Βουλγαρικό δημοσίευμα: Σωρός τα άλυτα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας

Βουλγαρικό δημοσίευμα αναφέρεται στις σχέσεις Αλβανίας – Ελλάδας, εντοπίζοντας πολλά άλυτα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες, και κάνει ειδική αναφορά «στο ζήτημα των Τσάμηδων, των Αλβανών της σημερινής Ελληνικής Ηπείρου».

«Η Ελλάδα δεν έχει προβεί ακόμη σε καμία ενέργεια για την κατάργηση του νόμου περί εμπολέμου με την Αλβανία, που υιοθετήθηκε το 1940 – πρωτοφανές προηγούμενο για χώρες, εταίρους του ΝΑΤΟ», σχολιάζει για τις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας το επονομαζόμενο «Μακεδονικό Επιστημονικό Ινστιτούτο», το οποίο εδρεύει στην πρωτεύουσα της Βουλγαρίας, Σόφια (φωτογραφία, επάνω, από το δημοσίευμα του mni.bg).

Το δημοσίευμα

Γράφει το κείμενο που δημοσιεύθηκε την 1η Φεβρουαρίου 2022:

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει απειλήσει εδώ και καιρό την Αλβανία με βέτο στις διαπραγματεύσεις εάν δεν διασφαλιστούν τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, όπως τα οραματίζονται στην Αθήνα.

»Τον Απρίλιο του 2020, όταν οι υπουργοί της ΕΕ συζήτησαν την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, ο έλληνας υπουργός αρνήθηκε αρχικά να την εγκρίνει.

»Η Αθήνα συμφώνησε αφού η τελική έκδοση του κειμένου περιέλαβε ισχυρότερα αιτήματα για την προστασία της ελληνικής και άλλων μειονοτήτων στην Αλβανία.

»Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στους νόμους που αφορούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των μελών της ελληνικής μειονότητας και, γενικά, την πρακτική εφαρμογή όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από τον Νόμο για τις Μειονότητες στην Αλβανία.

»Η δυνατότητα εθνικής και θρησκευτικής αυτοδιάθεσης ενόψει της απογραφής του 2022 είναι επίσης σημαντική ελληνική προϋπόθεση, και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Ελλάδα δεν θα αναγνωρίσει την απογραφή εάν το ποσοστό των εγγεγραμμένων ως Ελλήνων συνεχίσει να μειώνεται (στην απογραφή του 1989, σχεδόν 59.000 αλβανοί πολίτες εγγράφηκαν ως Ελληνες, ενώ στην απογραφή του 2011, λιγότεροι από 25.000 εγγράφηκαν ως Ελληνες).

»Η κριτική της Ελλάδας και οι όροι του περιουσιακού νόμου σχετίζονται με το γεγονός ότι, σύμφωνα με εκπροσώπους της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κατοίκων της πόλης της Χιμάρας, η οποία κατοικείται κυρίως από Ελληνες.

»Η Αθήνα το έχει θέσει ως βασική προϋπόθεση για την απρόσκοπτη άσκηση όλων των περιουσιακών δικαιωμάτων των μελών της ελληνικής κοινότητας στην Αλβανία, είτε οι ιδιοκτήτες ζουν στη χώρα αυτή είτε όχι.

Και άλλα επίμαχα ζητήματα

»Επιπλέον, υπάρχουν και άλλα επίμαχα ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ελληνικό βέτο για τις φιλοδοξίες των Τιράνων να ξεκινήσουν ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ.

»Τέτοια είναι, για παράδειγμα, το ελληνικό στρατιωτικό νεκροταφείο – το ειδικό καθεστώς των τάφων περίπου 7.800 ελλήνων στρατιωτών που έχασαν τη ζωή τους στη νότια Αλβανία το 1940-1941 κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ιταλία.

»Σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, μία από τις βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη της Αλβανίας στην ευρωπαϊκή οικογένεια είναι «η τήρηση των σχέσεων καλής γειτονίας», δηλ. της πλήρους υλοποίησης των ελληνικών αιτημάτων.

«Το ζήτημα των τσάμηδων»

»Το ζήτημα των Τσάμηδων, των Αλβανών της σημερινής Ελληνικής Ηπείρου, είναι ιδιαίτερα σύνθετο, πολλοί από τους οποίους σκοτώθηκαν και άλλοι εκδιώχθηκαν το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1944 από τις ελληνικές εθνικιστικές δυνάμεις.

»Η Ελλάδα αρνείται να παραδεχτεί οποιαδήποτε ιστορική ενοχή για αυτά τα γεγονότα, καθώς και να συζητήσει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των κληρονόμων αυτού του πληθυσμού, να επιτρέψει το δικαίωμά τους να επιστρέψουν, να αναστηλώσουν αλβανικά ιστορικά μνημεία.

»Η Αλβανία υιοθέτησε τον νόμο № 7839 ήδη από το 1991, με τον οποίο ανακηρύσσεται η 27η Ιουνίου (1944) “Ημέρα Γενοκτονίας κατά των Αλβανών στην Τσαμουριά”, καθώς και άλλα έγγραφα που υποχρεώνουν το αλβανικό κράτος να δεσμευτεί για την επίλυση αυτού του ζητήματος, αλλά δεν έγιναν πραγματικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση αυτή.

»Η Ελλάδα δεν έχει κάνει ακόμη καμία ενέργεια για την κατάργηση του νόμου περί εμπολέμου με την Αλβανία, που θεσπίστηκε το 1940, πράξη πρωτοφανής για δύο γειτονικές χώρες, δύο εταίρους του ΝΑΤΟ και ένα κράτος μέλος της Ε.Ε.».

Πηγή: mni.bg, echedoros-a.gr,in.gr