Αλέξης Τσίπρας: Η Ρωσία παραβιάζει ωμά το διεθνές δίκαιο – Μέγα λάθος η αποστολή πολεμικού υλικού

Ο πόλεμος στην Ουκρανία  και η ελληνική στάση, οι σχέσεις μας με την Τουρκία, οι αυξήσεις στην ενέργεια, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αλλά και το ενδεχόμενο των εκλογών βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στον ΑΝΤ1.

Σε ότι αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι:

– Είναι μία  εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη για την ανθρωπότητα, για την Ευρώπη. Η Ρωσία επιλέγει μια ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το αιματοκύλισμα στην πραγματικότητα,

– Στις 24 Φεβρουαρίου ξυπνήσαμε σε έναν διαφορετικό κόσμο, σε έναν κόσμο ξανά διπολικό, σε έναν νέο σκληρό Ψυχρό Πόλεμο. Δυσμενής εξέλιξη για την Ευρώπη και γεωπολιτικά και οικονομικά.

Επανέλαβε την κάθετη και  κατηγορητική καταγγελία  της εισβολής της Ρωσίας, της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και του αναθεωρητισμού.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται προσπάθεια να αλλάξουν τα σύνορα με τον πόλεμο, με τη βία, σε μια αναθεωρητική λογική, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας .

Σε ότι αφορά τον ρόλο της Τουρκίας την κρίση ανέφερε ότι οι γείτονες μας επιχειρούν  να αναβαθμίσουν  το ρόλο τους στην περιοχή με αυτές τις εξελίξεις.

« Η Τουρκία έχει παράδοση στην λογική της “επιτήδειας ουδετερότητας”. Αυτή η στάση φαίνεται να της δίνει πόντους. Ο Ζελένσκι έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Σχολιάζοντας την στάση που κράτησε η χώρα  μας στην κρίση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αυτό που χρειάζεται να κάνει η χώρα μας είναι να έχει ξεκάθαρη θέση και για λόγους αρχής και για λόγους της ιδιαίτερης θέσης της. Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Δεν μπορούμε να είμαστε ουδέτεροι

-Χαρακτήρισε μέγα λάθος και επιπολαιότητα του  Κυριάκου  Μητσοτάκη την  αποστολή πολεμικού υλικού.

«Ναι στις κυρώσεις, ναι στην ανθρωπιστική βοήθεια, ναι στην ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να εμπλακούμε στην πολεμική αντιπαράθεση. Η Ελλάδα πρέπει να αποτελεί γέφυρα διαλόγου . Ο κ. Μητσοτάκης δεν ρώτησε κανέναν. Αυτό είναι πρωθυπουργικός βοναπαρτισμός. Στοιχειωδώς έπρεπε να σηκώσει ένα τηλέφωνο, να ζητήσει μια γνώμη. Η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι επί πρωθυπουργίας του  δεν δίστασε  ως κυβέρνηση να απελάσει τους Ρώσους διπλωμάτες με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών επισημαίνοντας παράλληλα ότι  αν δεν είχε υπάρξει η Συμφωνία των Πρεσπών, θα είχαμε στα βόρεια σύνορά μας και την Τουρκία και την Ρωσία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι  και η Δύση έχει  ευθύνες γιατί επέτρεψε να γίνει κουρελόχαρτο το διεθνές δίκαιο και τώρα τον ίδιο δρόμο ακολουθεί ο Πούτιν.

Σε ότι αφορά τις σχέση της χώρας  με την Τουρκία είπε ότι « Η Ελλάδα να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία, χωρίς αυταπάτες και με σαφείς κόκκινες γραμμές .Θα έπρεπε να θέσουμε ως όρο την προσφυγή στην Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στη διαπραγμάτευση Ε.Ε. – Τουρκίας για την τελωνειακή ένωση, είπε .

-Για τα εξοπλιστικά προγράμματα  ανέφερε ότι «είναι αυτοσκοπός για εμάς  η προάσπιση της εδαφικής μας ακεραιότητας. Αν το ΝΑΤΟ εμπλακεί σε πόλεμο με τη Ρωσία θα είναι τρίτος παγκόσμιος πόλεμος και θα είναι πυρηνικός. Ας μην κάνουμε καν τέτοιες σκέψεις. Και ας μην είναι στην Ελλάδα λοιπόν κάποιοι βασιλικότεροι του βασιλέως».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι  ο Κυριάκος  Μητσοτάκης προσπαθεί να μιμηθεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, αλλά δεν ακολουθεί στρατηγική Καραμανλή, ακολουθεί στρατηγική Παπάγου. Τη στρατηγική του προκεχωρημένου φυλακίου της Δύσης. Να δώσουμε δηλαδή τα πάντα χωρίς όφελος

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην οικονομία και την έκρηξη ακρίβειας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα. Όπως είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν δεν υπάρξει υποστήριξη των νοικοκυριών θα βρεθούμε αντιμέτωποι με κοινωνική έκρηξη.

Ο πρώην πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι η κυβέρνηση δεν θα αντέξει εξ αιτίας των οικονομικών προβλημάτων και ο πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές και επανέλαβε την πρόταση του για προοδευτική κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές.

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πρόσφατα – περί ανασφάλειας του Αλέξη Τσίπρα- ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών ήταν από τα σημαντικότερα στελέχη της κυβέρνησης του και δεν θα κριθεί από μια άστοχη διατύπωση.

Πηγή:newsit.gr