Έναν χρόνο μετά τον “Ιανό” το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας επαναλειτουργεί

Στην έκθεση εκτίθενται ευρήματα από δύο πλούσια κτερισμένους ρωμαϊκούς τάφους από την αρχαία πόλη των Γόμφων κοντά στο Μουζάκι Καρδίτσας. Τα κτερίσματα περιλαμβάνουν γυάλινα μυροδοχεία, χρυσά ελάσματα, χρυσά δακτυλίδια με παραστάσεις, αργυρά και χάλκινα ανάγλυφα σκεύη καθώς και σιδερένιο οπλισμό (ξίφη, αιχμές δοράτων κλπ), υποδηλώνοντας ότι οι τάφοι ανήκαν στην ανώτερη κοινωνική τάξη της πόλης των Γόμφων της ρωμαϊκής εποχής.

 

Η καταστροφική επέλαση του «Ιανού» πριν ακριβώς έναν χρόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, δεν άφησε χωρίς πληγές και το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, προκαλώντας τεράστιες ζημιές, γεμίζοντας με νερό και λάσπη τους χώρους του. Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωσή του τότε, το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είχε επισημάνει πως «λόγω της θεομηνίας που έπληξε την πόλη της Καρδίτσας, γέμισε με νερό το υπόγειο του Αρχαιολογικού Μουσείου, σε ύψος περισσότερο από δύο μέτρα καθώς και το κτήριο των γραφείων της αρμόδιας Εφορείας». Από τότε, μετά την επιτόπια αυτοψία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη ξεκίνησε, σύμφωνα με όσα τονίζει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καρδίτσας Μαρία Βαϊοπούλου, ένας αγώνας αποκατάστασης και επαναφοράς του Μουσείου στην αρχική του κατάσταση, με αποτέλεσμα από τον περασμένο μήνα να ξεκινήσει η επαναλειτουργία του και να δέχεται έτσι κανονικά επισκέπτες με ωράριο λειτουργίας 08.30 – 15:30 καθημερινά εκτός από Τρίτη. Η ίδια επίσης προσθέτει πως η βοήθεια του ΥΠΠΟΑ υπήρξε καθοριστική, όχι μόνο όσον αφορά στο οικονομικό σκέλος αλλά και για την αλληλεγγύη που επέδειξαν τόσο η υπουργός, και η γενική διευθύντρια Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, όσο και η διευθύντρια της Διεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων Μαρία Μερτζάνη και ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μελετών και Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτιρίων Κωνσταντίνος Φρισήρα.

Μάλιστα το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας, σύμφωνα με την κ. Βαϊοπούλου, φιλοξενεί την περιοδική έκθεση με τίτλο: «Πολυτέλεια …. στην ‘άλλη’ ζωή…. Ταφικές συνήθειες της αριστοκρατίας στους ρωμαϊκούς Γόμφους». Η έκθεση εγκαινιάσθηκε διαδικτυακά την Ημέρα Μουσείων στις 18.05.2021. Τα εγκαίνια μπορείτε να παρακολουθήσετε είτε μέσω facebook : ArchaiologikoMouseioKarditsas είτε στο κανάλι μας στο youtube https://www.youtube.com/watch?v=QA69rn3WAHw

Στην έκθεση εκτίθενται ευρήματα από δύο πλούσια κτερισμένους ρωμαϊκούς τάφους από την αρχαία πόλη των Γόμφων κοντά στο Μουζάκι Καρδίτσας. Τα κτερίσματα περιλαμβάνουν γυάλινα μυροδοχεία, χρυσά ελάσματα, χρυσά δακτυλίδια με παραστάσεις, αργυρά και χάλκινα ανάγλυφα σκεύη καθώς και σιδερένιο οπλισμό (ξίφη, αιχμές δοράτων κλπ), υποδηλώνοντας ότι οι τάφοι ανήκαν στην ανώτερη κοινωνική τάξη της πόλης των Γόμφων της ρωμαϊκής εποχής. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Καρδίτσας σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό στις 18 Μαΐου 2010 και εγκαινιάσθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2012. Σκοπός του ΑΜΚ είναι η διαμόρφωση και εδραίωση μιας στενής καθώς και εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ των κατοίκων της πόλης, της ευρύτερης περιοχής και των επισκεπτών του νομού με την αρχαιολογία, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου, μέσα από την οργάνωση εκθέσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ημερίδων, διαλέξεων και άλλων πολιτιστικών δράσεων. Την πλούσια αρχαιολογική παράδοση του νομού Καρδίτσας, ενός τόπου που κατοικείται αδιάλειπτα από την Παλαιολιθική Εποχή έως τις μέρες μας, καθώς τις διαβάσεις και τα περάσματα του είχαν τεράστια σημασία για την επικοινωνία και τις ανταλλαγές από τα πανάρχαια χρόνια, έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει ο επισκέπτης στο Αρχαιολογικό Μουσείο της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ