ΕΚΤ: Αλλάζουν τα χαρτονομίσματα του ευρώ μετά από 20 χρόνια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να επανασχεδιάσει τα χαρτονομίσματα του ευρώ, με την τελική απόφαση για τη νέα εμφάνισή τους να αναμένεται το 2024.

Το ευρώ μπήκε στη ζωή της Ε.Ε. το 2002, με χαρτονομίσματα που απεικονίζουν παράθυρα, πύλες και γέφυρες από διάφορες εποχές που δεν αντιπροσωπεύουν κάποιο συγκεκριμένο μέρος ή μνημείο. Η κεντρική τράπεζα των χωρών της Ευρωζώνης αποκαλεί τη συγκεκριμένη θεματολογία «εποχές και στυλ».

«Μετά από 20 χρόνια, ήρθε η ώρα να αναθεωρήσουμε την εμφάνιση των χαρτονομισμάτων μας για να τα κάνουμε πιο σχετικά με τους Ευρωπαίους κάθε ηλικίας και υπόβαθρου», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Είπε ακόμη ότι τα χαρτονομίσματα «είναι ένα απτό και ορατό σύμβολο ότι είμαστε ενωμένοι στην Ευρώπη, ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, και εξακολουθεί να υπάρχει έντονη ζήτηση για αυτά».

Η ΕΚΤ είπε ότι θα δημιουργήσει ομάδες που θα συγκεντρώσουν απόψεις ανθρώπων σε όλη την Γηραιά Ηπειρο σχετικά με πιθανές θεματολογίες για τα μελλοντικά χαρτονίσματα.

Μια «θεματική συμβουλευτική ομάδα» με έναν εμπειρογνώμονα από κάθε χώρα της ευρωζώνης θα υποβάλει στη συνέχεια μια σύντομη λίστα προτεινόμενων νέων θεμάτων στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Η τράπεζα είπε ότι θα ζητήσει τη συμβολή του κοινού σχετικά με τις προτάσεις και στη συνέχεια θα διοργανώσει διαγωνισμό σχεδιασμού για τα νέα χαρτονομίσματα, προτού συμβουλευτεί ξανά το κοινό.

Το διοικητικό του συμβούλιο θα λάβει την τελική απόφαση και θα αποφασίσει για το πότε ενδέχεται να εκδοθούν τα νέα χρήματα.

Ποιοι θα αποτελούν την συμβουλευτική επιτροπή

Την Ελλάδα στην συμβουλευτική Επιτροπή για τη θεματολογία των νέων χαρτονομισμάτων εκπροσωπεί Κώστας Βαρώτσος (καλλιτέχνης και καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), ενώ την Κύπρο εκπροσωπεί ο επίτιμος καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Δημήτριος Μιχαηλίδης.

Πηγή: Sigma Live Economy/Skai.gr