Θετική η Επιτροπή στην πρόταση του Hellenic Congress of America για “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού”

Ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για τον Απόδημο Ελληνισμό Σάββας Αναστασιάδης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Κατ΄ αρχήν  θετική ήταν η ανταπόκριση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς στην πρόταση του  “Hellenic Congress of America” και του Προέδρου του Νίκου Αποστολόπουλου, να θεσπιστεί «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού», πρόταση η οποία «θα ενώσει θεωρητικά τις δύο Ελλάδες, του εσωτερικού και του εξωτερικού, οριοθετώντας, έτσι, τον Οικουμενικό Ελληνισμό», όπως είπε στην εισηγητική του ομιλία ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για τον Ελληνισμό της Διασποράς (sic) Σάββας Αναστασιάδης.

Ο Πρόεδρος της Διακομματικής είπε ότι θα υπάρξει και νέα συνεδρίαση της Επιτροπής για το ίδιο θέμα ώστε να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους ομογενείς να τοποθετηθούν στην πρόταση του “Hellenic Congress of America” μια και ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Κων. Βλάσσης, στην τοποθέτησή του άφησε να εννοηθεί ότι έχει λάβει και άλλες επιστολές με παρεμφερές αίτημα και από άλλες Οργανώσεις Αποδήμων.

Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Διακομματικής Σάββας Αναστασιάδης στο σημείο αυτό υποστήριξε ότι οι επιστολές στις οποίες αναφέρθηκε ο κ. Υφυπουργός δεν ήταν σε γνώση του. Πρόσθεσε δε ότι ο ίδιος «έλαβα την απόφαση για τη σημερινή Συνεδρίαση  από μία επιστολή που πήραμε μαζί, απευθύνεται στον Υφυπουργό Εξωτερικών Αρμόδιο για θέματα Απόδημου Ελληνισμού και στον πρόεδρο της Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό, από το <Hellenic Congress of America> και τον Πρόεδρό της Νίκο Αποστολόπουλο, στις 31 Μαρτίου του 2021».

Ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι τότε η επιστολή δεν ήλθε προς συζήτηση στην Επιτροπή λόγω της Καραντίνας, πρόσθεσε δε: «χαίρομαι  διότι κε Υφυπουργέ την αγκαλιάσατε και σεις αυτήν την πρωτοβουλία, εσείς είσθε Εκτελεστικό Όργανο, Κυβέρνηση θα κάνετε τη δουλειά σας, εμείς είμαστε συλλογικό κοινοβουλευτικό Όργανο, Επιτροπή, έχουμε τη δυνατότητα να καλέσουμε τους συμπατριώτες μας να τοποθετηθούν γι αυτό είπα και στην αρχή και θα το πω και στη συνέχεια, ότι δεν θα εξαντλήσουμε τη συζήτηση σήμερα  και επιβεβαιώνομαι μάλιστα γι αυτή τη θέση διότι είπατε  ότι υπάρχουν κι άλλοι που έχουνε την ίδια άποψη και ενδεχομένως θα θέλουν να τοποθετηθούν σε μία  άλλη συνεδρίαση. Να τους δώσουμε το δικαίωμα λοιπόν, σε μία άλλη συνεδρίαση να τοποθετηθούνε και το θέμα ημέρας νομίζω ότι είναι εύκολο και θα το βρούμε».

Ακολούθως το λόγο έλαβε ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης ο οποίος μιλώντας για την «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» υποστήριξε ότι η συγκυρία των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση «είναι η κατάλληλη στιγμή να τιμήσουμε και τη Γλώσσα μας και το ρόλο του Ελληνισμού της διασποράς». Ακολούθως ο κ. Χρυσουλάκης είπε ότι από πλευράς ΓΓΑΕ και ΔΔ «θα ενισχύσουμε το εύλογο και επίκαιρο όσο ποτέ αίτημα αφενός της καθιέρωσης παγκόσμιας ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και αφετέρου της καθιέρωσης Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού».

Να σημειωθεί ότι λόγω τεχνικών προβλημάτων και παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες επίλυσής τους, δυστυχώς δεν μπόρεσε τελικά να συνδεθεί διαδικτυακά με την αίθουσα της Βουλής ο εις ΗΠΑ ευρισκόμενος Πρόεδρος του “Hellenic Congress of America”,  Νίκος Αποστολόπουλος, κάτι που όπως είπε ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης, θα γίνει στην επόμενη Συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής.

Ο Πρόεδρος της ΠαΔΕΕ Γερουσιαστής του Ροντ Αιλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, στην παρέμβασή του, υποστήριξε την πρόταση του “Hellenic Congress of America” και πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει να συναντηθεί στην Νέα Υόρκη  με τον Πρόεδρο Νίκο Αποστολόπουλο ώστε να εξετάσουν από κοινού το πως η ΠαΔΕΕ θα μπορούσε να βοηθήσει στα Κοινοβούλια του εξωτερικού ώστε να αξιοποιηθεί η ιδέα.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης με τηλεδιάσκεψη εκτός από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, κ. Κωνσταντίνο Βλάση, η Πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Ευρώπης κυρία Ζαχαράκη η οποία χαιρέτησε την πρόταση για “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού” και  ο Πρόεδρος του Ηφαίστου Βιέννης, κ. Georgios – Miltiadis Gstrein κ.α.. 

Παρόντες ήταν στη Βουλή ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης, βουλευτές-μέλη της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και ο πρώην Πρέσβης της Ελλάδος στην ΟΥΝΕΣΚΟ, Βασίλης Βασιλικός.

Να σημειωθεί ότι για την καθιέρωση «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού» ο Πρόεδρος του «Hellenic Congress of America» Νίκος Αποστολόπουλος έχει ήδη αποστείλει εκ μέρους του Προεδρείου της Οργάνωσης τόσο στον Υφυπουργό Εξωτερικών Κων. Βλάση όσο και στον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής Σάββα Αναστασιάδη επιστολή με ημερομηνία 31 Μαρτίου 2021 με αίτημα την θεσμοθέτηση “Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού”. Επίσης,  έχει αποσταλεί στον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής κείμενο με την τεκμηρίωση της πρότασης.

Πρόταση για την Ημέρα η οποία θα καθιερωθεί ως η “Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού” κατέθεσε ο Πρόεδρος του Ηφαίστου Βιέννης, κ. Georgios – Miltiadis Gstrein

Ο Πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής Σάββας Αναστασιάδης ειδικά για το θέμα καθιέρωσης  «Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού», είπε, μεταξύ άλλων «…μία άλλη Ελλάδα πληθυσμιακά βρίσκεται, δραστηριοποιείται και προοδεύει έξω από τα φυσικά όρια της χώρας (…)  με τον όρο Απόδημος Ελληνισμός,  υπονοούνται και οι δεσμοί  των μεταναστών προς το εθνικό κέντρο και, ταυτόχρονα, οι  υποχρεώσεις του εθνικού κέντρου προς αυτούς.  Στο πλαίσιο αυτό, η αναγνώριση της προσφοράς των Αποδήμων προς τη γενέτειρα είναι ζήτημα πρωταρχικό για το κράτος το οποίο δεν μπορεί να αρκείται σε λεκτικές μόνον καλλιλογίες για την προσφορά των Αποδήμων τέκτων του».

Πρόσθεσε μάλιστα πως « η «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» εκτός από τιμητική μπορεί να καταστεί και ουσιαστική προωθώντας  λύσεις σε ζητήματα ζωτικά για τη ζωή των μεταναστών (…) και πως  «θα συμπληρώσει την έννοια του Οικουμενικού Ελληνισμού, καθώς οι Έλληνες του εξωτερικού είναι εκείνοι που συντηρούν, διαδίδουν και χρησιμοποιούν την ελληνική Γλώσσα και διατηρούν Ήθη και Έθιμα, αλλά και πολιτισμό εκτός συνόρων».

Εξίσου σημαντικό είναι, είπε, και το γεγονός ότι  η «Ημέρα Απόδημου Ελληνισμού» θα δώσει την ευκαιρία στον  δάσκαλο, στον καθηγητή να μιλήσουν στους μαθητές και φοιτητές,  στους  Έλληνες λογοτέχνες  να εμπνευστούν και να γράψουν,  και στους Έλληνες διανοούμενους,  να  αναφερθούν  στο έπος του Απόδημου Ελληνισμού,  αρχίζοντας  από τον  Ελληνισμό  της Αμερικής.

Τέλος,  ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο πρώτο θέμα της «Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας»  είπε ότι είναι ανάγκη να προετοιμασθεί ο φάκελος για την αναφορά της σε Παγκόσμια, από την ΟΥΝΕΣΚΟ, ζήτησε σ΄αυτό και την εμπειρία του Βασίλη Βασιλικού. Ως γνωστόν ως “Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας” έχει θεσμοθετηθεί από το 2017 δια νόμου η 9 Φεβρουαρίου ημέρα μνήμης του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού. (ΦΕΚ Β’ 1384/24/04/2017) μετά από πρόταση του πρώην Προέδρου Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας, καθηγητή, Γιάννη Κορίνθιου.