείου του Hellenic Congress of America τόσο στον Υφυπουργό Εξωτερικών Κων. Βλάση όσο και στον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής Σάββα Αναστασιάδη την τεκμηρίωση της πρότασης.  Παρόμοια πρόταση έχει καταθέσει και ο Πρόεδρος του Ηφαίστου Βιέννης, κ. Georgios – Miltiadis Gstrein. 
Ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Σάββας Αναστασιάδης θα αναφερθεί εισαγωγικά στην ανάγκη να προετοιμασθεί ο φάκελος για την αναφορά σε Παγκόσμια, από την ΟΥΝΕΣΚΟ,  της “Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας” που ως γνωστόν έχει θεσμοθετηθεί από το 2017 δια νόμου η 9 Φεβρουαρίου ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού. (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017). Την ιδέα είχε ο τότε Πρόεδρος των Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Γιάννης Κορίνθιος.