Απαγόρευση κυκλοφορίας 35 ωρών στο Κίεβο – Αντιαεροπορικός συναγερμός

Απαγόρευση κυκλοφορίας 35 ωρών στο Κίεβο ανακοίνωσε ο δήμαρχος της Ουκρανικής πρωτεύουσας Βιτάλι Κλίτσκο, καθώς η πόλη δέχεται πλήγματα από τις ρωσικές δυνάμεις. Παράλληλα, οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν κατάσταση αντιαεροπορικού συναγερμού σε ολόκληρη την χώρα.

Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στην ουκρανική πρωτεύουσα θα τεθεί σε ισχύ από το σήμερα το βράδυ και έως το πρωί της Πέμπτης.

«Απαγορεύεται η μετακίνηση στην πόλη χωρίς ειδική άδεια, με εξαίρεση τη μετάβαση σε καταφύγια», δήλωσε ο δήμαρχος.

«Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα παραδώσουμε το Κίεβο, που είναι αυτή τη στιγμή σύμβολο και εμπροσθοφυλακή της ελευθερίας και της ασφάλειας στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας και τα ξημερώματα οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν με πυραύλους κτίρια κατοικιών.

Συγκλονιστικές εικόνες από το βομβαρδισμό πολυκατοικίας

Ρωσικά πυρά έπληξαν σήμερα το πρωί τουλάχιστον δύο τομείς του Κιέβου όπου βρίσκονται κατοικίες, σύμφωνα με τις ουκρανικές υπηρεσίες πρώτων βοηθειών, την ώρα που οι μάχες γύρω από την ουκρανική πρωτεύουσα, την οποία επιδιώκει να περικυκλώσει ο ρωσικός στρατός, δεν σταματούν να κλιμακώνονται.

Δεύτερη πολυκατοικία χτυπήθηκε από ρωσικούς βομβαρδισμούς νωρίς το πρωί, λίγες ώρες μετά το χτύπημα σε 9όροφη πολυκατοικία, με αποτέλεσμα να τυλιχθεί στις φλόγες σύμφωνα με το Skynews.

Στην πολυκατοικία 15 ορόφων στο Κίεβο, που χτυπήθηκε από ρωσική αεροπορική επιδρομή, παραμένουν εγκλωβισμένοι πολίτες, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι ένας τραυματίας είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο. «Δύο άψυχα σώματα βρέθηκαν επιτόπου», ανέφερε πηγή, ενώ διασώθηκαν 27 άλλοι ένοικοι του κτιρίου.

Σύμβουλος Ζελένσκι: Είμαστε σε σταυροδρόμι

Ο Oleksiy Arestovych σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι και πως είτε οι συνομιλίες θα καρποφορήσουν, είτε θα γίνει νέα επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις.

«Είμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Είτε θα συμφωνήσουμε στις τρέχουσες συνομιλίες, είτε οι Ρώσοι θα κάνουν μια δεύτερη προσπάθεια και μετά θα γίνουν πάλι συνομιλίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σήμερα αναμένεται να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου – Μόσχας. Χθες Δευτέρα, ολοκληρώθηκε ο τέταρτος γύρος χωρίς να σημειωθεί κάποια πρόοδος. Ο πρόεδρος Ζελένσκι, δήλωσε πάντως το βράδυ ότι οι διαπραγματευτές τον ενημέρωσαν πως οι συνομιλίες χθες πήγαν αρκετά καλά.

Στο Κίεβο οι πρωθυπουργοί Τσεχίας, Πολωνίας, Σλοβενίας

Οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, της Τσεχικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας θα παρουσιάσουν ένα πακέτο βοήθειας της ΕΕ για την Ουκρανία στη διάρκεια της επίσκεψής τους στο Κίεβο σήμερα, όπως δήλωσε ο ανώτερος σύμβουλος του πολωνού πρωθυπουργού Μίχαλ Ντβορτσίκ προσθέτοντας ότι οι ηγέτες θα μιλήσουν για λογαριασμό της ΕΕ.

“Στο Κίεβο, πέραν μιας ισχυρής ένδειξης στήριξης προς την Ουκρανία, ένα πακέτο ξεκάθαρης στήριξης θα παρουσιαστεί από τους πρωθυπουργούς”, είπε ο Ντβορτσίκ και πρόσθεσε ότι η αντιπροσωπεία πέρασε το σύνορο Πολωνίας-Ουκρανίας γύρω στις 09:00 ώρα Ελλάδος.

Οι πρωθυπουργοί, οι οποίοι ταξιδεύουν με τρένο, θα είναι οι πρώτοι ξένοι ηγέτες που επισκέπτονται την ουκρανική πρωτεύουσα μετά την ρωσική εισβολή τον περασμένο μήνα.

Πηγή: skai.gr