Τέλος οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους χωρίς συγχρωτισμό

Αίρεται από σήμερα, Πέμπτη, στις 5 το πρωί το περιοριστικό μέτρο της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους όπου δεν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στη σημερινή ενημέρωση.

Επίσης, από τις 5 το πρωί της Δευτέρας 28 Ιουνίου:

-αίρεται το μέτρο του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας

-εξαιρούνται οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι από την υποχρέωση διενέργειας self test σε χώρους εργασίας αλλά και των αθλουμένων σε γυμναστήρια, 15 ημέρες έπειτα από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.

-αλλάζει το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι (αντί έξι που ισχύει σήμερα).

Σχετικά με τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, επιβεβαιώνεται ότι το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Για τις οργανωμένες παραλίες ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1000 τμ. επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Δημόσιο: Τι αλλάζει για τους εργαζομένους και την εξυπηρέτηση του κοινού

Τι αλλάζει για τους εργαζομένους στο Δημόσιο και την εξυπηρέτηση του κοινού, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην ενημέρωση της Τετάρτης.

Αναφερόμενος στα όσα θα ισχύουν από τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, τόνισε ότι σχετικά με τα αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών τα μέλη της Επιτροπής εισηγήθηκαν ομόφωνα:

– οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου (στη Β κατηγορία) δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.

– οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (Α’ κατηγορία) δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό. Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους στις κατάλληλες θέσεις αναλόγως την κατηγορία κινδύνου που ανήκουν.

– Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, η εξυπηρέτηση του κοινού να γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο (ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά) για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτική χρήση μάσκας, ακόμη και σε εξωτερικό χώρο εφόσον παρατηρούνται ουρές.