Αυστραλία: Το Κοινοβούλιο ζήτησε ομόφωνα την αναγνώριση των Γενοκτονιών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων

Τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021, το κοινοβούλιο της Αυστραλίας συζήτησε μια πρόταση που καλεί την κυβέρνηση να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες των Αρμενίων, των Ασσυρίων και των Ελλήνων, αναφέρει η Αρμενική Εθνική Επιτροπή της Αυστραλίας (ANC-AU).

Η πρόταση, η οποία υποβλήθηκε από τον βουλευτή Τρεντ Ζίμερμαν καλεί την κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της στη Σύμβαση του 1948 για την Πρόληψη και Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, αναγνωρίζοντας «τη γενοκτονία που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915 και 1923 Αρμενίων, Ασσυρίων, Ελλήνων και άλλων χριστιανικών μειονοτήτων…».

«Έχει σημασία γιατί προφανώς οι γενοκτονίες και οι γενοκτονικές προθέσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ANC-AU Χέιγκ Καϊζεριάν.

Η πρόταση έρχεται 22 μήνες μετά την έναρξη κοινής πρωτοβουλίας της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής της Αυστραλίας (ANC-AU), του Εθνικού Συμβουλίου των Ασσυρίων της Αυστραλίας (ANC) και το Αυστραλιανό Ελληνικό Συμβούλιο (AHC), το οποίο κατέστησε την αναγνώριση των γεγονότων των αρχών του 20ου αιώνα ως προτεραιότητα εκ μέρους των κοινοτήτων τους.

Έκτοτε, περισσότεροι από 40 ομοσπονδιακοί βουλευτές έχουν ενταχθεί στην πρωτοβουλία Joint Justice Initiative και δεσμεύονται να υποστηρίξουν τις εκκλήσεις για εθνική αναγνώριση των γενοκτονιών.

«Γνωρίζουμε από καιρό ότι ο αυστραλιανός λαός υπερασπίζεται την αναγνώριση και τη δικαιοσύνη και αναμένουμε ότι οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι στην Καμπέρα θα χρησιμοποιήσουν αυτή την αφορμή για να καλέσουν συλλογικά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να σταθεί στα σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε ο Χέιγκ Καϊζεριάν.

pontosnews.gr