Έως και 40% η αύξηση των αντικειμενικών σε περιοχές με υψηλές τιμές αγοράς ακινήτων

Αυξημένες έως και κατά 40% θα είναι οι  αξίες ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3:«Στις επεκτάσεις ζωνών 165 περιπτώσεις θα είναι ιδιαίτερα αυξητική. Σε 133 ζώνες η ένταξή τους στο σύστημα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών περίπου κατά 40%». Περίπου 3.500 περιοχές σε όλη την επικράτεια μπαίνουν πλέον στο σύστημα και οι τιμές ζώνης των ακινήτων τους παύουν τους να υπολογίζονται με βάση συγκριτικά στοιχεία παλαιότερων ετών ή ακόμη και αυθαίρετες αγγελίες.
Πρόκειται για περιοχές  από τη Βάρκιζα ως τα Λεγραινά, την Αγία Μαρίνα, τον Άγιο Νικόλαο το  Χάρακα, το Δασκαλιό ,το Πόρτο Ράφτη και την περιοχή του Θωρικού αλλά περιοχές σε νησιά όπως  στη Μύκονο, τη Σαντορίνη και την Πάρο.

Με την  αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών σε 13.808 ζώνες σε όλη τη χώρα .επιδιώκεται ευθυγράμμιση των τιμών αγοράς με αυτές της εφορίας.  Οι αποκλίσεις σήμερα είναι μεγάλες.  π.χ:Στην Αγία Παρασκευή μέση τιμή πώλησης νεόδμητων διαμερισμάτων είναι από 51-117% υψηλότερη από την αντικειμενική
Στη Δάφνη η απόκλιση κυμαίνεται από 79% – 96% ενώ στη  Δραπετσώνα οι εμπορικές τιμές είναι μια με μιάμιση φορά υψηλότερες των αντικειμενικών
Αντίθετα για παλαιότερα ακίνητα που χτίστηκαν μεταξύ 1980-1985 οι εμπορικές τιμές είναι χαμηλότερες από τις εμπορικές ακόμη και 190% σε περιοχές όπως η Πλάκα και το Κολωνάκι και 253% σε Ζάππειο και Μετς.

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές δεν θα επηρεάσουν τον φετινό ΕΝΦΙΑ αλλά θα εφαρμοστούν από τις αρχές του 2022.

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο τόσο της περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ όσο και της κατάργησης του συμπληρωματικού φόρου, ενώ δήλωσε ότι μελλοντικά θα εξεταστεί η αρμοδιότητα της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ να περάσει στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Πηγή: skai.gr