Εμβόλια κορωνοϊού: Αντίστροφη μέτρηση για τρίτη δόση στους άνω των 60 και τους υγειονομικούς

Τη Δευτέρα από τον Μάριο Θεμιστοκλέους και τη Μαρία Θεοδωρίδου οι ανακοινώσεις για τη χορήγηση τρίτης δόσης στους υγειονομικούς και τους άνω των 60 ετών.

Τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου ενάντια του νέου κορωνοϊού στους άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Μιλώντας την Παρασκευή στα Παραπολιτικά FM, o Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους τόνισε πως «η προσπάθεια επικεντρώνεται στο να εμβολιαστούν όλο και περισσότεροι πολίτες. Το εμβόλιο πρέπει να το κάνει κάποιος για να προστατευτεί ο ίδιος, τα πρόσωπα που αγαπάει και να χτιστεί το τείχος ανοσίας».

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι όλες οι διευκρινίσεις θα δοθούν τη Δευτέρα κατά την ενημέρωση για την πανδημία του κορωνοϊού στο υπουργείο Υγείας από τον ίδιο και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρίας Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει προς το τέλος του μήνα, ενώ αναφορικά με το εμβόλιο, η τρίτη δόση των εμβολίων θα είναι με mRNA εμβόλιο για τα άτομα που έχουν λάβει δυο δόσεις mRNA βασικού εμβολιασμού (Pfizer ή Moderna), δυο δόσεις εμβολίου AstraZeneca ή μια δόση εμβολίου Johnson & Johnson.

Τρίτη δόση σε 285.000 ανοσοκατασταλμένους

Υπενθυμίζεται ότι από την Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα για μία μεγάλη ομάδα ασθενών, συμπεριλαμβανομένων όσων υποφέρουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε θεραπεία, τους καρκινοπαθείς και όσους λαμβάνουν αγωγή ή θεραπεία.

Τρίτη δόση του εμβολίου αναμένεται να λάβουν και οι ανοσοκατασταλμένοι που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή νοσήματα που προκαλούν ανοσοκαταστολή, αλλά και όσοι οροθετικοί έχουν cd4 κάτω των 200. Επιπλέον, όσοι λαμβάνουν αγωγή με κορτιζόνη άνω των 20 mg ημερησίως και για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.

Πότε γίνεται η τρίτη δόση

Οι ανοσοκατεσταλμένοι ή όσοι λαμβάνουν φάρμακα που ρίχνουν την άμυνα του οργανισμού τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την δεύτερη δόση των mRNA εμβολίων της Pfizer και της Moderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του Astra Zeneca όπως και του μονοδοσικού εμβόλιου της Johnson and Johnson μπορούν να κάνουν και την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Σημειώνεται ότι για τον γενικό πληθυσμό, μετά τους οκτώ μήνες σε άλλες περιπτώσεις είναι εννιά μήνες ή και περισσότερο, φαίνεται να μειώνεται ο αριθμός των αντισωμάτων χωρίς αυτό να σημαίνει οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί με δύο δόσεις παύουν να προστατεύονται αποτελεσματικά από τον αρχικό εμβολιασμό. Η τρίτη δόση ενισχύει τα αρχικά αντισώματα.

Newpost.gr