Εμπρηστικές αναζωπυρώσεις – Μεγάλη έρευνα των Αρχών

“Το σημείο μηδέν για την τεράστια καταστροφή ήταν η αναζωπύρωση στη βόρεια Αττική. Οι δυνάμεις της Εύβοιας διασπάστηκαν και μέσα σε λίγες ώρες είχαν ξεφύγει και τα δύο μέτωπα. Αυτό που δεν ξέρουμε ακόμη είναι εάν η αναζωπύρωση αυτή ήταν τυχαία ή εμπρησμός”.

Με αυτά τα λόγια στέλεχος του Πυροσβεστικού Σώματος, που συμμετείχε ενεργά στις επιχειρήσεις δασοπυρόσβεσης των τελευταίων ημερών, εξηγεί στη Realnews πώς φτάσαμε να μετράμε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα καμένων δασών και τεράστιες καταστροφές περιουσιών. Ταυτόχρονα, κάνει λόγο για σοβαρές υποψίες εμπρησμών στα μέτωπα της Αττικής και της Αρχαίας Ολυμπίας, που προκύπτουν από τις μαρτυρίες των επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούσαν εκεί, υποψίες που διερευνώνται με μεγάλη σχολαστικότητα από την αρμόδια Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού της Πυροσβεστικής, αλλά πλέον και από την Ελληνική Αστυνομία. Η πρώτη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της 3ης Αυγούστου, παρά την ένταση και την έκτασή της είχε οριοθετηθεί σε ικανοποιητικό βαθμό μέχρι το απόγευμα της επόμενης ημέρας. Την Πέμπτη 5 Αυγούστου, την τρίτη ημέρα της πύρινης επέλασης, η φωτιά στη βόρεια Αττική φούντωσε ξανά.

 

Σύμφωνα με στελέχη της Πυροσβεστικής, στα σημεία που «τελείωναν τα καμένα» είχαν αναπτυχθεί οχήματα με εγκαταστάσεις προκειμένου να προλάβουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. «Ξαφνικά ακούστηκε στον ασύρματο του Συντονιστικού Κέντρου ο επικεφαλής να αναφέρει ότι πίσω του και προς το δάσος ξεπήδησε μια νέα πυρκαγιά, σε απόσταση 200 μέτρων, που έφυγε με μεγάλη ταχύτητα προς το Κρυονέρι», λένε τα στελέχη αυτά. Σε συζήτηση που είχαν αργότερα με τον συγκεκριμένο αξιωματικό, τους είπε πως δεν πρόλαβε να γυρίσει το κεφάλι του και οι φλόγες εμφανίστηκαν αστραπιαία και με μεγάλη ένταση. Αυτή η μαρτυρία έχει κάνει τους αξιωματικούς του ανακριτικού τμήματος της Πυροσβεστικής να σαρώνουν το συγκεκριμένο σημείο προκειμένου να διαπιστώσουν εάν πρόκειται για εμπρησμό που ακολούθησε τον μερικό έλεγχο του μετώπου. Το σημείο όπου ξέσπασε η νέα φωτιά βρίσκεται λίγο βορειότερα από τα πρώην βασιλικά κτήματα στο Τατόι. Πρόκειται για επικλινές έδαφος, που σχηματίζει μια μικρή χαράδρα, ακριβώς στο όριο της περιοχής που κάηκε τις προηγούμενες ημέρες, με το δάσος που δεν είχε επηρεαστεί. «Δεν πρόκειται για σημείο όπου συνηθίζεται να έχουμε αναζωπυρώσεις. Μεταξύ των υπόλοιπων στόχων της έρευνας, παράλληλα ερευνάται αν στην πραγματικότητα ήταν μια νέα φωτιά», προσθέτουν οι αξιωματικοί. Το νέο αυτό μέτωπο, που τελικά ξέφυγε και από την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, αποδείχθηκε μοιραίο για την Εύβοια. Οι δυνάμεις που προσπαθούσαν να ανακόψουν τη φωτιά στις Ροβιές, από την προηγούμενη ημέρα, μειώθηκαν και σε προσωπικό και σε μέσα, προκειμένου να ενισχυθεί η πυροσβεστική δύναμη στην Αττική. Για τους έμπειρους αξιωματικούς, που παρακολουθούσαν την όλη διαχείριση των πολλαπλών μετώπων, αυτό ήταν το κομβικό σημείο που οδήγησε στις καταστροφές και στις δύο περιοχές.

 

Το ενδεχόμενο σχεδίου εμπρησμών πίσω από τις πυρκαγιές ερευνά η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου
Αυστηρές ποινές Σαφέστατο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στέλνει η Δικαιοσύνη όχι μόνο στους από δόλο εμπρηστές, αλλά και σε όσους διαπράττουν αδικήματα εμπρησμού πλημμεληματικής φύσης. Οι συλληφθέντες των τελευταίων ημερών, στους οποίους αποδόθηκαν κακουργηματικές κατηγορίες για φωτιές στην Αττική, προφυλακίστηκαν μετά την απολογία τους, ενώ τον δρόμο για τη φυλακή πήρε και η γυναίκα που συνελήφθη στο Πεδίον του Αρεως την περασμένη Παρασκευή και της αποδόθηκε κατηγορία σε βαθμό πλημμελήματος. Το δικαστήριο της επέβαλε την ανώτερη προβλεπόμενη ποινή των 5 ετών φυλάκισης, χωρίς να της δώσει ανασταλτικό στην έφεση. Και, όπως σημείωναν δικαστικές πηγές, είναι μία από τις σπάνιες φορές που καταδικασμένος για πλημμεληματικό εμπρησμό καταλήγει στη φυλακή, ενώ δεν υπάρχει απώλεια ανθρώπινης ζωής. Βεβαίως, οι δικαστικοί λειτουργοί έχουν, μετά την ψήφιση και του νέου Ποινικού Κώδικα τον Ιούλιο του 2019, τη δυνατότητα να επιβάλουν αυστηρότερα δικονομικά μέτρα στους κατηγορουμένους και βαρύτερες ποινές στους καταδικασθέντες. Με τις αλλαγές, δε, που πρότεινε η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Δικαιοσύνης υπό τον διακεκριμένο καθηγητή Νομικής Λάμπρο Μαργαρίτη και έγιναν δεκτές από τον υπουργό Κώστα Τσιάρα και από το υπουργικό συμβούλιο, το πλαίσιο αυστηροποιείται περαιτέρω. Συγκεκριμένα, αναβαθμίζεται ο τρόπος δίωξης των αποκαλούμενων κοινώς επικίνδυνων εγκλημάτων, όπως είναι οι εμπρησμοί ή τα ναυάγια πλοίων, καθώς μετατρέπονται από συγκεκριμένης σε αφηρημένης διακινδύνευσης. Δηλαδή, η ποινή μπορεί να επιβληθεί ακόμα κι όταν απλώς προκύπτει κίνδυνος για αόριστο αριθμό προσώπων ή πραγμάτων και όχι μόνον (όπως ισχύει σήμερα) εφόσον έχει προκύψει αυτός ο κίνδυνος.
Πηγή: enikos.gr