Μετά την ΝΔ και η ERT World “πλησιάζει” και πάλι τους Ομογενείς

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Μετά την πρωτοβουλία της «Γραμματείας Ελληνισμού της Διασποράς» της Νέας Δημοκρατίας να δημιουργήσει ιστοσελίδα «προκειμένου να  αποτελέσει τη γέφυρα επικοινωνίας της Ελλάδας με την Ελληνική ομογένεια στο εξωτερικό», ήλθε και η ενέργεια της ERT World  «να αρχίσει  τη μετάδοση με αγγλικούς υπότιτλους των ελληνικών σειρών μυθοπλασίας της ΕΡΤ, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους Έλληνες ομογενείς και στις νεότερες γενιές, που δεν γνωρίζουν καλά ελληνικά, να τις παρακολουθήσουν».

Καλοδεχούμενη και αυτή η ενέργεια της  ERT World η οποία δημιουργήθηκε ακριβώς για να αποτελεί την  τηλεπικοινωνιακή γέφυρα της Ομογένειας με την ελληνική πατρίδα.

Η ERT World (πρώην ERT Sat) είναι το διεθνές δημόσιο δορυφορικό τηλεοπτικό κανάλι της ΕΡΤ για τους Έλληνες ομογενείς. Μεταδίδει επιλεγμένα προγράμματα και από τα τρία κύρια κανάλια της ΕΡΤ (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3) και έκτακτες συνεδριάσεις από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων, καθώς και δικό της πρόγραμμα, με δελτία ειδήσεων, ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές κ.ά.

Στο πλαίσιο αυτό,  η μετάδοση ελληνικών τηλεοπτικών σειρών με αγγλικούς υπότιτλους  θα αποβεί αμφίπλευρα χρήσιμη. Σ΄ αυτούς που δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα να παρακολουθήσουν τις σειρές μέσα από τις οποίες αποκτά κανείς μία γενικότερη εικόνα της παλαιότερης ή σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας. Και σ΄ αυτούς που είναι μεν αγγλόγλωσσοι, αλλά γνωρίζουν λίγο και την ελληνική  γλώσσα, να την εξασκήσουν βελτιώνοντάς την. Και, πάντως, να μην την ξεχάσουν.

Ο γράφων, την περίοδο 2007-2012,  υπήρξε συνεργάτης της  ERT World. Μας δόθηκε, έτσι, η ευκαιρία, “από πρώτο χέρι”, να αντιληφθούμε πόσο πολύ,  πόσοι πολλοί απόδημοι αναζητούσαν τις ελληνόγλωσσες εκπομπές, μεταξύ των οποίων την εβδομαδιαία “Οδύσσεια” και την ημερήσια “Εδώ Αθήνα”, ενημερωτική η δεύτερη και ποικίλης θεματολογίας η πρώτη. Και με πόση θέρμη το διοικητικό και δημοσιογραφικό επιτελείο της ERT World της εποχής,  ανταποκρίνονταν, ξεπερνώντας κάθε τεχνική ή άλλης μορφής δυσκολία προκειμένου να προσφέρουν εκπομπές υψηλής ποιότητας, ενημερωτικής και χρηστικής αξίας στους Απόδημους Έλληνες.

Δυστυχώς,  στις 11 Ιουνίου 2013, η ERT World έκλεισε κατ’ εντολήν της τότε  Ελληνικής κυβέρνησης, στο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, μαζί με όλα τα ραδιοτηλεοπτικά κανάλια της ΕΡΤ. Στις 11 Ιουνίου 2015 η ΕΡΤ ξεκίνησε σταδιακά να εκπέμπει ξανά και προβλεπόταν να επαναλειτουργήσει την ERT World το 2016. Πριν το κλείσιμό της, οι ειδήσεις της ERT World μεταδίδονταν και στα Αγγλικά.

Να που τώρα, λοιπόν, επανερχόμαστε στην αγγλική έστω και με μορφή υποτίτλων, που κατά την γνώμη μας είναι και προτιμότερη δεδομένου ότι οι τηλεθεατές  απόδημοι-ομογενείς θα έχουν ακουστική επαφή με την ελληνική γλώσσα και θα εξοικειωθούν ευκολότερα μαζί της.

Καθώς δε το λεγόμενο Βrain Drain εξακολουθεί «να κρατεί καλά» με ελάχιστες  επιστροφές στην πατρίδα για μόνιμη επανεγκατάσταση όσων Ελλήνων έφυγαν στο εξωτερικό  λόγω της οικονομικής κρίσης, και θα παραμένουν εκεί δημιουργώντας οικογένειες,  η  ERT World και οι ελληνόγλωσσες Ιστοσελίδες θα συνεισφέρουν στην  διατήρηση και η διάδοση της ελληνικής Γλώσσας  και στα παιδιά των νέο-μεταναστών συν τείνοντας στην περαιτέρω σύσφιξη των δεσμών των αποδήμων-ομογενών με την μητέρα πατρίδα.