ΑΝΑΛΥΣΗ: Ευεργετική, εποικοδομητική και χρήσιμη η ανταπόκριση των αναγνωστών μας -Μέρος ΙΙΙ

ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Το προηγούμενο, (Μέρος ΙΙ)  άρθρο-Ανάλυση με τον γενικό τίτλο: <Ευεργετική, εποικοδομητική και χρήσιμη η ανταπόκριση των αναγνωστών μας>, κατέληγε:  «…Μόνο ένα αυτεξούσιο Υπουργείο Απόδημου Ελληνισμού με υπηρεσιακό Υπουργό θα μπορούσε να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση νόμου για την απεριόριστη ψήφο όλων των Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού και μάλιστα δι’  επιστολικής ψήφου! Και να συντονίσει, να κατευθύνει και να αξιοποιήσει ΟΛΕΣ τις δημιουργικές δυνάμεις της «άλλης» Ελλάδας:  Της ομαδικής εργασίας,. Της οργανωμένης κοινωνίας.  Της μείζονος προσπάθειας. Και μόνον μία τέτοια εξέλιξη θα άνοιγε τους κρουνούς του χρήματος, των επενδύσεων, της ναυτιλιακής και της τουριστικής βιομηχανίας, με όλα τα ευεργετικά αποτελέσματα για την ελληνική Οικονομία, αλλά και την Ευημερία των Αποδήμων τέκνων της γενέτειρας».

Επί της παρατηρήσεως αυτής, ο αναγνώστης μας Σωτήρης Δελής, από τη Σουηδία, μας απάντησε:

«Η Ομογένεια ήταν πάντα στο πλευρό της Γενέτειρας. Δυστυχώς,  η σημερινή πολιτική σκηνή και τα μικροκομματικά συμφέροντα που είναι η κινητήριος δυναμη δεν επιτρέπουν την δημιουργία μιας σωστής ελληνικής πολιτικής για το μεγάλο αυτό κεφάλαιο της χώρας που ακούει στο όνομα Ομογένεια.

»Χθες πληροφορήθηκα ότι ο πρωθυπουργός σε δηλώσεις του σε Ομογενείς της Αιγύπτου άφησε να εννοηθεί ότι το θέμα της ψήφου δεν έχει ξεχαστεί και ότι όταν οι περιστάσεις το επιτρέπουν η κυβέρνηση θα επαναφέρει το ζήτημα στη Βουλή.

Πιστεύω απόλυτα στην ειλικρίνεια του πρωθυπουργού και τον ευχαριστώ!

Εκείνο όμως που εγώ και χιλιάδες μαζί μου Ομογενείς φοβούμαστε είναι ”οι περιστάσεις”.

Γιατί και δυστυχώς ποτέ σχεδόν μέχρι τώρα οι Έλληνες πολιτικοί, αδιάκριτα κόμματος και ιδεολογίας, δεν αποδείχτηκαν ανώτεροι των περιστάσεων σε ομογενειακά θέματα».

Να, λοιπόν, που ξαναπιάνουμε το μίτο απαρχής. Τι έγραφε πριν από 65 χρόνια ο Μπάμπης Μαρκέτος στην «Νέα Εστία»;  «… Ωστόσο ο Ελληνισμός του εξωτερικού, παντού στην Ελλάδα  και περισσότερο στην πρωτεύουσα είναι γνωστός ελάχιστα και επιπόλαια. Η ηγεσία της Ελλάδος, η πολιτική και η πνευματική τον αγνοεί.  Και πάντως τον κρατεί σε απόσταση».

Ας κάνουμε μία υπόθεση: Είπε πρόσφατα στην Επιτροπή της Βουλής για τον Απόδημο Ελληνισμό ο Πρόεδρος, Βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης,  Σάββας Αναστασιάδης, όταν ρωτήθηκε εάν υπάρχει ένα αρχείο για τους  συλλόγους, συλλογικότητες,  «…νομίζω ότι υπάρχει ένα πολύ καλά ενημερωμένο αρχείο. Υπάρχει και στις Επιτροπές και νομίζω ότι η Γενική Γραμματεία έχει ακόμη καλύτερο αρχείο, από ότι έχουν οι Επιτροπές». Και πρόσθεσε:  «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλα περιθώρια βελτίωσης, διότι όλα αυτά είναι σκόρπια και πρέπει να είναι συγκεντρωμένα σε ένα αρχείο».

Δεν θα βάζαμε στοίχημα, ούτε 0,10 σεντς πόσο «καλά ενημερωμένο» είναι το όποιο αρχείο για ομογενειακούς συλλόγους και συλλογικότητες του εξωτερικού. Εμείς, αυτό που έχουμε υπόψη μας, στην ΓΓΑΕ, έχει να ανανεωθεί εδώ και τουλάχιστον μία δεκαπενταετία.

Επομένως, πως να μην είναι γνωστός  «ελάχιστα και επιπόλαια» ο απόδημος Ελληνισμός στην Αθήνα; Πόσα ταξίδια έκανε ο ΥΦΥΠΕΞ Τέρενς Κουικ, τα δίχρονα της υφυπουργίας του;  Πόσες ελληνικές κοινότητες επισκέφθηκε και με πόσους απόδημους παράγοντες συνομίλησε; Πόσα προβλήματα του ανέφεραν και πόσα αιτήματα του κατέθεσαν;   Άφησε όλα αυτά τα κρίσιμα στοιχεία, καταγραμμένα πίσω του, στην Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ή στο υπουργικό του Γραφείο;  Ας μας απαντήσει. Εάν επιθυμεί.

Αλλά δεν είναι μόνον ο συγκεκριμένος Υφυπουργός. Παρόμοια τακτική ακολουθούν όλοι οι ένοικοι της Ζαλοκώστα και της Βασιλίσσης Σοφίας τα τελευταία και όλα τα προηγούμενα χρόνια. Λείπει ο συντονισμός, από το εθνικό Κέντρο για τους Απόδημους. Απουσιάζει η στρατηγική σκέψη. Δεν υπάρχει ένα σαφές πλάνο τι θέλουμε από τους απόδημους και τι πρέπει να περιμένουν οι απόδημοι από το εθνικό Κέντρο. Δεν μιλάμε για «πατερναλισμό». Αναφερόμαστε σε ένα συγκεκριμένο μακροπρόθεσμο πλάνο πάνω στο οποίο θα μπορεί η Ομογένεια να προσαρμόζει τις ιδιαιτερότητές της και τα θέλω της μη αποκλίνοντας από τον κεντρικό στόχο του οικουμενικού ελληνισμού.

Αλλά και η Αθήνα, το εθνικό κέντρο, με επιμέρους μόνον θέματα καταπιάνεται σε ό,τι αφορά τον Απόδημο Ελληνισμό. Έσχατο, η ψήφος των Αποδήμων. Η ψήφος, όχι, όμως, για το πως θα ενισχύσουμε την επιρροή των αποδήμων στην πολιτική ζωή της Ελλάδος αναγνωρίζοντας στην πράξη τα συνταγματικά τους δικαιώματα και διευκολύνοντας την άσκησή τους.  Αλλά για το ακριβώς αντίθετο. Πως θα προστατευθούν τα κόμματα και οι πολιτικοί από τυχόν μία «άστοχη» ψήφο των αποδήμων!!!

Αλλά είναι μόνο το κράτος των Αθηνών που «προς κέντρα λακτίζειν»;  Τι πράττουν οι Απόδημοι; Γέμισε εσχάτως σύμπας ο ομογενειακός χώρος φημών περί επικείμενης αναγγελίας δημιουργίας ομογενειακού κόμματος! Σχεδόν κάθε ομογενειακό ΜΜΕ θεωρεί υποχρέωσή του να αναπαράγει τις φήμες. Το ίδιο και κάποια αθηναϊκά πρωτοσέλιδα!   Από ποιους ιδρύεται πολιτικό κόμμα; Για ποιο σκοπό; Με ποιά προοπτική; Χρειάζεται η Ομογένεια πολιτικό κόμμα; Να της προσφέρει τι; Αλλά και, από το άλλ0 μέρος,  είναι δυνατόν να μιλάμε για ίδρυση πολιτικού κόμματος «που θα σώσει την Ελλάδα» και να μην γνωρίζουμε το όνομα του μελλοντικού ΣΩΤΗΡΑ ΜΑΣ; Στην ίδρυση κομμάτων απανταχού της οικουμένης, πρώτα έχεις τον πολιτικό, ο οποίος ΣΥΣΤΕΙΝΕΤΑΙ στους πολίτες με το δημόσιο λόγο του,  με το Πρόγραμμά του και με τα οράματά του, και μετά, είτε συμπράττει με κάποιο κόμμα εξουσίας είτε δημιουργεί δικό του κόμμα. Εμείς και τον κανόνα αυτόν, όπως κάθε κανόνα, πάμε να τον αντιστρέψουμε! Βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο!

Όπως τον άγραφο ΚΑΝΟΝΑ που λέει ότι Εθνικοτοπικά Σωματεία δεν οργανώνουν ενιαία συνέδρια ούτε συγκροτούνται σε ΕΝΙΑΙΟ ΣΩΜΑ. Διότι αυτό αντίκειται στην ίδια την ΤΟΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΑΣΗ! Τα τοπικά θέματα, με τις ιδιαιτερότητές τους, μόνον, αντιμετωπίζουν. Και ιδιαιτερότητες σημαντικές, ανάλογα με το κράτος, την πόλη, ή το Δήμο έχουν όλα τα ζητήματα! Ακόμη και αυτή τούτη η Κοινή Γλώσσα…

Ή, όπως λέει η αφίσα του <<1ου Παγκόσμιου Συμβούλιου Ελληνικών Εθνικοτοπικών Οργανώσεων(ΠΣΕΕΟ)>>, «στόχοι του Παγκοσμίου Συμβουλίου είναι η συσπείρωση και  ο συντονισμός των ανά τον κόσμο τριτοβάθμιων παγκοσμίων και δευτεροβάθμιων οργανώσεων των πέντε ηπείρων σε ένα συμβούλιο»…

Δηλαδή,  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΡΗΤΩΝ,  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ, ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΣΣΑΛΩΝ,  ΠΑΜΜΑΚΕΔΟΝΙΚΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΥΦΗΛΙΟΥ,  ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΒΛΑΧΙΚΗ ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ. Θα συνέλθουν, τον Αύγουστο στην Αθήνα, ΕΙΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΕΝΑ!!!

Και ένα τέτοιο συνέδριο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, έχει τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας και συνδιαοραγώνεται με την Ένωση Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ)

Και πάλι θα χρειασθεί να επανέλθουμε.