Χριστούγεννα με 17 βιβλία και ιστορίες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Ιστορίες τρυφερές, συγκινητικές και κάποτε αστείες, με σπουδαίους πρωταγωνιστές και απίθανες περιπέτειες σε τόπους μακρινούς (όπως το Όσλο ή το φεγγάρι), αλλά και οικείους (όπως το σπίτι του παππού και της γιαγιάς), ανάμεσα σε ξωτικά και καλικάντζαρους, παρέα με ένα ελατάκι, ένα σκυλάκι και μια (διάσημη) μαύρη γάτα.

Η HuffPost προτείνει 17 βιβλία για παιδιά. 

Καλά Χριστούγεννα!

«Εκείνα τα Χριστούγεννα ήρθαν τα κάτω πάνω!» της Μαρίας Παπαγιάννη (εικονογράφηση Πέτρος Χριστούλιας, εκδόσεις Πατάκη)

Κάτω από τη γη ζει ένα µικρό αγόρι…

Ένα αγόρι τόσο διαφορετικό από όλα τα αγόρια της γης. Ένα καλικαντζαράκι τόσο διαφορετικό από όλα τα καλικαντζαράκια της γης. Ο σοφός παππούς του του εξηγεί ότι τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι τους έκλεψαν τις πολύτιµες πέτρες που γι’ αυτούς ήταν ιερές.

Στο ταξίδι του στην πάνω γη ο Νέιθαν θα καταλάβει ότι τίποτα δεν είναι απόλυτο κι ότι υπάρχουν πολλές αλήθειες, όπως υπάρχουν άνθρωποι πολλοί και διαφορετικοί.

Ένα αγαπημένο βιβλίο από τη Μαρία Παπαγιάννη, υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο H.C. Andersen 2022 και Πρέσβειρα για το Παιδικό Βιβλίο για τη διετία 2021-2022, που επανακυκλοφορεί.

Ηλικίες: από 4 ετών.

«Ο Αϊ-Βασίλης απεργεί» της Μαρίας Αρ. Καραγιάννη (εικόνες Γιώργος Σγουρός, εκδόσεις Καστανιώτη)

Φτάνουν λοιπόν κι αυτά τα Χριστούγεννα! Τα παιδιά περιμένουν πώς και πώς τα δώρα τους από τον Αϊ-Βασίλη και ήδη μετρούν τις μέρες αντίστροφα! Εκείνος όμως παίρνει την απόφαση να μη μοιράσει δώρα, αλλά να κάνει απεργία. Είναι τόσο κουρασμένος, ώστε το μόνο που θέλει είναι να κλειστεί στο δωμάτιό του και να απολαύσει επιτέλους τις γιορτές χωρίς να δουλεύει. Αυτό προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στα ξωτικά, τα οποία αποφασίζουν να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους!

Αλήθεια, πώς θα ήταν τα Χριστούγεννα χωρίς δώρα από τον ΑϊΒασίλη; Θα καταφέρουν τα ξωτικά να δώσουν λύση στο πρόβλημα; Θα χρειαστούν άραγε βοήθεια; Θα καταλάβει τελικά ο Αϊ Βασίλης πως χωρίς εκείνον οι γιορτές δεν μπορούν να είναι συναρπαστικές;

«Το ελατάκι με το κόκκινο σκουφί» της Ελένης Δικαίου (εικονογράφηση Ναταλία Καπατσούλια, εδόσεις Πατάκη)

Ένα μικρό ελατάκι μεγαλώνει στο δάσος κάτω από τα γέρικα κέδρα, που το ’χουν σαν παιδάκι τους.

Για τα μυρμηγκάκια και το κουνάβι, για τα πουλιά και τον άνεμο που φυσάει εκεί ψηλά, είναι το αγαπημένο τους, το πιο όμορφο δεντράκι που έχουν δει.

Mέχρι που κάποια μέρα, εκεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, εμφανίζεται η κίσσα και αρχίζει να μιλάει για ένα άλλο ελατάκι, με κλαδιά χρυσοπράσινα, που, στολισμένο στην πλατεία του κοντινού χωριού, λάμπει μέρα και νύχτα.

Tι θα συμβεί άραγε όταν τ’ ακούσουν αυτό το ελατάκι του δάσους και οι φίλοι του; Kαι είναι στ′ αλήθεια, όπως λέει η κίσσα, το χριστουγεννιάτικο δέντρο του χωριού το πιο όμορφο πάνω στη γη;

Ηλικίες: από 4 ετών.

«Η ιστορία του κόσμου μέσα από 25 πόλεις» των Τρέισι Τέρνερ, Άντριου Ντόνκιν (μετάφραση Ειρήνη Παϊδούση, εκδόσεις Μεταίχμιο)

Ένα εξαιρετικό βιβλίο σε εικονογράφηση της Λίμπι Βάντερπλουγκ, με εξαιρετικούς χάρτες πόλεων, που αφηγείται την ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού στο πέρασμα των αιώνων.

Από τα τείχη της αρχαίας Ιεριχούς έως τη σύγχρονη μητρόπολη του Τόκιο, ανακάλυψε τι μπορούν οι πόλεις να μας πουν για το παρελθόν μας, εμπνέοντάς μας ταυτόχρονα να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Κάνε ένα ταξίδι ανακάλυψης και γίνε μάρτυρας της γέννησης της Δημοκρατίας στην Αθήνα, περπάτησε στους φωτισμένους δρόμους της Πόλης του Μπενίν βαθιά στο τροπικό δάσος της δυτικής Αφρικής ή ανακάλυψε πώς ήταν η ζωή στην από καιρό χαμένη πρωτεύουσα της Κίνας, τη Σιανγιάνγκ.

Με 25 ειδικά διαμορφωμένους χάρτες πόλεων και γραμμένο με την καθοδήγηση ειδικών εφόρων του Βρετανικού Μουσείου, το βιβλίο είναι γεμάτο αναρίθμητα γεγονότα για φιλομαθείς αναγνώστες που θα μπορούν να το διαβάζουν ξανά και ξανά.

Ηλικίες: από 7 ετών.

«Το έλατο των Χριστουγέννων»της Τζούλια Ντόναλντσον (εικονογράφηση Victoria Sandοy, εκδόσεις Ίκαρος)

Το Έλατο των Χριστουγέννων βασίζεται σε μια πολύ ιδιαίτερη Νορβηγική παράδοση που δημιουργήθηκε το 1947: σύμφωνα με αυτήν, ο δήμαρχος του Όσλο στέλνει κάθε χρόνο στη Βρετανία ένα εντυπωσιακό χριστουγεννιάτικο δέντρο -ένα δώρο που συμβολίζει την ειρήνη και τη φιλία ανάμεσα στους δύο λαούς, κι ένα ευχαριστώ για τη βοήθεια της Βρετανίας κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το δέντρο διασχίζει χιλιάδες χιλιόμετρα για να φτάσει στην πλατεία Τραφάλγκαρ του Λονδίνου, όπου στέκει περήφανα, ολόφωτο, κάθε χρόνο.

Κάθε χρόνο, η Εταιρεία Ποιητών της Μεγάλης Βρετανίας ζητά από έναν ποιητή ή μια ποιήτρια να γράψει ένα ποίημα για να καλωσορίσει το δέντρο. Η Τζούλια Ντόναλντσον έγραψε τους στίχους που αργότερα ενέπνευσαν τις εικόνες και έγιναν αυτό το βιβλίο προς τιμή του χριστουγεννιάτικου δέντρου το 2020. Για παιδιά από 3 ετών.

Ηλικίες: από 3 ετών.

«Το χριστουγεννιάτικο γουρουνάκι» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (μετάφραση Σοφία Γρηγορίου, εκδόσεις Ψυχογιός)

«Το Γουγούνι ήταν ένα μικρό λούτρινο γουρουνάκι φτιαγμένο από το υλικό που φτιάχνονται οι μαλακές πετσέτες. Η κοιλιά του ήταν παραγεμισμένη με πλαστικές χαντρούλες, και γι′ αυτό είχε πλάκα να το πετά κανείς πέρα δώθε…»

Το πρώτο βιβλίο της Ρόουλινγκ μετά τον «Χάρι Πότερ» έχει ήρωα τον Γου, το λατρεμένο λούτρινο γουρουνάκι του Τζακ. Βρίσκεται πάντα δίπλα του, συμπαραστάτης στα καλά και στα κακά. Μια Παραμονή Χριστουγέννων, όμως, κάτι τρομερό συμβαίνει: ο Γου χάνεται.

Έτσι ο Τζακ παρέα με το Χριστουγεννιάτικο Γουρουνάκι, τον αχώνευτο αντικαταστάτη του Γου, θα ταξιδέψουν στη μαγική Χώρα των Χαμένων όπου θα ζήσουν απίθανες περιπέτειες.

Εικονογράφηση Τζιμ Φιλντ.

Ηλικίες: 9 -13 ετών.

«Μια πόλη για όλους» της Marta Altés (εκδόσεις Key Books)

Οι περιπέτειες ενός αξιαγάπητου σκύλου στη νέα του πόλη είναι ένας ύμνος στην καλοσύνη, στην αποδοχή της διαφορετικότητας και στην αγάπη που βρίσκεται παντού.

Η συγγραφέας και εικονογράφος Marta Altés έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις για τα παιδικά της βιβλία, όπως Ο παππούκας μουΕίμαι ένας καλλιτέχνης και Ο Βασιλιάς Γάτος που κυκλοφορούν από εκδόσεις Key Books.

Αυτό το σκυλάκι μπορεί να είναι μόνο και χωρίς σπίτι, μα ανυπομονεί να ξεκινήσει τη νέα του ζωή σε μια άγνωστη πόλη.  Μερικές φορές είναι δύσκολο να είσαι ο καινούργιος και να νιώθεις διαφορετικός. Θα βρεθεί κανείς να το δεχτεί στην αγκαλιά του;

Ηλικίες: 3 – 6 ετών.

«Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη – Graphic Novel (διασκευή – εικονογράφηση Γεωργία Ζάχαρη, Στέλλα Στεργίου, εκδόσεις Μεταίχμιο)

Το πολυαγαπημένο μυθιστόρημα της Αλκής Ζέη διασκευασμένο ως graphic novel από τις δημιουργούς κόµικς Γεωργία Ζάχαρη και Στέλλα Στεργίου, που σεβόμενες την ατμόσφαιρα και το πνεύμα του πρωτοτύπου έρχονται να το συστήσουν ξανά στις νεότερες γενιές.

ΕΥ-ΠΟ; ΛΥ-ΠΟ; είναι η συνθηματική ερώτηση που ανταλλάσσουν μεταξύ τους η Μέλια και η Μυρτώ λίγο πριν κοιμηθούν. Δυο μικρές αδερφές που ζουν σ’ ένα νησί του Αιγαίου το 1936 ακούνε τον παππού τους να τους μιλάει ώρες ατέλειωτες για τους «αρχαίους» του, ανυπομονούν να ανταμώσουν µε τους φίλους και τις φίλες τους από τα τσαρδάκια σαν έρχεται το καλοκαίρι, µα πάνω απ’ όλα τρελαίνονται µε τις μαγικές ιστορίες του καπλανιού που τους διηγείται ο ξάδερφός τους ο Νίκος, φοιτητής από την Αθήνα. Το καπλάνι -όπως το λένε στο νησί-, ένας βαλσαμωμένος τίγρης, που βρίσκεται κλειδωμένο μέσα στη βιτρίνα της μεγάλης σάλας του σπιτιού, πότε κοιτάει µε το γαλάζιο και πότε µε το μαύρο του µάτι, ανάλογα µε τη διάθεσή του. Τι συμβαίνει µια ζεστή μέρα του Αυγούστου που αναστατώνει τη ζωή των κοριτσιών και των δικών τους; Ποιος μπορεί να θέλει να βλάψει το καπλάνι;

Ηλικίες: από 10 ετών.

«Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος» της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ (εκδόσεις Ψυχογιός)

Το πρώτο βιβλίο της σειράς εμπλουτισμένο με κοπτικά και διαδραστικά κινούμενα μέρη που σχεδιάστηκαν από το βραβευμένο στούντιο MinaLima σε μία συλλεκτική έκδοση

Ο Χάρι Πότερ δεν έχει ιδέα από μαγεία. Ζει με τους Ντάρσλι και τον αντιπαθητικό γιο τους, Ντάντλι. Το δωμάτιό του είναι μια μικρή αποθήκη κάτω από τη σκάλα, ενώ δεν έχει κάνει ποτέ πάρτι για τα γενέθλιά του εδώ και έντεκα χρόνια.

Μια μέρα, όμως, καταφθάνει ένα μυστηριώδες γράμμα. Πρόκειται για μια πρόσκληση σ’ ένα απίστευτο μέρος, τη Σχολή «Χόγκουαρτς» για Μαγείες και Ξόρκια. Εκεί ο Χάρι Πότερ θα κάνει αγαπημένους φίλους, θα συμμετάσχει σε αθλητικούς αγώνες με ιπτάμενα σκουπόξυλα, θα γνωρίσει παντού τη μαγεία, από τα μαθήματα μέχρι τα γεύματα, και θα έρθει αντιμέτωπος με το πεπρωμένο του.

Ηλικίες: από 7 ετών.

«Λευκό πουλί» της R. J. Palacio (μετάφραση Μαρίζα Ντεκάστρο, εκδόσεις Παπαδόπουλος)

Μετά το μπεστ σέλερ«Θαύμα», που μεταφράστηκε σε 45 γλώσσες και πούλησε πάνω από 5 εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο, η R. J. Palacio στο πρώτο της graphic novel αφηγείται μια ιστορία για τη δύναμη της καλοσύνης, του θάρρους και του ηρωισμού σε καιρό πολέμου.

Η συγγραφέας ξετυλίγει την ιστορία του νεαρού Τζούλιαν – τον οποίο γνωρίσαμε ως τον μεγαλύτερο νταή του σχολείου όπου φοιτούσε ο Όγκι Πούλμαν στο Θαύμα. Ο Τζούλιαν έχει να γράψει μια σχολική εργασία για την ιστορία ενός ανθρώπου που γνωρίζει, κι έτσι ζητάει από τη γιαγιά του, Γκρανμέρ, να του αφηγηθεί τη δική της, , η οποία ως νεαρή εβραιοπούλα κρυβόταν από τους Ναζί στην κατεχόμενη Γαλλία κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως λέει η Γκρανμέρ στον Τζούλιαν, «Πάντα χρειάζεται θάρρος για να είσαι καλός. Εκείνες τις μέρες, όμως, μια τέτοια καλοσύνη μπορούσε να σου κοστίσει τα πάντα».

Το βιβλίο περιλαμβάνει έναν επίλογο από τη βραβευμένη συγγραφέα και κριτικό Ruth Franklin, καθώς και εκτεταμένες πληροφορίες για τους αναγνώστες που θέλουν να μάθουν περισσότερα για εκείνη την ιστορική περίοδο.

Ηλικίες: από 9 ετών.

«Μια πραγματικά μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν)» του Μπιλ Μπράισον (μετάφραση Ανδρέας Μιχαηλίδης, εκδόσεις Μεταίχμιο)

Αναρωτηθήκατε ποτέ…

Πώς περάσαμε από το τίποτα στο κάτι;

Αν μπορούμε να ζυγίσουμε τη Γη;

Τι συμβαίνει στα σύνορα του σύμπαντος;

Με τη βοήθεια αυτού του εκπληκτικού βιβλίου θα ανακαλύψετε τα μυστήρια του χρόνου, του χώρου και της ζωής στη Γη: θα κάνετε ένα ταξίδι από την απαρχή του κόσμου στο τώρα, περνώντας από (σχεδόν) τα πάντα στο ενδιάμεσο.

Το μπεστ σέλερ Μικρή ιστορία περί των πάντων (σχεδόν), διασκευασμένο ειδικά για παιδιά, διατηρώντας το μοναδικό ύφος του Μπράισον και µε έγχρωμη εικονογράφηση (εικόνες Daniel Long, Dawn Cooper, Jesús Sotés, Katie Ponder) που το κάνει ελκυστικό στους μικρούς αναγνώστες.

Ηλικίες: από 8 ετών.

«Εκδρομή στο Φεγγάρι» του John Hare (εκδόσεις Ίκαρος)

Το βιβλίο, χωρίς λέξεις (silent book, εικονογραφημένο βιβλίο χωρίς λόγια) είναι μια ιστορία- αφορμή για πολλές κουβέντες για την εξερεύνηση, το Φεγγάρι και όλων των ειδών τους εξωγήινους.

Είναι η μέρα της σχολικής εκδρομής και οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι που ταξιδεύουν με το κίτρινο διαστημικό λεωφορείο με προορισμό το Φεγγάρι!

Τα παιδιά φτάνουν έτοιμα για μια μέρα γεμάτη εξερεύνηση και ανακαλύψεις. Ένας μικρός αστροναύτης απομακρύνεται από την ομάδα για να ζωγραφίσει τη Γη από μακριά, και αποκοιμιέται. Ξυπνά και συνειδητοποιεί ότι οι φίλοι του του έφυγαν χωρίς αυτόν και βρίσκεται μόνος στο Φεγγάρι. Είναι, όμως, πραγματικά μόνος;

Οι σκηνές που ακολουθούν θα κάνουν κάθε παιδί, σε όλο τον κόσμο, να γελάσει με την ψυχή του.

Τιμήθηκε με το λογοτεχνικό βραβείο Pied Piper, ενώ ξεχώρισε ως το καλύτερο βιβλίο της χρονιάς (2019) από το School Library Journal, το Horn Book και το Bank Street.

«Τα βιβλία χωρίς λόγια συνδυάζουν ιδιότητες που δεν διακρίνουν τα βιβλία με λόγια, όπως η μεγάλη προσαρμοστικότητα, δηλαδή το γεγονός πως μπορούν να ταιριάξουν σε όλους τους αναγνώστες και μάλιστα κάθε ηλικίας. Έπειτα η αμεσότητά τους- δεν είναι τυχαίο που τα παιδιά θεωρούν αμέσως «δικό τους» και το γεγονός πως δεν υπάρχει «σωστό και λάθος» στην ερμηνεία του». Από τη συζήτηση της Μελίνας Σιδηροπούλου και της Αγγελικής Γιαννικοπούλου στην Κόκκινη Αλεπού, αφιερωμένη στα silent books, με τίτλο Τα βιβλία δεν χρειάζονται πάντα λόγια.

Ηλικίες: από 1 έτους.

«Η τελευταία μαύρη γάτα» του Ευγένιου Τριβιζά (εκδόσεις Μεταίχμιο)

Σε ένα μακρινό νησί τα μέλη μιας μυστικής αδελφότητας προληπτικών πιστεύουν ότι οι μαύρες γάτες φέρνουν γρουσουζιά και αποφασίζουν να τις εξολοθρεύσουν με δηλητήρια, παγίδες και χίλιους δύο απάνθρωπους τρόπους. Σε λίγο έχουν σχεδόν επιτύχει τον σκοπό τους. Μόνο μια μαύρη γάτα έχει απομείνει ζωντανή. Τα μέλη της αδελφότητας είναι αποφασισμένα να τη βρουν και να την εξοντώσουν. Αλλά και η γάτα είναι αποφασισμένη να επιζήσει. Αυτή είναι η ιστορία ενός ανελέητου διωγμού, ενός απελπισμένου έρωτα, μιας πικρής προδοσίας – αυτή είναι η ιστορία της τελευταίας μαύρης γάτας.

«Στο βάθος της καρδιάς μου όμως ξέρω ότι εδώ στο νησί μας, όπως και αλλού, οι γάτες ξεχνάνε, οι άνθρωποι ξεχνάνε και η τρέλα δεν θέλει πολύ να φουντώσει πάλι, φτου ξανά κι από την αρχή…». Ευγένιος Τριβιζάς

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την πρώτη έκδοση του καθηλωτικού μυθιστορήματος του Ευγένιου Τριβιζά, που μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο επετειακή έκδοση.

Για όλες τις ηλικίες.

«Λοιπόν, ξέρεις κάτι; Φτάνει!» του Βασίλη Παπαθεοδώρου (εικονογράφηση Πέτρος Χριστούλιας, εκδόσεις Καστανιώτη)

Ένας πολύ ενοχλητικός και κακότροπος λαγούδος εισβάλλει στη ζωή του πρωταγωνιστή και την κάνει άνω κάτω. Φωνάζει, τσιρίζει, τα θέλει όλα δικά του. «Εμείς οι δύο μοιάζουμε», λέει στο μικρό αγόρι. Τότε αυτό σκέφτεται καλά και σιγά σιγά αρχίζει να μη θέλει να είναι σαν τον απρόσκλητο επισκέπτη.

Ένα βιβλίο που δείχνει στα παιδιά πως μερικές φορές είναι καλό να υπάρχουν κάποια όρια και κάποια τάξη.

Για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

«Το αγόρι στο θεωρείο» της Αγγελικής Δαρλάση (εκδόσεις Μεταίχμιο)

«Θα µας οδηγήσει πίσω το άρωμα από τις τριανταφυλλιές µας. Δε θα χαθούμε» είπε ο Δρόσος στην Αρετή, παρόλο που ήξερε πως ήταν ψέμα: οι τριανταφυλλιές τους είχαν καεί μαζί µε την πρώτη τους ζωή.

Στη νέα τους ζωή μένουν σ’ ένα θεωρείο θεάτρου, µε µια άγνωστή τους γυναίκα που λέει πως είναι παιδιά της. Τα όνειρα κι οι εφιάλτες τους μπερδεύονται µε των υπόλοιπων ενοίκων και µε άγνωστες σκιές. Ίσως γι’ αυτό η Αρετή αποφασίζει να ζει κρυμμένη μέσα σ’ ένα μπαούλο· μέχρι που κάποια στιγμή εξαφανίζεται μυστηριωδώς.

Ένα αγόρι που βιοπορίζεται ως τσιράκι στην αγορά, µια κοπέλα που καθημερινά ράβει και ξηλώνει το πέπλο του νυφικού της μέσα σ’ ένα διάφανο δάσος από ανθισμένες κερασιές, ένας ηλικιωμένος µε το κανονάκι του, ένα βουβό κορίτσι που όμως τραγουδάει θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν τον Δρόσο στην ανεύρεση της αδερφής του και της αλήθειας.

Και ίσως περισσότερο απ’ όλους θα βοηθήσει ο Άριελ, το αιθέριο πνεύμα από την Τρικυμία, του Σαίξπηρ· αφού όταν ζεις σ’ ένα θέατρο, η ζωή, τελικά, μπορεί να παίρνει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα.

Μια ιστορία για την απώλεια, τον πόνο, την προσφυγιά, αλλά και για την παρηγορητική δύναμη της φαντασίας, της συμπόνιας και της ανθρωπιάς, εμπνευσμένη από το πραγματικό συμβάν της εγκατάστασης Μικρασιατών προσφύγων στο Δημοτικό Θέατρο Αθηνών, το 1922.

Το βραβευμένο βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση μεταφέρεται για πρώτη φορά στο θέατρο, από την Παιδική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου.

Επετειακή έκδοση για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ηλικίες: από 12 ετών.

«Ησυχία, ο παππούς κοιμάται» του Μανώλη Νικόλτσιου (εικόνες Ευτυχία Ηλιάδου, εκδόσεις Καστανιώτη)

Ο παππούς κοιμάται συνέχεια. Τον παίρνει ο ύπνος στην πολυθρόνα, στο τραπέζι, στο μπάνιο… Αλήθεια, παντού! Κι εμένα, όταν κοιμάται, μου αρέσει να του κάνω φάρσες. Να του αλλάζω κρυφά τα κανάλια στην τηλεόραση, να κάνω πως παίζω κιθάρα, και άλλα τέτοια πολλά. Και μετά να γελάμε μαζί.
Όταν όμως μου εξηγεί γιατί τον παίρνει συνέχεια ο ύπνος, τότε… ίσως να θέλω να μπω κι εγώ στα όνειρά του.

Μια τρυφερή ιστορία για έναν παππού και έναν εγγονό και για όλα αυτά που την καθορίζουν.

Για παιδιά προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας.

«Μυστική πράκτωρ καρακάξα – ΦΑΚΕΛΟΣ «Καλικάντζαροι» του Φίλιππου Μανδηλαρά (εικονογράφηση Σπύρος Γούσης, εκδόσεις Πατάκη)

Ιστορίες για τους καλικάντζαρους έχουμε ακούσει όλοι μας και, αν ρωτήσεις κάποιους, θα σου πουν ότι τους έχουν δει κιόλας να τριγυρίζουν στα σπίτια τις μέρες των Χριστουγέννων, έτοιμοι για σκανταλιές. Πώς γεννήθηκαν, όμως, αυτές οι ιστορίες και ποιοι είναι, τέλος πάντων, αυτοί οι καλικάντζαροι;

Η μυστική πράκτωρ καρακάξα αναλαμβάνει να σε ταξιδέψει στο κέντρο της Γης, σε αναζήτηση του δέντρου που προσπαθούν όλη τη χρονιά να κόψουν οι καλικάντζαροι, αλλά και σε παλιές εποχές, τότε που οι άνθρωποι συμπεριφέρονταν σαν τους καλικάντζαρους!

Ηλικίες: από 8 ετών.

Πηγή:huffingtonpost.gr