Κορωνοϊός: Η Όμικρον απειλεί με μπλακ άουτ ΕΣΥ, Δημόσιο και επιχειρήσεις – Σχέδιο έκτακτης ανάγκης και επιστρατεύσεις γιατρών

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 43.386, γεγονός που όχι απλώς προβληματίζει τους πάντες, μα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για πιο δύσκολες μέρες.

Όλα ξεκίνησαν τη Δευτέρα, με κινήσεις προετοιμασίας για την εξασφάλιση της κανονικής λειτουργίας των υπηρεσιών του Δημοσίου, σε περίπτωση που η διασπορά της παραλλαγής Όμικρον προσβάλλει μαζικά τα στελέχη του, με πρωτοβουλία του Υπουργείο Εσωτερικών.

«Εξαιρετικά επείγον»

Συγκεκριμένα, με υπηρεσιακό έγγραφό του, με ένδειξη «εξαιρετικά επείγον», το οποίο κοινοποιήθηκε οριζόντια προς τα Γραφεία Υπουργών και τους Υπηρεσιακούς Γραμματείς των Υπουργείων, το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε την «κατάρτιση έκτακτου πλάνου εργασιών στο πλαίσιο της ανάγκης περιορισμού και αντιμετώπισης των συνεπειών από τη διασπορά του κορωνοϊού». Το «έκτακτο πλάνο» θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει το σύνολο των δομών, αλλά και των υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα, όπως και τους εποπτευόμενους φορείς των Υπουργείων, υποδεικνύοντας, μάλιστα, «τις οργανικές μονάδες, οι οποίες θα πρέπει να λειτουργούν σε κάθε περίπτωση».

Στην κατεύθυνση αυτή, «κρίνεται απαραίτητη η κατάρτιση ενός εφεδρικού πλάνου εργασιών προκειμένου να εξασφαλισθεί η εύρυθμη κατά το μέτρο του δυνατού λειτουργία των υπηρεσιών σας», αναφέρεται μεταξύ άλλων, στο σχετικό έγγραφο, με καταληκτική ημερομηνία σύνταξης του έκτακτου πλάνου την Τετάρτη, προκειμένου το κυβερνητικό επιτελείο να έχει στη διάθεσή του την πλήρη, επικαιροποιημένη εικόνα αναφορικά με τις όποιες ελλείψεις, αλλά και τις δυσλειτουργίες σε νευραλγικές υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Προσωπικό Ασφαλείας

Στο πλαίσιο αυτό, το υπηρεσιακό έγγραφο απευθυνόμενο προς τις διοικήσεις των Υπουργείων σημειώνει πως «θα πρέπει να εξασφαλίσετε και να προσδιορίσετε το ανθρώπινο δυναμικό ανά κλάδο και ειδικότητα, το οποίο θα είναι το κατ’ ελάχιστον απαιτούμενο προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει η συγκεκριμένη υπηρεσία αιχμής», ζητώντας δηλαδή τον ορισμό «προσωπικού ασφαλείας» και για «συγκεκριμένη περίοδο», εκτιμώντας παράλληλα ότι «οι επιπτώσεις από τον κορωνοϊό σε ό,τι αφορά τους ανθρώπινους πόρους θα βαίνουν συνεχώς αυξανόμενες» το επόμενο διάστημα.

Το βλέμμα στη νοσηρότητα

Σε παράλληλη τροχιά με τις υπηρεσιακές κινήσεις προετοιμασίας, ο αρμόδιος Υπουργός, Μάκης Βορίδης περιέγραψε πως οι όποιες κυβερνητικές αποφάσεις σχετικά με τη λήψη νέων περιορισμών ή όχι, θα εξαρτηθούν κατεξοχήν από την νοσηρότητα της παραλλαγής Όμικρον, τη στιγμή που σε ποσοστό περίπου 20% οριζόντια υπολογίζεται το ποσοστό τηλεργασίας στο Δημόσιο Τομέα.

«Η κυβέρνηση θα τα συζητήσει όλα, αλλά θα τα συζητήσει αφού έχει αυτή τη βασική εικόνα. Αυτή είναι που θα καθορίσει το τι πρόκειται να γίνει και αυτό αφορά όλα τα μέτρα, για τα οποία με ρωτάτε» απάντησε Υπουργός Εσωτερικών, σχετικά με το ενδεχόμενο να επεκταθούν οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί στους πολίτες από 50 ετών και άνω.

Διαβάστε το επίμαχο έγγραφο

Έρχονται επιτάξεις ιατρών

Με νέα επίταξη γιατρών θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να καλύψει τα κενά στα νοσοκομεία που έχουν δημιουργηθεί από εκατοντάδες υγειονομικούς που νοσούν, ενώ ταυτόχρονα αυξάνονται και οι εισαγωγές.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα την Παρασκευή ή το αργότερο τη Δευτέρα θα έχουν παραδοθεί τα φύλλα πορείας προς τους υγειονομικούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ποσοστό των υγειονομικών που νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα είναι μικρό ανά νοσοκομείο και δεν φθάνει στο 4%.

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αποφασιστεί ο αριθμός των γιατρών που θα κληθούν να συνδράμουν το ΕΣΥ, καθώς ακόμη καταγράφονται τα κενά στα νοσοκομεία.

Ωστόσο οι ιδιώτες γιατροί θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο κατά 50% ώστε να μπορούν να διατηρήσουν και τα ιατρεία τους, κάτι που είχε αποδειχθεί αποτρεπτικό στις προηγούμενες επιτάξεις με αποτέλεσμα να υπάρχει περιορισμένη προσέλευση αλλά και αντιδράσεις.

Φόβοι για «χειρόφρενο» στα ΜΜΜ

Εκτός εργασίας, είτε επειδή νοσούν είτε επειδή βρίσκονται σε καραντίνα, έχουν τεθεί εκατοντάδες εργαζόμενοι σε μετρό, τραμ και ηλεκτρικό.

Πάντως, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Μεταφορών, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα ωστόσο έχει εκπονηθεί σχέδιο με εκμετάλλευση υπερωριών και σπαστά ωράρια για να καλυφθούν οι ανάγκες τις ώρες αιχμής, αν χρειαστεί.

Παράλληλα έχει ήδη μπει σε εφαρμογή έκτακτο σχέδιο σε κρίσιμες υποδομές, όπως τα αεροδρόμια, με αυξημένο testing και ελέγχους.

Στο έλεος της παραλλαγής Όμικρον η χώρα

43.386 νέα κρούσματα – 62 θάνατοι – 628 διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 43.386, εκ των οποίων 69 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 1.388.309 (ημερήσια μεταβολή +3.2%), εκ των οποίων 50.1% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 326 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.398 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

newpost.gr