Συμφωνία Κοινότητας – Αρχιεπισκοπής Καναδά

 

Σύμφωνα με το greekpress.ca και τη στήλη: “Τηλεσκόπιο”, συμφωνία φαίνεται ότι επιτεύχθηκε, μεταξύ της Κοινότητας και της Αρχιεπισκοπής τερματίζοντας την πολύχρονη προστριβή τους. Ειδικότερα, γράφει στο “Τηλεσκόπιο” ο Γιάννης Κακαγιάννης τα ακόλουθα:

<<Ορμώμενος από τη τηλεοπτική συνέντευξη (Odyssey TV) που έδωσε τη προηγούμενη Παρασκευή o πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Αντώνης Αρτεμάκης, πως επίσημα πλέον υπάρχει συμφωνία μεταξύ Κοινότητας  και Αρχιεπισκοπής και πως όλα βρίσκονται στο τυπικό στάδιο της υπογραφής των 35 ατόμων που εμπλέκονται στην όλη νομική διαδικασία, θα προσπαθήσω να αναφερθώ σ’ αυτή (τη συμφωνία) και να εξηγήσω κάποια θέματα προσπαθώντας να συμβάλλω στην σωστή ενημέρωση όσων δεν γνωρίζουν.

Μέχρι αυτή τη στιγμή που γράφεται αυτό το κείμενο, δεν υπάρχει επίσημη έγγραφη ανακοίνωση από καμμιά πλευρά (Κοινότητα – Αρχιεπισκοπή) εκτός από τη τηλεοπτική δήλωση του προέδρου της EKT.

Την ίδια στιγμή όμως υπάρχουν διαρροές και από τις δύο πλευρές (Κοινότητα και Αρχιεπισκοπή) με αποτέλεσμα να επικρατεί σύγχυση σχετικά με τη πληροφόρηση των όρων της συμφωνίας.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η συμφωνία μεταξύ Κοινότητας – Αρχιεπισκοπής έχει τους εξής όρους:

  1. Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο καλείται να πληρώσει τους μισθούς των τεσσάρων ιερέων που παρακράτησε κατά την διάρκεια της δικαστικής διαμάχης. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στο $1,250,000. Οφείλει να πληρώσει τα μισά με την υπογραφή της συμφωνίας και τα υπόλοιπα μέχρι τον Μάΐο του 2022.

Ο παραπάνω όρος ήταν αναμενόμενος καθότι οι ιερείς δεν ελάμβαναν τον μισθό τους για σχεδόν 7 χρόνια εκτός από έναν ιερέα. Κι αυτό είναι το άξιο απορίας.. Γιατί ενώ καλώς η κακώς πάρθηκε η απόφαση της κατακράτησης των μισθών υπήρξε η εξαίρεση στον ένα ιερέα; Βέβαια, οι ιερείς όλα αυτά τα χρόνια αρνούνταν να εκτελέσουν τα καθήκοντα τους προς τη Κοινότητα, εκτελώντας πιστά τις εντολές του Αρχιεπισκόπου με τη προφανή απειλή της δυσμενούς μετάθεσης.

  • Καθορίζεται πλέον ο μισθός των ιερέων σύμφωνα με το ομοιόμορφο καταστατικό της Αρχιεπισκοπής (UCR) και πλέον θα ξεκινά ο μισθός τους από $62,000 μέχρι $72,000. Η Κοινότητα επίσης καλείται να πληρώνει τα έξοδα των ιερέων όταν συμμετέχουν στα Κληρηκολαΐκά συνέδρια της Αρχιεπισκοπής.
  • Η Ελληνική Κοινότητα Τορόντο οφείλει να πληρώνει «λογία» στην Αρχιεπισκοπή Καναδά $40,000 για κάθε εκκλησία. Δηλαδή $160,000 το χρόνο για τις 4 εκκλησίες της ΕΚΤ

Εδώ δεν υπάρχει σχεδόν καμμιά αλλαγή καθώς η ΕΚΤ ακολουθούσε εδώ και πολλά χρόνια τον οδηγό των μισθών των ιερέων σύμφωνα με τις οδηγίες της Αρχιεπισκοπής αλλά και τη  «λογία» ή “franchise fee”  (κατά πολλούς) προς την Αρχιεπισκοπή.

  • Με την υπογραφή της συμφωνίας η Αρχιεπισκοπή θα σταματήσει να χρεώνει το «πρόστιμο» των $600 σε κάθε Μυστήριο που έχει επιβληθεί στις 4 εκκλησίες της ΕΚΤ εδώ και 6-7 χρόνια. Με τη προϋπόθεση φυσικά, η ΕΚΤ να είναι τακτική στις πληρωμές της προς την Αρχιεπισκοπή. Επίσης η Αρχιεπισκοπή παραιτείται από τη «λογία» που είχε να εισπράττει από την Ελληνική Κοινότητα Τορόντο για 6-7 χρόνια.

Εδώ η Αρχιεπισκοπή παραιτείται από τη «λογία»  που οφείλει η Κοινότητα προς αυτή. Αν υποθέσουμε πως η ΕΚΤ για τα 7 χρόνια έπρεπε να πληρώσει (7 x $160,000) το ποσό του $1,120,000. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται πόσα χρήματα εισέπραξε η Αρχιεπισκοπή όλο αυτό το διάστημα που επέβαλλε το «χαράτσι» των $600 σε κάθε μυστήριο που τελούνταν στις 4 εκκλησίες της Κοινότητας (Γάμοι, Βαπτίσεις, Κηδείες). Φημολογείται πως οι εισπράξεις αυτές ξεπέρασαν τα $2,000,000, όπως επίσης φημολογείται πως σε συζητήσεις ο Αρχιεπίσκοπος Σωτήριος αναφέρθηκε πως «με συμφέρει αυτή η κατάσταση γιατί έτσι η Αρχιεπισκοπή βγάζει παραπάνω χρήματα».

Καλό θα ήταν η Κοινότητα αλλά και η Αρχιεπισκοπή να διαφωτίσουν τον κόσμο σ’ αυτό θέμα. Γιατί αν ισχύουν οι εισπράξεις των $2 εκατομμυρίων δολαρίων από το «χαράτσι», η Αρχιεπισκοπή βγαίνει κερδισμένη κατά $800,000 περίπου (ίσως και παραπάνω). Βέβαια η Αρχιεπισκοπή δεν μας συνηθίζει σε δημόσιους απολογισμούς, αλλά ποτέ δεν ξέρεις..

  • Η «ΠΡΟΝΟΙΑ» πλέον εντάσσεται στο τμήμα Φιλόπτωχων της Αρχιεπισκοπής και θα μπορεί να συμμετέχει με 2 αντιπροσώπους από κάθε εκκλησία στα κληρικολαΐκά συνέδρια. Επίσης καλείται να πληρώνει «προμήθεια» 3.5% προς την Αρχιεπισκοπή Καναδά επί των ετήσιων εισοδημάτων για 5 χρόνια και μετά από 5 χρόνια 7% επί των συνολικών εσόδων της «ΠΡΟΝΟΙΑΣ».

Θεωρώ πως η «ΠΡΟΝΟΙΑ» ήταν το «μήλον της έριδος» σε όλη αυτή τη διαμάχη μεταξύ Κοινότητας και Αρχιεπισκοπής.

Η ΕΚΤ βάζει «νερό στο κρασί» της δεχόμενη να πληρώνει επιπλέον “franchise fee” για τη «Πρόνοια». Καταφέρνει όμως να διατηρήσει τη «ΠΡΟΝΟΙΑ» ως τμήμα του οργανισμού και να έχει τον έλεγχο των χρημάτων που θα εισπράττονται, στο ταμείο της Κοινότητας. Επίσης το τμήμα της ΕΚΤ «ΠΡΟΝΟΙΑ» θα συνεχίζει να μπορεί να εκδίδει «νόμιμες» αποδείξεις σε όσους κάνουν δωρεές προς το τμήμα αυτό. Ουσιαστικά βάζει «ταφόπλακα» στα «παραμάγαζα» που λειτουργούσαν μέσα στην ίδια τη περιουσία της.

Η ΕΚΤ εδώ δίνει κάποια επιπλέον χιλιάρικα στην Αρχιεπισκοπή για να σταματήσει τη νομική διαδικασία, «δίνει τόπο στην οργή» μήπως και επανέλθει η ηρεμία στη παροικία.

Βέβαια, κουβέντα δεν γίνεται για τα $200 χιλιάρικα που υπήρχαν σε GIC’s στη πρώην φιλόπτωχο το Αη-Γιάννη. Αυτά τα χρήματα υπάρχουν; Αν ναι, σε ποιόν λογαριασμό βρίσκονται; Στη Κοινότητα; Στην Αρχιεπισκοπή; Ή σε λογαριασμό τρίτων; Και ποιοι υπογράφουν; Οι υπεύθυνοι καλούνται να απαντήσουν σ’ αυτό το ηθικό θέμα που ουσιαστικά ξεκίνησε την διαφωνία μεταξύ Κοινότητας-Αρχιεπισκοπής και με αφορμή το γεγονός αυτό, τη δημιουργία του τμήματος της «Πρόνοιας».

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Αντώνης Αρτεμάκης, στη τηλεοπτική του συνέντευξη δήλωσε, πως η Κοινότητα δεν υπέγραψε το Ομοιόμορφο Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής, το οποίο δίνει υπερδυνάμεις στον Αρχιεπίσκοπο στη διοίκηση των οργανισμών-εκκλησιών.

Για ιστορικούς λόγους θέλω να αναφέρω πως καμμιά διοίκηση της ΕΚΤ δεν έχει υπογράψει το ομοιόμορφο καταστατικό της Αρχιεπισκοπής. Ούτε ο Πολυμενάκος, ούτε ο Αντωνίου, ούτε ο Καραντώνης, ούτε ο Μυλόπουλος, ούτε ο Φούσιας, ούτε ο Μενεγάκης και φυσικά ούτε ο Γεωργακόπουλος και ο Αρτεμάκης. Μάλιστα επί προεδρίας Γιάννη Μυλόπουλου το θέμα είχε έρθει σε Γενική Συνέλευση όπου και υπερψηφίστηκε η εντολή μη υπογραφής του Ομοιόμορφου καταστατικού της Αρχιεπισκοπής.

Εάν οι παραπάνω πληροφορίες για τη συμφωνία ισχύουν, τότε γεννάται ένα τεράστιο ερώτημα στη παροικία.

Προς ΤΙ  όλη αυτή η δικαστική διαμάχη;

Γιατί ουσιαστικά επιστρέφουμε σχεδόν, στο ίδιο καθεστώς που ίσχυε  παλαιότερα.>>