Κορονοϊός: Για τη μείωση των self test στα σχολεία συνεδριάζουν οι ειδικοί

Συνεδριάζει και σήμερα – όπως κάθε Τετάρτη – η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, με βασικό θέμα -μεταξύ άλλων- την πιθανότητα μείωσης των self test κατά του κορονοϊού στα σχολεία. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ, είναι η κατάργηση όλων των περιοριστικών μέτρων μέχρι το Πάσχα.

Η πιθανότητα μείωσης των self test στα σχολεία θα συζητηθεί -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr– σήμερα Τετάρτη (09/03) στην επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης των περιορισμών κατά του κορονοϊού έως τα τέλη Μαρτίου.

Οι επιστήμονες θα κληθούν σήμερα να γνωμοδοτήσουν εάν είναι ασφαλές να μειωθούν –από δύο την εβδομάδα σε ένα έως τα τέλη Μαρτίου– τα διενεργούμενα τεστ από τους μαθητές και καθηγητές σε όλο το φάσμα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μάλιστα δεν αποκλείεται να καταργηθούν εντελώς τα τεστ μέχρι το Πάσχα, εάν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Να σημειωθεί ότι οι μαθητές και καθηγητές Δημοτικών – Γυμνασίων και Λυκείων όλης της χώρας (ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι) υποβάλλονται μέχρι σήμερα σε δύο υποχρεωτικούς διαγνωστικούς ελέγχους την εβδομάδα και συγκεκριμένα κάθε Τρίτη και Παρασκευή, με τα δωρεάν self test που χορηγεί η κυβέρνηση.

Αποκλιμάκωση της διασποράς στα περισσότερα σχολεία της χώρας

Το μέτρο του περιορισμού των τεστ στα σχολεία μπαίνει στον επιστημονικό διάλογο, καθώς τελευταία παρατηρείται μια αποκλιμάκωση -δυστυχώς όχι μεγάλη- στα κρούσματα του κορονοϊού που εντοπίζονται σε σχολεία.

Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν και ανακοινώθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ 32.571 κρούσματα του κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών, μείωση κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα κρούσματα σε μαθητές αποτελούν το 31% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα, σύμφωνα με την πρόσφατη εβδομαδιαία αναφορά του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές εμφανίζεται έξαρση. Κι αυτές είναι οι εξής:

Κοζάνη: Μεγάλη διασπορά στα σχολεία μετά την Αποκριά

Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων στα σχολεία της Π.Ε. Κοζάνης, χθες Τρίτη και πρώτη μέρα λειτουργίας τους μετά το τριήμερο της Αποκριάς, με τα νούμερα –σύμφωνα με τον τοπικό τύπο– να δείχνουν μεγάλη διασπορά.

Την Τρίτη (8/3) συγκεκριμένα, δηλώθηκαν 99 μαθητές θετικοί και 22 εκπαιδευτικοί στην Α’ βάθμια Εκπαίδευση, ενώ στη Β’ βάθμια θετικοί δηλώθηκαν 204 μαθητές, 22 εκπαιδευτικοί και 3 άτομα του βοηθητικού προσωπικού.

Την περασμένη Πέμπτη (3/3) είχαν δηλωθεί 100 μαθητές και 14 εκπαιδευτικοί και την Παρασκευή (4/4) 98 μαθητές και 7 εκπαιδευτικοί στην Β’ βάθμια Εκπαίδευση.

300 κρούσματα καθημερινά στα σχολεία της Στερεάς Ελλάδας

Μέσα στις τελευταίες 40 ημέρες, όπως μεταδίδει το LamiaReport, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας, κατέγραψαν συνολικά 11.834 κρούσματα εκ των οποίων 10.614 σε μαθητές και 1.220 σε εκπαιδευτικούς και των δύο βαθμίδων.

Αυτό μεταφράζεται σε 295,85 κρούσματα ημερησίως στα σχολεία όλης της Στερεάς Ελλάδας.

Στη Φθιώτιδα ειδικότερα, τα κρούσματα στα σχολεία έφτασαν τα 2.819. Αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο νούμερο στην Περιφέρεια μετά την Εύβοια, που καταλαμβάνει τα πρωτεία και στις δύο βαθμίδες εκπαίδευσης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς (5.746 κρούσματα ή το 48,56%).

 Πηγή: iatropedia.gr