Πώς φτάσαμε στην απόφαση Μητσοτάκη για πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60

Τα σενάρια για νέα μέτρα, δίναν και παίρναν αρκετές μέρες τώρα… Αναζωπυρώθηκαν με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, που έθεσε τον πλανήτη σε συναγερμό.

Και «έκλεισαν» με τις σημερινές ανακοινώσεις στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, από τον πρωθυπουργού, ο οποίος  ανέλαβε να παρέμβει σε μια ακόμη κομβική στιγμή για την πανδημία του κοροναϊού, και με δεδομένη την επιδίωξη κυβέρνησης και ειδικών να «κερδίσουμε χρόνο», πριν την εμφάνιση της Όμικρον στην χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ σε μη εμβολιασμένους πολίτες άνω των 60 ετών που δεν έχουν προχωρήσει στην πρώτη δόση.

Η ημερομηνία που θα έχει ως περιθώριο η συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών για να κάνει την πρώτη δόση θα είναι μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος σημείωσε πως «βασανίστηκε» πριν τη λάβει.

Με δηλωμένη σε κάθε τόνο την βούληση της κυβέρνησης, να κάνουμε Χριστούγεννα με την οικονομία ανοιχτή, αναζητείτο η φόρμουλα μείωσης της εξάπλωσης της πανδημίας προκειμένου να αποφευχθεί ένα lockdown.

Το να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αυτής της κατηγορίας πολιτών, αναδείχτηκε ουσιαστικά σε μονόδρομο, καθώς αυτοί οι πολίτες είναι εκείνοι οι οποίοι συνήθως  αργούν να πάνε στο νοσοκομείο, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο την κατάστασή τους.

Στην απόφαση αυτή του πρωθυπουργού, συνυπολογίστηκαν και οι εκτιμήσεις των ειδικών ότι η σημασία του εμβολίου ενός 70άρη ισοδυναμεί με 34 εμβολιασμούς νεότερων από πλευράς δημόσιας υγείας.

«Εμβολιαστείτε γιατί αργά ή γρήγορα η Όμικρον θα έρθει στην Ελλάδα»

«Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει έως τις 16 Ιανουαρίου να έχουν κλείσει το ραντεβού τους να κάνουν την πρώτη δόση.

Θα έχουν απόλυτη προτεραιότητα στο σύστημα για να εμβολιαστούν πρώτοι. Διαφορετικά, κάθε μήνα θα επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το οποίο θα βεβαιώνεται άμεσα από την ΑΑΔΕ. Και με νόμο τα χρήματα αυτά θα συγκεντρώνονται σε ένα ειδικό ταμείο το οποίο θα χρηματοδοτεί τα νοσοκομεία μας.

Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας», είπε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε:

«Η νέα μετάλλαξη “Όμικρον” μας ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή, γιατί μας υπενθυμίζει ότι ο κορονοϊός μπορεί να μας αιφνιδιάζει συνέχεια όσο βρίσκει έδαφος να επιζεί, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων. Ενώ και οι γιορτές που πλησιάζουν, με το κλίμα τους, τα οικογενειακά τραπέζια και τις κοινωνικές εξόδους, διαμορφώνουν συνθήκες που πιθανόν να ευνοήσουν την αναζωπύρωση του.

Για τη μετάλλαξη “Όμικρον” θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες περίπου. Αργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα. Πρέπει, με άλλα λόγια, να κερδίσουμε χρόνο».

Το παράδειγμα των άλλων χωρών

Η απόφαση για να τεθεί ουσιαστικά υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τους άνω των 60, δεν ελήφθη τυχαία. Έρχεται μετά την προειδοποίηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ότι η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει «πολύ υψηλό» κίνδυνο έξαρσης κρουσμάτων λόγω του στελέχους Όμικρον και ενώ όλο και περισσότερες χώρες, προωθούν την πλήρη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού τους, αναμένοντας τα σαφή δεδομένα γιια την επιδημιολογική συμπεριφορά και το ρυθμό μετάδοσης της νέας παραλλαγής.

Δεν είναι τυχαία η αναφορά του πρωθυπουργού, στα ποσοστά εμβολιασμού των άνω των 60 στην Πορτογαλία. Εκεί με εμβολιασμένο το 99,5% των πολιτών αυτής της ηλικίας οι κατειλημμένες ΜΕΘ και οι απώλειες είναι ελάχιστες.

Αντίθετα, στην Ελλάδα, το ποσοστό εμβολιασμού σε αυτές τις ηλικίες κινείται ακόμα στο 83%, με τις ΜΕΘ να ξεχειλίζουν από ασθενείς και τους ημερήσιους θανάτους να είναι πάνω από 90.

Επίσης από την πλευρά της κυβέρνησης τονίζεται ότι υπήρχαν πέντε επιστημονικά και επιχειρησιακά δεδομένα που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση της υποχρεωτικότητας για όσους είναι άνω των 60 ετών.

Ειδικότερα τονίζονται τα εξής:

1) 9 στους 10 θανάτους από COVID αφορούν πολίτες 60+
2) 7 στους 10 διασωληνωμενοι ασθενείς είναι 60+
3) 8 στους 10 διασωληνωμένοι είναι ανεμβολίαστοι
4) τον τελευταίο μήνα, η αύξηση των νέων ραντεβού στην πληθυσμιακή ομάδα 60+ είναι μόλις 3% έναντι 5-15% στις υπόλοιπες ηλικίες, ενώ ο κίνδυνος είναι αντιστρόφως ανάλογος για αυτή την ομάδα πληθυσμού.
5) σε χώρες όπως η Πορτογαλία και η Δανία που έχουν πετύχει 99% εμβολιασμό σε αυτή την ομάδα η πίεση στο σύστημα υγειας και η απώλεια ζωών είναι έως 10 φορές μικρότερη από ο,τι στην Ελλάδα

Τα ποσοστά εμβολιασμού των 60άρηδων και πάνω σε άλλες χώρες

Τα στοιχεία για τα ποσοστά εμβολιασμού των άνω των 60, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους σε άλλες χώρες είναι αποκαλυπτικά:

Πορτογαλία

? Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ ?? 99,5%

? Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID ?? 80

??‍? Ημερήσιοι θάνατοι ?? 13

Δανία

? Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ ?? 99,1%

? Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID ?? 47

??‍? Ημερήσιοι θάνατοι ?? 10

Σουηδία

? Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ ?? 93,1%

? Κατειλημμένες ΜΕΘ COVID ?? 32

??‍? Ημερήσιοι θάνατοι ?? 5

Ελλάδα

? Ποσοστό εμβολιασμού στους πολίτες 60+ ?? 83%

? Διασωληνωμένοι ασθενείς COVID ?? 657

??‍? Ημερήσιοι θάνατοι ?? 92

Έρχονται και μαζικά self test

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης 2 δωρεάν self test για όλους τους ενήλικες πολίτες την περίοδο των εορτών, ένα πριν τα Χριστούγεννα και ένα πριν την Πρωτοχρονιά.

«Στο διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα.Η ίδια ακριβώς άσκηση θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου ώστε να παρακολουθήσουμε την πορεία της μετάδοσης της πανδημίας στην διάρκεια των γιορτών. Γιατί είναι σημαντικό όλοι να ελεγχόμαστε κατά τις συναθροίσεις των ημερών», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, υπηρετούν, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, τον διπλό στόχο να λειτουργούν η οικονομία και η κοινωνία παράλληλα με την προστασία της δημόσιας υγείας. «Και τέλος προσαρμόζονται στη συγκυρία, ώστε αυτές οι γιορτές να είναι οι τελευταίες που θα περάσουμε με τη σκέψη μας στην πανδημία».

in.gr